הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה היום (שני) דיון מיוחד בצל מחאת התצפיתניות והחשש לביטחונן ותנאי שירותן לאור אירועי ה-7 באוקטובר. יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה פתחה את הדיון ואמרה: "אימהות ואבות החיילות מרגישים שאין קשב מצד צבא העם, שהן מופקרות ואני אומרת פה כי לא יהיה שוב מצב שבו התצפיתניות והסמ"בציות מופקרות".
השופטת בדימוס רוטלוי את ממצאי דו"ח תיעוד חיילות בחמ"לים קדמיים בגזרת עזה: "ההפקרות בנחל עוז הייתה נוראית". תצפיתנית לשעבר: "כבר לפני 10 שנים הרגשנו את התעצמות האויב. דיווחנו ואמרו שאנחנו היסטריות". לדברי התצפיתניות בעבר והורי תצפיתניות כיום - ההפקרה נמשכת: "מאות תצפיתניות המשרתות כרגע בגבולות לא מוגנות כאילו ה-7 לעשירי לא קרה".
השופטת בדימוס סביונה רוטלוי אחת ממחברות "דו"ח תיעוד חיילות בחמ"לים קדמיים בגזרת עזה" אמרה בדיון: "פגשנו הורים של תצפיתניות שנרצחו ונחטפו וגם כאלה ששרדו. דיברנו גם עם קצינות שנמצאות עדיין בצבא. ביצענו ראיונות בצורה שאפשרה לנו להקשיב להורים ולתצפיתניות. רצינו להבין מה קרה בנחל עוז שבו האסון היה גדול פי כמה מהחמ"לים שבהם תצפיתניות שרדו. בתודעה הציבורית התקבעה הבנה שלא הקשיבו להן".
לדברי השופטת בדימוס "ההפקרות בנחל עוז הייתה נוראית. המקום לא היה בנוי להגנה. בחמ"ל לא היתה דלת כספת שניתן לנעול מבפנים. לא היה ציוד כיבוי אש ופתח מילוט שהיו בחמ"לים האחרים. זה היה החמ"ל היחיד שלא שופץ וצריך למצוא את האחראים למחדל הנורא הזה. רוטלוי: היה מוצב שהוכרע ונכבש והאחריות המוסרית לדור הבא היא לספר את הסיפור ללמוד ולשפר. הדו"ח שלנו מתריע ומנציח את גבורת התצפיתניות ותומכות הלחימה. אנחנו מקווים שכשתקום וועדת חקירה היא תיקח את המסקנות שלנו בחשבון. בדו"ח בחנו את באופי השירות בחדרי המלחמה, סוגיית המרחק מהגבול, שאלת הצורך לנשק לתצפיתניות. סוגיית תנאי השירות שלהם שמהדו"ח השערות סומרות. אצל ההורים נוצר מושג שהן חיילות של אף אחד".
היו"ר: "גם עכשיו אחרי שאנחנו יודעים לאן זה יכול להוביל ההורים נשארים ללא כתובת". השוטפת בדימוס: "בפרק ההתרעות הוברר שהתרעות התצפיתניות הועברו הלאה ונדונו בדרגים הגבוהים ביותר. ההתרעות לא השפיעו על המהלכים הצבאיים. ההתרעות עברו לקצינים בדרגות יותר גבוהות כך סיפרו קצינות אז מדוע המבצעים לא העזו להגיד מילה. מרבית הקצינות הבכירות העידו שלא הבחינו בהפלייה מגדרית אבל קצינות בכירות הרגישו לא מוערכות ופרשו או עברו לבסיס אחר. עדיין יש תקרת זכוכית שאי אפשר להתכחש לה. אנחנו מקוות שבקרוב תוקם וועדת חקירה ממלכתית שתוציא לאור את האמת ותמצא את האשמים באסון הנוראי של ה-7 באוקטובר".
יו"ר הוועדה טענה: "החיילים הופקרו.". תצפיתנית לשעבר טענה: "בכל הגזרות שלנו יש מחדלים וצריך לטפל בהם. זה ביזיון שאין פה נציגות צה"ל ונציגי משרד הביטחון". יהל אורן תצפינית לשעבר בנחל עוז: "התאחדנו בדרישה להביא את חמשת התצפיתניות החטופות וכל יתר החטופים הביתה. כבר לפני 10 שנים הרגשנו את התעצמות האויב. דיווחנו ואמרו שאנחנו היסטריות. דיווחנו על חפירות. התצפיתניות דיווחו עד הרגע האחרון. החיילות ישבו קרוב לגדר ונותרו ללא הגנה. הן התריעו שוב ושוב שבועות לפני והן לא קיבלו מענה. למה הן הופקרו להישרף בחיים. מאות תצפיתניות המשרתות כרגע בגבולות לא מוגנות כאילו ה-7 לעשירי לא קרה. אנחנו מתריעות ואנחנו מדווחות. הן בסכנה תמידית וליד הגבול. אנחנו יושבות כאן אם היו מקשיבים להם האסון לא היה מתרחש".
צליל אלוני מקימת מחאת התצפיתניות ששירתה בכרם שלום: מתישהו החליטו בצה"ל שתצפיתנית הוא תפקיד נשי. נתנו לנו קול ולא אוזן. הפלוגה שלי ישבה ברעים והגדוד באורים. הצבא היה כמו הורים גרושים. בבסיסים המחדלים שהיו בתקופה שלי נשארו גם כיום". ענבר קמחי תצפיתנית בעבר: אחיות שלנו הופקרו בכל יום שקדם למתקפה שהן התריעו עליה". היו"ר: אני מצדיעה לכן. השתמשו בעיניים שלכן אבל העלימו לכן את הקול. המחדל ממשיך והן לא בטוחות".
הגר רופא חברת המחאה: "המחדלים נמשכים 14 שנה מלבנון עד עזה וחבל שהכל צריך להיכתב בדם במדינה הזאת". היו"ר הבטיחה לתצפיתניות: "אני לא מתכוונת לוותר על הנושא הזה. אנשי הצבא לא נמצאים פה אבל אנחנו נביא אותם כי הם לא מעל החוק. אנחנו נתקן את כל הליקויים שעלו בדו"ח ולאזרחי ישראל יש אפס סובלנות להפקרה ומחדלים".
ח"כ שטה שדווחה כי נציגי צה"ל ומשרד הביטחון בחרו שלא להגיע לדיון זעמה ואמרה: "נציגי צבא הגנה לישראל מזלזלים ולא מגיעים לוועדה לקידום מעמד האישה. אני רוצה להזכיר להם שיש למעלה מ-60 אלף מילואימניקיות, 50% מהמשרתים הן משרתות, אני רוצה להזכיר להם שביטחונן של התצפיתניות לא יופקר. שיפסיקו לפחד מלבוא לדיונים שפתוחים לציבור, שיש בהם שקיפות. הם לא יסתתרו בוועדת החוץ והביטחון כאילו הוועדה הזאת זה סוג של המלצה. אני מתביישת במשרד הביטחון שבחר שלא לזכור שיש הפרדת רשויות והם חושבים שזאת המלצה. אם צריך להגיע להגיע לבג"ץ אז נגיע לבג"ץ. הסמב"ציות מרגישות מופקרות ולא ניתן למצב הזה להימשך, זה עלה לנו כבר ביוקר. הצבא לא יעסוק רק ברובים וטנקים אלה גם בביטחונן של התצפיתניות והסמב"ציות".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין לוקח כעת חלק במיצג התצפיתניות שהוצב בכנסת. ח"כ אדלשטיין אמר בתום המייצג: "אני חשוף ומתעמק בחומרים על נושא החטופים מידי יום ביומו, אך אין ספק כי המיצג פורט על נימי נפשו של כל עם ישראל. אנחנו לא מורידים את העיניים מהמטרות שלנו אפילו לא לרגע קט, ועושים מאמצים כבירים על מנת להחזיר את כולם הביתה".