בצל סערת פיטורי היועמ"שית והקריאות המתמשכות והמצטברות מהיום (שני) של חברי סיעת "הציונות הדתית", העיתונאי עמית סגל חשף במהדורת חדשות 12 כי הצעד הראשון בדרך הארוכה להדחת היועמ"שית כבר התבצע. אליבא דסגל, מזכיר הממשלה, יוסי פוקס פנה לכל שרי הממשלה וביקש מכל אחד מהם לשלוח לו בפירוט את כל תלונותיהם על היועמ"שית, או במילותיו של פוקס כל מה ש"היועצת תוקעת".

סגל הוסיף כי כרגע אף שר לא שלח כלום, ושיער כי "ברגע שיוגשו אולי 150 אי הסכמות כאלה, זה בעצם יהיה תיק הראיות שהממשלה תבוא איתו לועידת האיתור. הדבר הזה יבוא לבג"ץ. זה לא אומר שזה כרגע על הפרק, אבל אפשר להגיד שהמהלך הזה הותנע".

העיתונאי גיא פלג הוסיף גם הוא על תכנון פיטורי היועמ"שית ואמר: "נזכיר שהועדה שבחרה את מיארה, ספק אם היא תשתכנע. הממשלה חצתה את הרוביקון בכל מה שקשור ליועמ"שית. השאלה היא לא האם, אלא מתי ואיך. הדרך הממשלתית ארוכה וסבוכה, אבל נדמה לי שאנחנו בדרך לשם".

פלג המשיך ופירט את הסיבות לפיהן פיטורי היועמש"ית הולכים ומתגבשים. בראש ובראשונה, על פי פלג, ישראל מושפעת מהניצחון של טראמפ וההתנפלות שלו על הדיפסטייט, ומנסה להידמות לאמריקה.

כמו כן, הוסיף כי פיטורי יואב גלנט, החקירות של נתניהו והקורה בלשכתו שמלחיצות את הביבטים והניסונות הכושלים שלו לחמוק מהעדות שלו בדצמבר, מחזקים את הרצון לפטר את היועמ"שית. 

"החשש הגדול שלו", ציין פלג, "הוא שהיעומ"שית תצטרף לעותרים במקרה הזה. הוא נמצא בניגוד עניינים גדול. הוא התחייב שתהיה חומה בינו לבין כל דבר שקשור בעניינים משפטיים".

דפנה ליאל הוסיפה תחת אותו הקשר שבמקביל נרקמות גם כוונות לפיטורי ראש השב"כ, רונן בר: "גורמים פוליטיים, כולל שר בממשלה, אומרים שנתניהו רותח על רונן בר. אמרנו כבר שזה בקנה ונתניהו מחליט להזיז את שאר ראשי הביטחון, עם שלל סיבות, ביניהן כמובן ה-7 באוקטובר".

עוד ציינה כי "יש זעם במשפחה באופן שבו השב"כ מטפל באיומי האבטחה על נתניהו. יש טענה שיש תסכול אצל נתניהו שרונן בר לא מצליח לתת לנתניהו דרך אחרת לשחרר בה את החטופים, והוא מצפה שיתנו לו עוד כלים לצאת מהפלונטר הזה. מכלול הדברים האלה מקרב את נתניהו לפיטורי רונן בר". 

עם זאת, הדרך לפיטורים בפועל, של היועמ"שית בעיקר, אינה קלה כלל. דו"ח ועדת שמגר לבחינת דרכי המינוי של היועץ המשפטי לממשלה ונושאים הקשורים בכהונתו, שמסקנותיו אומצו על ידי ממשלת ישראל באוגוסט 2000, קובע גם את דרכי הפיטורין של היועץ המשפטי לממשלה.

יש ארבע עילות בלבד המצדיקות פיטורים של יועץ משפטי לממשלה. אם היועץ המשפטי לממשלה עשה מעשה שאינו הולם את מעמדו, אינו כשיר לבצע את תפקידו בעקבות שינוי מצב קיים, מתנהלת נגדו חקירה פלילית או הוגש נגדו כתב אישום וכן אם קיימים חילוקי דעות בין הממשלה לבין היועמ"ש "היוצרים מצב בו נמנע שיתוף פעולה יעיל".

העילה האחרונה היא הרלוונטית לטענות העולות מהקואליציה. מאז הקמת הממשלה יש חיכוכים בלתי פוסקים בין היועמ"שית והממשלה - ולדברי גורמים בממשלה, לא רק שנמנע שיתוף פעולה יעיל, אלא לא קיים כלל שיתוף פעולה.