סערה התעוררה היום (ראשון), במהלך דיון בישיבת הממשלה בנושא סיום העסקת ההיועצים המשפטיים במשרדי הממשלה. זאת לאחר שהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הוציאה חוות דעת נגד הצעת ההחלטה בנוגע לסיום כהונתם של יועצים משפטיים. בתום הישיבה הסוערת, אושרה בממשלה ההחלטה שתאפשר לסיים את כהונת היועמ״שים שכיהנו 7 שנים.
השר גדעון סער אמר במהלך הדיון: "אני לא מהמתלהמים נגד היעוץ המשפטי או בכלל. אני גם מאוד מעריך את המשנה ליועמ״שית. אבל אני לא מבין אתכם, אני לא מבין מה אתם עושים ולאן אתם הולכים". סער הזכיר את ההסכמה לחקיקה בנושא: "איך ייתכן שאחרי למעלה מ-15 שנה החלטת הממשלה עדיין לא יושמה באופן מלא? זה בלתי נתפס. היעוץ המשפטי היה אמור להוביל את מימושה".
סער הוסיף: "טעות להפוך את ה״מניעה המשפטית״ לדבר של יום ביומו. ״מניעה משפטית״ אמורה להיות נשק יום הדין של הייעוץ המשפטי. מקרה זה אפילו לא מתקרב בעיניי לקטגוריה הזאת. מאחר והמשנה ליועצת אמר שהבעיה היחידה היא לוחות הזמנים, אני מציע לרווח את לוחות הזמנים ולהגדיל את מספר הימים הנטענים לגיבוש הסדר כספי ליועצים משפטיים שהשלימו את כהונתם ולסיום העסקתם בפועל".
שר המשפטים יריב לוין השיב ותקף: "מה שנחשף כאן זה שהייעוץ המשפטי עושה עבירה של הפרת אמונים, במשך 15 שנה לא קיימו החלטת ממשלה בעניין חוזים ושכר ליועמ״שים". לוין פנה לייעוץ המשפטי לממשלה: "מדובר בהפרת אמונים מצד היעוץ המשפטי. אני דורש חוות דעת משפטית, האם לא מדובר בהפרת אמונים מצד היעוץ המשפטי, האם אין פגיעה בהוצאת כספי ציבור, האם לא מדובר בהערכת כהונה ומינויים של יועצים משפטיים שלא על פי דין בניגוד להחלטת הממשלה".
לוין הוסיף: "לגבי הגיוס הסברתם לנו שצריך להוציא צווים במיידי, לעצור מימון למעונות במיידי, הסברנו לכם שזה לוקח זמן שיש פה הסדרים של שנים. זה לא עניין אתכם, הכל רציתם לעצור במיידי. עכשיו בנוגע לתנאי פרישה של יועמ״שים אתם מסבירים לנו שזה מורכב ולוקח זמן וצריך לתת שנה".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "אין ספק שמדובר בהתנהלות לא חוקית של הייעוץ המשפטי אבל אתם מפספסים את העיקר, הייעוץ המשפטי הכריז מלחמה על הממשלה רואים את זה בהתנהלות כלפי ההסתה נגד ראש הממשלה, אוזלת יד מחפירה בהתנהלות בעניין פלדשטיין ולמעשה בכל דבר שאתם תוקעים לנו. שימו לב חבריי השרים על מה מבקשים מראש הממשלה לפטר אותי, שנתתי גיבוי ללוחמים, שתקפתי את אחמד טיבי ועופר כסיף, שהטחתי ביקורת בבתי המשפט היום זה אני מחר זה ראש הממשלה".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למשנה ליועמ"שית: "זה לא ייאמן! אתם מנסים לסחוט כאן כסף. צריך לפרסם את שמות כל היועמ"שים ואת הסכומים שמנסים לסחוט. אני רוצה לפגוש אתכם בבית משפט ואני דורש יצוג עצמאי. החתמתם שלושה משנים ליועמ״ש כדי להצדיק את העוול וטענתם למניעה משפטית, זה פשוט הזוי!"
בהמשך, אמר סמוטריץ': "כבר 15 שנה שאנשי הייעוץ המשפטי בנציבות שירות המדינה, במשרד האוצר ובפרקליטות מגנים על התנהלות בלתי חוקית ופועלים בשיטת “יד רוחצת יד”. במקום ליישם את החלטת הממשלה שקבעה בשנת 2009 שיש צורך בקציבת כהונת היועמשי״ם ושזהו אינטרס ציבורי מובהק – הם פועלים כדי לסכל אותה, מתוך אינטרס אישי. הם מתבצרים בעמדותיהם, מסרבים להגיע להסדרים כספיים הוגנים, ונוקטים בחוסר תום לב מובהק. כל זאת, מתוך מטרה להישאר בתפקידם ולכפות את עצמם על המשרדים, תוך ניצול המערכת כדי לסחוט מיליוני שקלים לכיסם הפרטי – על חשבון אזרחי ישראל. במקום לקדם שקיפות ואחריות ציבורית, הם מחבלים בעקרונות שלטון החוק ונאחזים בקרנות המזבח כדי להמשיך ולשמר את כוחם – בניגוד גמור להחלטת הממשלה ולרצון הציבור. היום הממשלה שמה לזה סוף והעבירה החלטה חד משמעית על קציבת הכהונה של יועצים משפטיים שתקופת כהונתם פקעה".
מוקדם יותר, מכתב שנשלח היום על ידי המשנים ליועצת המשפטית לממשלה מציב את הממשלה בפני מתיחות חוקתית בעקבות כוונתה להפסיק את כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה. המכתב מציין חשש כבד כי ההצעה המובאת כעת על ידי הקואליציה נועדה להחליש את הייעוץ המשפטי ולפגוע במעמדם של היועצים שמבצעים את תפקידם כשומרי סף.
במכתבם, המשנים ליועצת המשפטית, גלי בהרב-מיארה, מדגישים כי "ההצעה נגועה בשיקולים זרים" ושינויים בהצעת ההחלטה שהוכנסו בבוקר על ידי הממשלה "יבחנו במסודר". על פי הערכות, מהלך זה הוא חלק ממדיניות רחבה יותר של הממשלה לנסות לשנות את תפקוד מערכת הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה.