בית המשפט הבינלאומי הפלילי הוציא היום (חמישי) צווי מעצר לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בחשד לביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה. בנוסף יצא צו מעצר גם למנהיג חמאס מוחמד דף.
לפי בית הדין בהאג יש ״סיבות להאמין״ כי גלנט ונתניהו אחראים לביצוע פשעי מלחמה ברצועת עזה, באמצעות הרעבה ככלי מלחמה, רצח, רדיפה ושאר ״מעשים לא-אנושיים״. עוד נכתב בהצהרת בית הדין כי חשיפת צווי המעצר הם ״לטובת הקורבנות ומשפחותיהם״.
עוד כתב בית הדין בהאג בהצהרה כי ישראל לא חייבת להסכים שלבית הדין אין סמכות לדון בסוגיה. זאת לאחר שישראל פעלה מספר חודשים יחד עם מדינות נוספות כדי לטעון זאת, בית הדין בהאג דחה את הטענה היום על הסף.
בית הדין מתייחס בהודעתו לתקופה שבין ה- 8 באוקטובר 2023 ו-20 במאי השנה לכך שיש יסוד סביר שהשניים ביצעו פשעי מלחמה ברצועת עזה. תוכנם של צווי המעצר הוגדר ״סודי״, זאת על מנת להגן על עדים ולמנוע שיבוש של החקירה המתנהלת. הרכב השופטים, המונה שלושה, הוסיף כי החליט בכל זאת לפרסם את עצמם הוצאתם של צווי המעצר, בין השאר כי הם סבורים שההתנהלות שהובילה להוצאתם מלכתחילה עדיין נמשכת. כלומר, השופטים מאמינים כי יש חשד סביר שנתניהו וגלנט הורו על פשעי מלחמה וכי לדעתם של השופטים רה״מ נתניהו ממשיך לעשות זאת, בניגוד לשר הביטחון לשעבר יואב גלנט שפוטר בתחילת החודש הנוכחי.
בית הדין הפלילי הבינלאומי מסרר כי הוציא גם צו מעצר למנהיג חמאס מוחמד דף, בטענה כי לחבר השופטים ״סיבות סבירות להאמין״ כי הוא אחראי לפשעים נגד האנושות, כולל רצח, השמדה, עינויים, אונס, וכן פשעי מלחמה הכוללים לקיחת בני ערובה. כזכור, ב-1 לאוגוטס בצה"ל אישרו כי מוחמד דף חוסל, אך חמאס ממשיך להכחיש זאת. בית המשפט בהאג לא הצליח לקבוע האם מנהיג חמאס מת או חי, למרות טענות ישראליות כי הוא נהרג במתקפה בחודש יולי.
כשדן בסוגיית השבעה באוקטובר, בית הדין אמר: ״לאור ההרג המתואם של אזרחים במספר מיקומים נפרדים, מצא הרכב השופטים כי המעשים התרחשו כחלק מהשמדה המונית של אזרחים, ולפיכך הגיע למסקנה כי יש סיבות סבירות להאמין כי בוצע פשע נגד האנושות של השמדה״.
בית הדין הפלילי הבינלאומי נתפס כ״מוצא אחרון״, הוא שופט לרוב במקרים בהם רשויות אכיפ החוק המקומיות אינן יכולות או מוכנות לחקור. ישראל אינה חברה בבית הדין הבינלאומי. ארגוני זכויות אדם לאורך השנים טענו כי ישראל מתקשה לבצע חקירות פנימיות באשר לפשעים שלכאורה בוצעו על ידי כוחותיה.
על אף צווי המעצר, סביר להניח שאף אחד מהחשודים לא יעמוד בפני שופטים בהאג בקרוב. לבית הדין עצמו אין משטרה לאכיפת צווי מעצר, והוא מסתמך במקום זאת על שיתוף פעולה מצד המדינות החברות.
לאחרונה היה נתון התובע של בית הדין הפלילי בהאג קארים חאן, שלבקשתו יצאו הצווים נגד נתניהו וגלנט, במרכזה של שערורייה. בית הדין הודיע שייפתח בחקירה חיצונית בנוגע להאשמות על התנהגות מינית בלתי הולמת של התובע.
כזכור, לפני מספר חודשים, נתניהו כינה את בקשת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי להוציא צווי מעצר כ״אבסורדית ושקרית... ועיוות של המציאות״.
ברויטרס דיווחו כי במקביל לחקירה, חאן נדרש להשעות את עצמו באופן זמני מתפקידו בבית הדין במסמך פנימי שהופץ למדינות החברות. חאן הכחיש באופן נחרץ את ההאשמות לפיהן ניסה לכפות על עוזרת שלו לקיים עימו יחסים מיניים. "ההאשמות מתפרסמות על רקע דיווחים על קמפיין מודיעיני ישראלי שנועד לפגוע במוניטין של בית הדין בשל חקירתו של בנימין נתניהו בגין פשעי מלחמה לכאורה בעזה". דווח ב-AP.
החקירה החיצונית אושרה השבוע בפגישה של הגוף המפקח על בית הדין, כך מסרו שלושה אנשים המעורים בנושא אשר דיברו בעילום שם עם סוכנות AP על הדיונים הסגורים. לדברי המקורות, עדיין לא ברור מי בדיוק ינהל את החקירה, כאשר האפשרויות כוללות גורמי אכיפת חוק מאירופה. האחראי הפנימי של האו"ם נדון גם הוא כגוף אפשרי לביצוע החקירה.
לשכת ראש הממשלה מסרה: "ההחלטה האנטישמית של בית הדין הפלילי הבין-לאומי שקולה למשפט דרייפוס המודרני - והיא גם תסתיים כמוהו. ישראל דוחה בשאט נפש את הפעולות והאישומים האבסורדיים והשקריים נגדה מצד בית הדין הפלילי הבין-לאומי, שהוא גוף פוליטי מוטה ומפלה.
"אין צודקת יותר מהמלחמה שישראל מנהלת בעזה מאז השבעה באוקטובר 2023, לאחר שארגון הטרור חמאס פתח נגדה במתקפה רצחנית, וביצע את הטבח הגדול ביותר שנעשה נגד העם היהודי מאז השואה. ההחלטה התקבלה על-ידי תובע ראשי מושחת המנסה להציל את עורו מהאשמות החמורות נגדו בגין הטרדה מינית, ומשופטים מוטים המונעים בידי שנאה אנטישמית לישראל.
"לכן התובע שיקר כשאמר לסנאטורים אמריקניים שלא יפעל נגד ישראל לפני שיגיע אליה וישמע את הצד שלה. לכן הוא ביטל את הגעתו לישראל בחודש מאי האחרון באופן פתאומי, כמה ימים לאחר שהועלו החשדות נגדו בגין הטרדה מינית, והודיע על כוונתו להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר.
"שום החלטה אנטי-ישראלית לא תמנע ממדינת ישראל להגן על אזרחיה. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא ייכנע ללחצים, לא יירתע ולא ייסוג עד שלא יושגו כל מטרות המלחמה שקבעה ישראל עם תחילת המערכה".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד צייץ: "מגנה את החלטת בית הדין בהאג, ישראל מגינה על חייה מול ארגוני טרור שתקפו, רצחו ואנסו את אזרחינו, צווי המעצר האלה הם פרס לטרור".
יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ צייץ: ״החלטת בית הדין בהאג היא עיוורון מוסרי וחרפה היסטורית שלעולם לא תישכח".
יו״ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן צייץ: ״בית הדין בהאג סיפק היום הוכחה נוספת למוסר הכפול ולצביעות של הקהילה הבינלאומית ומוסדות האו״ם. מדינת ישראל לא תתנצל על הגנה על אזרחיה ומחויבת להמשיך להיאבק בטרור ללא פשרות".
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב צייצה: "אנטישמיות מודרנית במסווה של צדק. צווי המעצר נגד ראש ממשלת ישראל נתניהו ושר הבטחון לשעבר גלנט הם אבסורד משפטי. ישראל לא תתנצל על הגנה על אזרחיה – זהו לא פשע זו חובתנו הלאומית והמוסרית".
יו"ר "הדמוקטים" יאיר גולן צייץ: "החלטה מבישה של בין הדין הבינלאומי בהאג. לישראל הייתה ותמיד תהיה הזכות להגן על עצמה מול אויבנו".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר צייץ: ״התשובה לצווי המעצר - החלת ריבונות על כל שטחי יהודה ושומרון, התיישבות יהודית בכל חלקי הארץ וניתוק הקשר מול רשות הטרור כולל סנקציות. הוצאת צווי המעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו וח״כ גלנט היא חרפה שאין כדוגמתה, אך כלל לא מפתיעה. בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מראה שוב כי הוא אנטישמי מתחילתו ועד סופו. זהו טירוף מערכות מוחלט. אני מחזק את ראש הממשלה במלחמה הצודקת. התשובה לצווי המעצר - החלת ריבונות על כל שטחי יהודה ושומרון, התיישבות בכל חלקי הארץ וניתוק הקשר מול רשות הטרור כולל סנקציות".
השר וחבר הקבינט אבי דיכטר צייץ: "קורא לידידיה של ישראל בעולם להבהיר שלא יכבדו את צו המעצר האנטישמי והבזוי נגד ראש הממשלה ושר הביטחון בעיצומה של מלחמה צודקת מאין כמוה. שום דבר לא ירתיע אותנו עד שנביס את אויבינו ונשיב את כל החטופים!".
נשיא המדינה יצחק הרצוג צייץ: "זהו יום שחור לצדק. זהו יום שחור לאנושות. ההחלטה המופרכת של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שנעשתה בחוסר תום לב, הפכה את הצדק האוניברסלי לבדיחה אוניברסלית. היא שמה ללעג את קורבנם של כל אלו שנלחמו למען הצדק - מניצחון בעלות הברית על הנאצים ועד היום.
"ההחלטה מתעלמת מהמצוקה הנוראית של 101 החטופות והחטופים הישראלים שנמצאים בשבי האכזרי של חמאס בעזה. היא מתעלמת מהשימוש הציני של חמאס בבני עמו כמגנים אנושיים. היא מתעלמת מהעובדה הבסיסית שישראל הותקפה בצורה ברברית ויש לה החובה והזכות להגן על עצמה ועל עמה. היא מתעלמת מהעובדה שישראל היא דמוקרטיה תוססת, שפועלת בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי ומשקיעה מאמצים גדולים מאד על מנת לדאוג לצרכים ההומניטריים של האוכלוסייה האזרחית בעזה.
"ההחלטה בחרה בצד של הטרור והרשע על פני הדמוקרטיה והחירות, והפכה את מערכת הצדק הבינלאומי עצמה למגן אנושי לפשעי חמאס נגד האנושות. הניצול הציני של המוסדות המשפטיים הבינלאומיים מזכיר לנו פעם נוספת את הצורך בבהירות מוסרית אמיתית אל מול אימפריית הרשע האיראנית ששואפת לערער את האזור והעולם ולהרוס את מוסדות הדמוקרטיה המערבית והעולם החופשי".
ג׳ייסון גרינבלט, מי שהיה שליח ממשל טראמפ למזרח התיכון, צייץ: ״אחד הדברים הראשונים שאני מקווה שהנשיא דונלד טראמפ יעשה בכהונתו, הוא למצוא דרך להפוך את העוול המשפטי הזה ולוודא שזה לא יוכל לקרות שוב. בינתיים, הנשיא ביידן עדיין יכול לטפל בכך״.
יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, צייץ: "מדינת ישראל נמצאת במלחמת קיום מול ציר רשע המורכב מרוצחי ילדים, אנסים וחיות אדם. החלטת ה-ICC להוציא צווי מעצר לראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר היא החלטה מבישה של גוף פוליטי השבוי בידי אינטרסים איסלמיסטים. ההחלטה מהווה רוח גבית לאותו ציר טרור אכזרי. ההחלטה הזו מהווה תקדים מסוכן, שיכול להביא בשלב הבא גם לצווי מעצר נגד חיילינו וקצינינו המצוינים. מדינת ישראל מחויבת לעמוד על הגנת המדינה - הן בשדה הקרב והן בזירה המשפטית-דיפלומטית".
שר הכלכלה והתעשייה חה״כ ניר ברקת, צייץ: "ההחלטה הזו היא פרס לטרור ושיא של צביעות וסטנדרטים כפולים של בית הדין בהאג נגד ישראל. צה״ל הוא הצבא המוסרי בעולם ומדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית שנלחמת מאז ה-7.10 באנסים רוצחים וחוטפים. אני מגבה את רה״מ שעושה לילות כימים למען בטחונה של מדינת ישראל. החלטה זו היא חרפה ואות קלון לאו״ם ומוסדיותיו".
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, צייץ: "ההחלטה להוציא צווי מעצר היא בזויה ואנטישמית. זוהי חרפה היסטורית שתיזכר כאחד המהלכים המבישים והצבועים ביותר של מוסד בינלאומי כלשהו. בית הדין הפך לכלי שרת בידי גורמי טרור וציר הרשע, תוך רמיסת כל עקרונות החירות, הצדק והמשפט. החלטתו מבהירה כי בית הדין הוא אויב של האמת, הצדק והשלום. אנו נמשיך להילחם במלוא העוז נגד כל גורמי הטרור, אויבנו ומבקשי רעתנו, ונעמוד על זכותנו להגן על אזרחי מדינת ישראל בכל מקום שהם. אני מגבה ומחזק את ראש הממשלה נתניהו ואת שר הביטחון לשעבר גלנט אל מול הצווים המבישים האלה".
שר התקשורת, ד״ר שלמה קרעי, צייץ: "בית הדין הבינלאומי בהאג מוציא צו מעצר לראש ממשלת ישראל בזמן שאנחנו במלחמת קיום על עתידנו ועתיד העולם החופשי מפני הטרור הברברי, אחרי הטבח המזעזע של שמחת תורה. לצערי גם ארגוני שמאל פרוגרסיבי בארץ תרמו לכך. לו בית הדין האנטישמי הזה היה קיים בזמן מלחמת העולם השניה, היה מוציא גם צווי מעצר נגד צ׳רצ׳יל ורוזוולט ונותן לגרמניה הנאצית להשתלט על העולם. אנשטימיות וטיפשות במסווה של הומניות, צדק וזכויות אדם. עוד 60 יום בעז״ה ותהפכו לחסרי משמעות".
יו״ר ש״ס, הרב אריה דרעי, צייץ: "הגשת כתב אישום על סעיף שמגיע למאסר עולם ובקשת מעצר עד תום ההליכים היא אובדן פרופורציות מוחלט. מדובר בשני צעירים שמעדו אבל לא ניסו לפגוע בבטחון המדינה. אני מקווה שבית המשפט ישיב את הצדק וההגיון לפרשה".
שר החוץ ההולנדי הודיע כי "הולנד מכבדת את החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) להוציא צו מעצר לראש הממשלה נתניהו. אם הוא יגיע לשטח הולנד, הוא ייעצר, אמר שר החוץ ולדקמפ בבית הנבחרים ההולנדי. הולנד לא תקיים עוד קשרים בלתי-חיוניים עם נתניהו. אותו דבר חל גם על שר הביטחון לשעבר גלנט ומנהיג החמאס דף. צווי מעצר הוצאו גם נגדם".
הסנאטור לינדסי גרהאם צייץ: ״בית הדין הפלילי הבינלאומי המושחת פעל באופן המגוחך והבלתי אחראי ביותר באמצעות הוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר של ישראל, בעוד שקיים ענן רציני של טענות התלוי מעל התובע שביקש צווי מעצר אלה. בית הדין הוא בדיחה מסוכנת. הגיעה העת לסנאט האמריקאי לפעול ולהטיל סנקציות על גוף בלתי אחראי זה. בית הדין זלזל בכל מושג של הגינות יסודית ולגיטימציה של פעולות תובע מושחת. קריאה לחקירה עצמאית של מחדלי התובע ביום אחד והוצאת צו מעצר על בסיס תוצר עבודתו ביום למחרת הוא עלבון לכל תחושה של הגינות ושלטון החוק. על סנטור שומר לעבור את החקיקה הדו-מפלגתית שהגיעה מהבית להטלת סנקציות על בית הדין בגין זוועה זו ועל הנשיא ביידן לחתום עליה. עכשיו״.