בית הדין הבינלאומי בהאג הוציא אמש (חמישי) צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. בראיון ל"מעריב", מסביר אל״מ במיל' ד"ר לירון ליבמן, לשעבר התובע הצבאי הראשי וראש מחלקת הדין הבין-לאומי בצה"ל, את המשמעויות המשפטיות והמדיניות של ההחלטה וגם הסכנה לקציני צה״ל שנוסעים לחו״ל.

"במישור המשפטי אפשר לייגע עם הרבה מאוד פרטים. זו החלטה שהיא כביכול מאוד ראשונית וטכנית ורק מוציאים צו מעצר ועדיין לא המשפט, וזה עדיין לא קביעה של אשמה," מסביר עו״ד ליבמן.

"אבל כמובן שבמישור הבינלאומי והמדיני זו מכה מאוד קשה לישראל". לדבריו, "יש כאן אמירות מאוד מאוד ברורות, שיש לפחות מה שנקרא ראיות לכאורה נגד נתניהו וגלנט בפשעי מלחמה ופשעים נגד אנושות מהסוג החמור ביותר".

"אין ספק שבעולם שגם ככה יש בו הרבה ביקורת על הלחימה של ישראל, זה לא מוסיף לנו, בלשון המעטה״. ד"ר ליבמן מתריע על ההשלכות הרחבות של ההחלטה: "מדינות בוודאי מהסוג המדינות שמשתפות איתנו פעולה במישור הביטחוני, ניקח לדוגמה את בריטניה או גרמניה, ששתיהן חברות בבית הדין. הן יכולות להיות במצב שקשה להן מאוד, אפילו אם הממשלות רוצות להמשיך במדיניות הזאת, מול טענות שבכך הן תורמות לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות מהסוג החמור ביותר״.  

"חוץ מבית הדין עצמו שיכול להוציא צווי מעצר אם הוא חושב שיש לו סמכות", מסביר ליבמן, "יש לא מעט מדינות שיש בהן משהו שנקרא סמכות אוניברסלית, ומדינות כאלה יכולות לקבל רוח גבית כרגע מההחלטה הזאת".

"אם מגיע אליהן עכשיו איזה שהוא קצין בכיר ישראלי לשעבר שיש מידע שהוא קשור ללחימה, אז הן עלולות לעצור אותו ולראות אם יש בסיס להעמיד אותו לדין״, אומר ליבמן ומדגיש, "ראוי שכל מי שיודע שהוא חשוף, כי שמו ותפקידו מפורסם, שיתייעץ בעניין הזה ולא יעשה מעשים שעלולים לסבך לא רק אותו, אלא גם את מדינת ישראל״.

ליבמן מדגיש את החשיבות בהקמת ועדת חקירה ממלכתית: "יש במשפט הבינלאומי הפלילי את מושג הקומפלימנטריות (המשלימות), וזה אומר שאם מדינה מטפלת בעצמה באופן רציני ועצמאי בטענות, אז בית הדין הבינלאומי לא מטפל בהן".

"למערכת המשפט של ישראל יש יוקרה ומעמד בעולם. כבר מזמן הומלץ להקים ועדת חקירה ממלכתית בנוגע לטענות על הסיוע ההומניטרי בעזה וחבל שהממשלה נמנעה מלפעול", טוען ליבמן.  

"צריכה להיות חקירה אמיתית״, הוא מדגיש, "ולא כל מיני ניסיונות להנדס איזו ועדה שהיא לרוחו של מישהו, בפרוצדורה חדשה שהוא ממציא. יש פה פרוצדורה, ועדת חקירה ממלכתית, וזה מה שצריך לעשות״.  

ההחלטה, מסביר ליבמן, היא רק תחילתו של מאבק משפטי: "זה קרב שבמישור המשפטי הוא רק מתחיל, הוא לא נגמר. אבל אין ספק שאנחנו במצב הרבה יותר קשה עכשיו. למרות שהצווים האלה, במידה והולכים עם הצד הפורמלי, הם רק נגד שני אנשים, נתניהו וגלנט. זה לא נגד מדינת ישראל, אבל ברור שכשמדובר במי שהוביל את מדינת ישראל יש לזה משמעות מאוד כבדה".