שר המשפטים יריב לוין תקף היום (ראשון) בוועדת השרים את המתנגדים לחוק הפרטת תאגיד השידור הציבורי של שר התקשורת שלמה קרעי. במסגרת החוק, שידורי הטלוויזיה ושידורי רשת ב' של התאגיד יועברו לידיים פרטיות, והתאגיד יחדל לקבל תקציב ממשלתי. מדובר בהצעה שלישית בסדרת הצעות חוק הנוגעות לתאגיד, לאחר ששתי הצעות קודמות העוסקות בקיצוץ תקציב התאגיד ובפיקוח על שידורי החדשות והאקטואליה כבר אושרו בקריאה טרומית.

"יש קיצוצים בתקציב המדינה בעקבות המלחמה", הסביר לוין. "מיליארד ש"ח תקציב בשנה עבור התאגיד זה אדיר, לא מבין את השופט שאומר שמכיון שהוקם כבר שידור ציבורי אי אפשר לסגור אותו ולהוציא אותו להפרטה. חבל שהוא לא היה יושב בסנהדרין לפני אלפיים שנה, בית המשפט היה עומד עד היום".

יריב לוין וגלי בהרב מיארה בטקס חילופי מ''מ נשיא העליון השופט (צילום: אורן בן חקון)
יריב לוין וגלי בהרב מיארה בטקס חילופי מ''מ נשיא העליון השופט (צילום: אורן בן חקון)

"למה לא קיבלתי את חוות הדעת המשפטית בעניין חוק התאגיד, ואני רואה שזה פורסם בתקשורת ולא הגיע אליי כשר?", שאל יריב במהלך הוועדה. "זה נעשה באופן שיטתי שמדלגים עליי ויש פה חוסר שיתוף פעולה מקומם". למרות התנגדות היועמ"שית ו"חוסר שיתוף הפעולה" לכאורה של לוין, ועדת השרים אישרה היום את החוק

בתיאור החוק על ידי תומכיו, נכתב כי "בעידן של טלוויזיה רב־ערוצית ואינטרנט בנגישות גבוהה, הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב־תרבותיות בישראל אינה רלוונטית יותר".

בסביבת שר התקשורת שלמה קרעי הבהירו לאחר אישור החוק בוועדת השרים: "היועמ"שית לא קובעת. הטענות המשפטיות שלה נגד החוק מגוחכות. בהמשך, החוק, כמובן, יעבור שינויים ותיקונים מסיימים – אנחנו דמוקרטיה, יהיו דיונים ויהיה שיח. מה שהכי חשוב זה להפריט או לסגור את מחלקת החדשות והאקטואליה של תאגיד השידור. 

"זה פוגע בתחרות, מיותר ומוטה. לגבי הפקות המקור ויצירה ישראלית, יש מקום לדיון ויצירת פתרון בדומה לקרנות הקולנוע או לתאגיד ייעודי רק לכך. אנחנו בעד יצירה ישראלית ויהיה אפשר אפילו להגדיל אותה בתקציב העתק שייחסך. בכל אופן, הכל פתוח לדיון בוועדת הכלכלה. כרגיל, החכמה לא רק אצלנו".

כזכור, ההצעה מבקשת לקבוע כי מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו תפרסם מכרז להפעלת שידורי הטלוויזיה והרדיו של התאגיד. במידה ולא ייבחר זוכה במכרז, יופסקו שידורי התאגיד והארכיון יועבר לבעלות המדינה. במקביל, מציין השר קרעי כי כיום פועל התאגיד ללא מועצת מנהלים שתפקח על תקציביו ותכניו. הדבר מתאפשר, לדבריו, "בחסות היועצת המשפטית לממשלה ובג"ץ".

במסגרת החוק, בעל הרישיון החדש יהיה כפוף להוראות הרשות השנייה, בדומה לערוצים המסחריים הקיימים. עם זאת, שר התקשורת יוכל לקבוע הקלות מסוימות בתקופת המעבר. לגבי רשת ב', מי שיזכה במכרז יורשה להשתמש במותג הקיים ויוכל לשדר פרסומות, הודעות חסות ותשדירי שירות בכפוף לכללי הרשות השנייה.

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, ביקרה את הצעת החוק בחריפות: "מדובר במסר ברור לשוק התקשורת כי ביקורת על השלטון, או שידור תכנים שהשלטון אינו מרוצה מהם, עלולים להוביל לצעדים נגד גופי התקשורת ולהגבלתם בצעדי בזק, בלא עבודת מטה, בדרך של קידום חקיקה פרטית. נתון זה נושא אף הוא משקל משמעותי בבחינה המשפטית".