הצעת החוק של יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (הליכוד) תעלה היום בוועדת הכנסת להכנה לקריאה הראשונה, והיא מתרכזת בארבע הרחבות עיקריות. תמיכה במפגע בודד תיחשב עילה לפסילה, ⁠לא תידרש ״מסה קריטית״ של ראיות בכדי לפסול מועמד, יהיה ניתן לפסול ⁠מפלגה שלמה בתוך רשימה מאוחדת של מועמדים וכן פסילת מועמד בודד לא תותנה בקבלת אישור בית המשפט העליון, אלא תוכרע בוועדת הבחירות המרכזית ותהיה נתונה לערעור לבית המשפט (כמו ההסדר שקיים כיום ביחס לרשימות).

מנגד, היעוץ המשפטי של ועדת החוקה מתנגד בחוות דעת לסעיף המסה הקריטית: "מדובר בקושי המשמעותי הגלום בתיקון השני שלעיל ולפיו ניתן יהיה לפסול רשימה בשל הבעת תמיכה או אהדה במאבק מזוין שלא נעשתה באופן מתמשך. זאת בחריגה מהעקרונות המקובלים של הסדרי פסילת רשימות, האמורים להיות צרים ביותר וממוקדים רק ברשימות או מועמדים אשר במהותם סותרים ומסכנים את המדינה, אופייה הדמוקרטי או עקרונותיה הבסיסיים ביותר".

דיון בבג''ץ  (צילום:  חיים גולדברג, פלאש 90)
דיון בבג''ץ (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

בנוגע לשינויי המעורבות של בית המשפט העליון באישור הליך הפסילה, מעיר הייעוץ המשפטי כי יש חשש לגבי "החלשת הביקורת השיפוטית על הליכים לפסילת מועמדים".

לטענתם, יש חשיבות שבית המשפט יהיה חלק מהליך אישור הפסילה, ולא רק גורם המבקר את החלטת ועדת הבחירות המרכזית במסגרת שלב הערעור: "זאת הן בשל חריגות ההליך לפסילת מועמדים יחידים, שאינו מקובל בעולם, והן בשל החשש שייעשה שימוש יתר בכלי של פסילה ביחס למועמדים בידי ועדת הבחירות המרכזית שהיא גוף ייצוגי-פוליטי, כולל לצורך "רדיפה" אחר אנשים ספציפיים".