אתמול (שלישי), לאחר הסיור בציר נצרים בעזה, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס דיון בפורום מצומצם בנושא הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה והדרכים לאבטח ולחלק את הסיוע לתושבי עזה כדי שלא יגיע לידי חמאס.
בדיון השתתפו השרים כ"ץ, דרמר וסמוטריץ', הרמט"כל הלוי, האלוף טולדנו, מתאם פעולות הממשלה בשטחים עליאן ומספר בכירי צה"ל נוספים.
במרכז הדיון היה הפיילוט להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה על ידי חברה אמריקנית פרטית בשם "אורביס". לפי התכנית הנבחנת , חברת "אורביס" באמצעות כלי הרכב והציוד שבבעלותה תכניס את הסיוע לרצועה ותאבטח את השיירות מפני אנשי חמאס.
התכנית, כאמור, מוגדרת כפיילוט ותיושם במשך תקופה מוגבלת, באזור מסוים בתוך הרצועה. על פי התכנית, החברה האמריקנית תקים באותו השטח שברצועה את כל התשתית והמתקנים הנדרשים לתפעול האזור - כדי שבהמשך, האחריות על ניהול, חלוקה ואבטחת הסיוע ההומניטרי תעבור לידי מדינה זרה או מדינות זרות שאיתם יסוכם על כך.
ישראל כבר החלה במגעים עם מספר מדינות ערב, בראשן איחוד האמירויות, אך לפי שעה לא נרשמה התקדמות משמעותית בסוגיה. תכנית החלופה לחלוקת הסיוע בעזה מעוררת מספר בעיות שיש למצוא להן פתרון. בעיה משפטית הנובעת מהחשש שמא פעולת אבטחה של שטח מסוים בתוך רצועת עזה, שמשמעותה בפועל היא - שליטה אפקטיבית באזור המאובטח, ייחשב לכיבוש על פי החוק הבינלאומי. מה שעלול להביא לעתירות נוספות נגד ישראל בבתי הדין הבינלאומיים בהאג. המשפטנים בוחנים את הסוגיה.
קושי נוסף בתכנית הוא מימון הפרויקט. ישראל מוכנה לממן מכספה את הפיילוט הראשוני, אך בהמשך מצפה כי אותו הכוח הבינלאומי שיתפעל את ההכנסה, האבטחה והחלוקה של הסיוע ההומניטרי בעזה יהיה זה שיממן את הפעולה.
מחר (חמישי) בערב ראש הממשלה נתניהו צפוי לכנס דיון של הקבינט המדיני-ביטחוני, בו השרים ידונו בפיילוט הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה על ידי חברה פרטית.