מאות רבנים ורבניות מהציונות הדתית המאוגדים בעמותת 'בית הלל' פרסמו היום (חמישי) נייר עמדה הקורא להסדרת גיוס נשים דתיות לצה"ל, על רקע המחסור החמור בכוח אדם בעת המלחמה. בפנייתם מדגישים הרבנים את הצורך במציאת פתרונות מעשיים שיאפשרו לנשים דתיות להשתלב בשירות צבאי משמעותי.

"מדינת ישראל נתונה במלחמה קיומית, ארוכה וקשה. הצבא מתוח עד קצה גבול היכולת, הן במערך הלחימה והן במערך התומך", נכתב במסמך. "במצב זה - מערך כוח האדם של צה"ל נדרש למיצוי מקסימלי של כל פוטנציאל גיוס אפשרי".

מכתב הרבנים של בית הילל (צילום: צילום מסך)
מכתב הרבנים של בית הילל (צילום: צילום מסך)

"שילוב ראוי" - כך מכנים הרבנים את המודל המוצע על ידם. בנייר העמדה, הם דורשים מצה"ל להקפיד על כללי השילוב הראוי בין חיילים לחיילות ולטפל באופן מיידי בתקלות המתרחשות בתחום זה. לדבריהם, במקומות רבים הזקוקים לכך, למשל בשירות האומנה, יש צורך גדול במחלקה קשה זו בעיניים דתיות.

עוד אמרו: "למול הקשיים המשמעותיים, הן בצד האיוש והן בצד הנהלים, ומספר האירועים הידועים שהתפרסמו, אנו רואים ברכה בהתגייסותן של נשים דתיות לצה"ל בהסדרה ובמסגרות מותאמות", כותבים הרבנים.

המלצות מעשיות במסמך כוללות הקמת מסגרות ייעודיות המותאמות לאורח חיים דתי, הקפדה על כללי צניעות, והקצאת תשתיות מתאימות. בנוסף, הרבנים קוראים להסדיר את נושא הפיקוד על פקודות "השילוב הראוי" בצה"ל. "אנו קוראים לצה"ל להקים מסלולים נוספים המתאימים לשירות חיילות דתיות, בכשרות תורנית ובמקביל", מסכמים הרבנים, תוך הדגשת מחויבותם המלאה למאמץ המלחמתי ולניצחון.

בסיום המסמך מדגישים הרבנים את תמיכתם המלאה במאמץ המלחמתי ומוסיפים כי גם מי שאינו מתגייס לצה"ל מסיבות הלכתיות נדרש לתרום את חלקו למאמץ המלחמתי בדרכים אחרות: "בית הלל תומך בכל העוצמה בלחימה ובניצחון, ומתפלל לשלום כל חיילינו וחיילותינו במלחמה".

זאת לאחר שבאפריל האחרון במכתב של רבני תורת הארץ הטובה, שיועד לנשים מהציבור הציונות הדתית, כתבו הרבנים כי "אנחנו מחנכים לשירות לאומי ולא צבאי", והוסיפו: "לכולנו יש אחריות לשמור על צורתו הבריאה של עם ישראל לדורותיו. בזאת יש לבנותינו תפקיד גדול ומשמעותי בחינוך ובעיצוב והבנייה של הדור הבא. במסגרת השירות הלאומי הבנות תורמות תרומה מכרעת". בסיום כתבו "קוראים לכל הבנות היקרות לנו לקיים כולנו יחד את דברי התורה הזאת". לפי נתוני הצבא, בשנתון 2021 התגייסו 2,682 צעירות דתיות, ושיעורן מתוך כלל המתגייסות היה כ-30%. אחת מתוך חמש מתגייסות בחרה בתפקיד קרבי, ו-56% גיוסו ל"תפקידי איכות" הדורשים מיון והכשרה מיוחדת.