בצל תחושות ניכור הולכות וגוברות בקרב בני העדה הדרוזית, ח"כ חמד עמאר, מטעם סיעת ישראל ביתנו, יקדם ביום רביעי הקרוב הצעת חוק פרטית לתיקון חוק הלאום, כך שישקף שוויון זכויות לכלל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת או לאום. הצעת החוק זוכה לתמיכה מחברי כנסת נוספים מסיעתו של עמאר, בהם אביגדור ליברמן, עודד פורר, יבגני סובה, שרון ניר ויוליה מלינובסקי, ומטרתה לשנות את נוסחו של חוק הלאום.
בהצעת החוק, מוצעים שני שינויים מרכזיים בחוק הלאום: תוספת שמדגישה כי "ישראל תקיים שוויון זכויות לכל אזרחיה בלי הבדל דת ולאום", וכן סעיף המבהיר כי "ריבונות המדינה תהא נתונה בידי כל אזרחיה בלי הבדל דת ולאום״, בכך, עמאר וחברי סיעתו שואפים לתקן את תחושת ההדרה שמורגשת בקרב מיעוטים במדינה וליצור תשתית חוקית שתבטיח להם מקום שווה במדינה.
הצעת החוק זוכה לתמיכה בקרב חברי האופוזיציה, אך נתקלת בהתנגדות מהקואליציה. גם בין חברי הכנסת הערביים קיימת מחלוקת על הדרך להתמודד עם החוק הלאום. עמאר מציין כי אחת המפלגות הערביות בחרה שלא לתמוך בהצעתו משום שהיא מעוניינת בביטול מוחלט של החוק הלאום, ולא רק בתיקונו.
"זהו צעד ראשון״, אומר עמאר. "אנחנו רוצים להוסיף את עיקרון השוויון לחוק הלאום, ולהפוך אותו למדינה שהיא גם ביתם של כלל אזרחיה, כמו שמצהירה הכרזת העצמאות״.
״המדינה חייבת להכיר באזרחים שנותנים את חייהם למען ביטחונה״, אומר חבר הכנסת עמאר, אשר משתייך גם הוא לעדה הדרוזית. ״צריך לאפשר להם להיות חלק שווה ומלא בה. לא ייתכן שאזרחים אשר מתים למען המדינה - לא נחשבים כשווים בעיניה״.
באפריל האחרון, מרב מיכאלי, גלעד קריב, נעמה לזימי, אפרת רייטן, קארין אלהרר, בועז טופורובסקי, משה טור פז וחמד עמאר חתמו על מכתב ביוזמת התנועה הדרוזית לדמוקרטיה ושיוויון ויו״ר התנועה ד״ר אמיר ח׳ניפס. חה״כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית אף דן בנושא עם ד"ר ח'ניפס, ויהיה מעורב בניסוח חוק משותף שיעניק לבני העדה מעמד מיוחד.
ח"כ עמאר מדגיש כי בני העדה הדרוזית, משפחות שכולות וצעירים דרוזים המשרתים בצה"ל מרגישים שהחוק הלאום פוגע בהם. "אני מדבר עם הרבה צעירים דרוזים, משפחות שכולות, ועם כאלה שמתכוונים להתגייס – הם מרגישים שחוק הלאום הרחיק אותם מהמדינה שהם בחרו לשרת ולהגן עליה״, הוא אומר. לדבריו, הפגיעה היא לא רק רגשית אלא גם מעשית, כשהחוק הלאום מגדיר את המדינה כמדינה יהודית, אך לא מבטיח שוויון זכויות אזרחי עבור אלה שאינם יהודים.
עמאר קורא לציבור ולממשלה להכיר בצורך הדחוף בתיקון החוק הלאום. לדבריו, הצעת החוק באה להשלים את חזון המדינה כפי שהוגדר בהכרזת העצמאות: מדינה יהודית שתהיה בית לכל היהודים, אך שתבטיח שוויון זכויות מלא גם לאלה שאינם יהודים. "כמו במדינות דמוקרטיות אחרות, זהו מהלך הכרחי כדי לחזק את תחושת השייכות והמחויבות של כל אזרחי ישראל – יהודים ולא יהודים כאחד. אם נוכל להשיג תמיכה רחבה – נשיג צדק לכל אלה שנתנו למדינה את כל מה שיכלו, ומעוניינים לקבל ממנה הכרה והוקרה״, הוא מסכם בהתייחסות לנופלים הדרוזים.
תגובת ח״כ אביגדור ליברמן בהמשך לפרסום ב"מעריב": ״חוק הלאום הוא חוק שאין לו שום קשר לאופי היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל. הערכים הבסיסיים של מדינת ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית ושוויונית נקבעו במגילת העצמאות ולכן אנחנו דוגלים בביטול חוק הלאום וחקיקת מגילת העצמאות כחוק יסוד״.