נאומו החריף של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בפסגה הערבית-איסלאמית בריאד, בו האשים את ישראל ברצח עם בעזה, גינה את החוק נגד אונר"א, וקרא לקבלת "פלסטין" כחברה מלאה באו"ם, מעורר שאלות רבות על השינוי בעמדה הסעודית.

בראיון עם ד"ר מיכל יערי, מומחית למדינות המפרץ מאוניברסיטת בן-גוריון, היא מציגה ניתוח מעמיק של העמדה הסעודית. "היחס שלו לא השתנה כלפי ישראל, היחס שלו השתנה כלפי איראן, כי גם הוא לא שינוי מן היסוד. זה שינוי שהוא בעיקר קוסמטי", מסבירה ד"ר יערי. "צריך להבין שבעצם עד 2019 סעודיה של מוחמד נקטה בטון מאוד נוקשה כלפי איראן, החל מהאמירה שלו שמשווה את חמינאי להיטלר של המזרח התיכון".

נקודת המפנה, מסבירה יערי, התרחשה ב-2019: "ב-2019, הוא ראה שאף מדינה לא עמדה לצד סעודיה כשאיראן תקפה את מפעלי הנפט שלה, כולל לא ארצות הברית של טראמפ, ובעצם מאותו שלב הוא מבין שהוא חייב לשנות את הגישה כלפי איראן". המצב הנוכחי משקף חששות עמוקים: "כשסעודיה הבינה שהסכם השלום עם ישראל ירד מהפרק והיא יתכן בזמן הקרוב גם האפשרות לכל ההטבות הביטחוניות בארצות הברית שהובטחו עליו במסגרת ההסכם הזה, שהיא הבינה שההסכם נדחה ביחד איתו, גם כנראה ההטבות האלה, אז היא הבינה שהיא נותרה די לבד במערכה והיא מאוד מאוד חוששת".

יערי מציינת את המסר הברור שהועבר מאיראן: "איראן הבהירה לה בצורה הכי ברורה - אם את תישארי מחוץ לעימות הזה בינינו לבין ישראל, אז לא יקרה לה כלום, אבל אם את תאפשרי לישראל לעשות דברים דרך השטח העתידי שלך ובעוד אמצעים אחרים, את תשלמי על זה ביוקר וסעודיה לא רוצה לשלם על זה ביוקר כי היא כאמור נמצאת בנחיתות ביטחונית אל מול איראן".

לגבי התקיפות בסוריה, יערי מציינת: "סוריה לא מעניינת אותו הוא לא הוא לא היה מגיב לזה. אין בכלל ספק שסעודיה מאוד מרוצה ממה שישראל עושה. כל מלחמה של סעודיה, כל מלחמה שישראל היא ביעדים המשותפים היא בוודאי תורמת להרתעה. ממה שמאוד חוששת סעודיה מהיום הראשון של המלחמה זה מאסקלציה כי בעצם סעודיה נגררה לעימות הזה בין ישראל לחמאס שלא מרצונה היא משלמת על זה מחיר מאוד כבד".

באשר לעתיד היחסים, מסבירה יערי שינוי משמעותי: "אם בעבר מוחמד בן סלמאן היה יכול לחתום על הסכם שלום עם ישראל תוך מחיר מינימלי, אם בכלל, בסוגיה הפלסטינית, הרי שהיום, אחרי כמעט שנה בתוך המלחמה, הדרישה של קולות רבים בעולם הערבי היא להימנע מהסכם שלום עם ישראל. ואלה שכבר כן מוכנים איך שהוא לסבול את הדבר הזה, אומרים שבתמורה להסכם שלום כזה ישראל צריכה לשלם מחיר כבד, זאת אומרת, היא צריכה לאפשר לפלסטינים מדינה בתמורה להסכם שלום כזה ומוחמד בן סלמאן לא יכול יותר להתעלם מהקולות האלה".