המערכת הפוליטית מגיבה בחריפות להערכות על הסכם קרוב עם לבנון. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, התנגד היום (שני) למהלך, וטען כי מדובר ב"טעות גדולה" וב"החמצה היסטורית" של הזדמנות למגר את חיזבאללה.
בן גביר הדגיש כי "צריך להקשיב למפקדים הלוחמים בשטח ולהקשיב לראשי הרשויות", והוסיף כי בשלב הנוכחי, "כשחיזבאללה מוכה ומשתוקק להפסקת אש, אסור לעצור". לדבריו, המהלכים המסתמנים מול לבנון יפגעו במאמצים להילחם בארגון הטרור. גם גורמים בליכוד תוקפים את נתניהו על כוונתו לחתום על ההסדר בצפון וטוענים :"הוא קונה שקט ציבורי ושקט במועצת הביטחון, לא שקט מחיזבאללה!"
השר לשעבר לא היסס להבהיר את עמדתו גם בהשוואה למצב בעזה: "כפי שהזהרתי בעבר בעזה, אני מזהיר גם עכשיו: אדוני ראש הממשלה - עדיין לא מאוחר לעצור את ההסכם הזה".
ח"כ דן אילוז מהליכוד הביע התנגדות נחרצת להסכם המתגבש בין ישראל ללבנון, על רקע המאמצים הבינלאומיים הגוברים להפסקת אש עם חיזבאללה. לדבריו, ההסכם, כפי שדווח, מעניק יתרונות משמעותיים לחיזבאללה ועלול לפגוע בביטחונה של ישראל. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו, כתב אילוז כי "במקום לנצל את חולשת הארגון לאחר חודשיים של מכות קשות, ההסכם המתגבש מעניק לחיזבאללה הישגים אסטרטגיים ומסכן את ביטחונה של ישראל". הוא הביע דאגה מכך שההסכם מסתמך על מנגנוני פיקוח בינלאומיים, שלדבריו הוכחו בעבר כחלשים וכבלתי אפקטיביים. אילוז גם הדגיש את הסיכון שהסכם כזה יהווה עבור תושבי הצפון, שאמורים "לחיות בצל האיום של עמדות חיזבאללה".
ההתנגדות של ח"כ אילוז מצטרפת לחששות שמביעים גורמים נוספים בליכוד להסכם, בהם חבר הכנסת עמית הלוי שמסר ל'מעריב' :״ההסדרה המדוברת לפי הדיווחים בתקשורת, מעלה תהיות קשות את מה מסדירים? זה נראה כמו הסדרה של מעמד חיזבאללה בלבנון, המשך השליטה שלו בפרלמנט, בממשלה ויישום החזון השיעי של האייתולות בעזרת הכח הצבאי, שנותר החזק ביותר בלבנון.
זוהי עת מבחן. ישראל לא צריכה להתפשר על פחות מסילוק חיזבאללה מלבנון ושחרור העם הלבנוני מהשבי של המשטר האיראני הרצחני. אחרת ילדינו יתמודדו ב 7.10 העתידי מול ארסנל מדיני וצבאי מלא של מדינת טרור שיעית״.
ח"כ משה סעדה הביע גם הוא התנגדות להסדר המסתמן :
"אין לממשלת ישראל מנדט מהעם להיכנע לארגון המרצחים, ולהשאיר את האיום הזה על האזרחים כמות שהוא.
את החיזבאללה יש למגר ולהכריע ולא לסגת ולחתום איתו על עסקאות שלא שוות את הדף עליהן הן נכתבו.
ניסיון העבר מלמד שכל כניעה והתקפלות ישראלית רק מזמינים את סבב הלחימה הבא והם בגדר הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל, ולכן רק המשך ההשמדה של החיזבאללה תגרום לחזרתם של תושבי הצפון לביתם ותסיר את האיום הרקטי מעל שאר חלקי הארץ."
ח"כ נוסף מהליכוד, אליהו רביבו , כתב: "הולכים לעוד 18 שנים של קונספציה!"
שר התפוצות , עמיחי שיקלי , הביע גם הוא חשש מההסכם המתגבש והמתקרב לסגירה . בפוסט שכתב , ציין שיקלי את התנאים שלפי עמדתו , חייבים להיות חלק של ההסדרה העתידית.
"כל הסכם עתידי עם לבנון צריך לכלול:
1. אפס הישגים לחזבאללה.
2. ביטול ההסכם הימי שהופר ברגל גסה בשמונה לאוקטובר.
3. סילוק כוחות יוניפי״ל שכשלו כישלון מוחלט במשימתם ושימשו כבסיסי מודיעין של חזבאללה.
4. אחיזה צה״לית באזור חיץ צר בשטחים החיוניים השולטים באש ובתצפית על ישובים ישראלים, מרכס החממיס במזרח עבור לנבי אל עואדי, רכס השקד, שליטה מלאה ברכס הסולם וכדומה שמוכרחים להישאר בשליטה ישראלית לצמיתות.
רצף המהלומות על צמרת חזבאללה והמהלכים הקרקעיים הביאו הישגים מבצעיים אדירים, אסור בשום פנים ואופן למכור אותם תמורת שקט שכמוהו כנזיד עדשים. כבר למדנו על בשרנו מה הריביות על קניית שקט בבזאר המזרח תיכוני."
במקביל, גורמים מדיניים טוענים כי ההסכם מאפשר לישראל לשמור על חופש פעולה מול חיזבאללה במידה של הפרות עתידיות, וכי מדובר בהסדר שיכול להבטיח יציבות לטווח הארוך. יצוין כי ההסכם, כאשר יגובש ויסוכם סופית, יעלה לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני והממשלה. לפי הערכות, בשני הפורומים צפוי רוב בעד ההסדרה.