על רקע הכוונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאשר בקרוב הסכם הפסקת אש מול לבנון וחיזבאללה, מתעוררת השאלה מהי הדרך החוקית לעשות זאת, והאם יש להביא את נוסח ההסכם להצבעה בכנסת.
על פי סעיף 10 בתקנון עבודת הממשלה, כל אישור של אמנה בינלאומית יכול לעבור בהצבעה במליאת הממשלה בלבד אך קיימת חובה להניח את נוסח ההסכם בפני הכנסת, לפחות שבועיים לפני אישורו בממשלה.
עם זאת, מותר באישור של שר החוץ ושר המשפטים להימנע מהצגת ההסכם בפני הכנסת, אך רק מסיבות מיוחדות של שמירת סודיות או דחיפות. כמו כן ראש הממשלה רשאי להביא את הסוגייה להצבעה רק לשרי הקבינט המדיני-ביטחוני וזאת "מטעמים מיוחדים של ביטחון המדינה ו/או יחסי החוץ של המדינה".
האם חובה להביא הסכם מהסוג הזה לאישור הכנסת?
על פי החוק היבש אין חובה שכזו, אך לממשלה מותר להביא את ההסכם גם בפני מליאת הכנסת, בכדי לקבל את האישור שלה. לפי תקנון הממשלה את האמנה או ההסכם הבינלאומי צריך להעביר למזכיר הכנסת שבועיים מראש, כולל נוסח מתורגם לעברית והדגשה של עיקרי הדברים, על מנת שאלו יובאו לידיעת חברי הכנסת. הממשלה תחליט האם להסתפק באישור על ידה בלבד, או להעביר את ההצבעה גם לכנסת.
שאלה נוספת שצפה היא האם יש צורך לעשות שימוש ב"חוק יסוד: משאל עם" שנחקק בשנת 2014 בהקשר זה. החוק מסדיר את חוקיות ויתור על שטח ריבוני מתוך שטח ישראל ומחייב במקרים כאלה לאשר שינוי גבול ריבוני ברוב של 80 חברי כנסת, או בעזרת עריכת משאל עם. לא ברור האם סוגיית הויתור על השטח הריבוני רלוונטית בהסכם שנמצא על השולחן כעת מול לבנון.
כזכור, גם באישור ההסכם הימי מול לבנון לפני כשנתיים, שאושר על ידי ממשלת לפיד, הייעוץ המשפטי לממשלה טען שלא מדובר במקרה כזה, מכיוון שהיה מדובר במים כלכליים ואין תוחלת של החוק הישראלי בשטח הימי.
באוקטובר 2022 היועצת המשפטית לממשלה סברה בחוות הדעת שלה שלמרות שניתן לאשר את ההסכם עם לבנון בהצבעה ממשלתית בלבד, היה עדיף שהסוגייה כן תגיע לאישור מליאת הכנסת בגלל "נסיבות חריגות של המקרה". בין היתר נוכח העובדה שהיה מדובר אז בממשלת מעבר, ובנקודה של זמן קצר לפני קיום הבחירות: "עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא, כי אף על פי שאין חובה בדין להביא את ההסכם לאישור הכנסת, הרי שנוכח הקירבה למועד הבחירות ובראי דיני הבחירות, ראוי לממשלה לנהוג כך".
בהתאם לכך, ככל שהממשלה אכן תבקש לקדם את ההסכם, עליה לקיים תחילה דיון ולהכריע האם די להניחו לידיעת הכנסת בהתאם לכלל הרגיל הקבוע בתקנון הכנסת, או שיש להביאו להצבעה ולאישור הכנסת, אף שאין חובה בדין לנהוג כך.
באותו מקרה, ראש הממשלה דאז לפיד סירב לקיים הצבעה בנושא בכנסת ואישר את ההסכם רק בממשלה. ההסכם אמנם הוגש לעיון חברי הכנסת למשך 14 ימים אך האישור היה רק בפורום הממשלתי. לפיד נימק אז את החלטתו כך: "לאור ההתנהגות המופקרת של האופוזיציה החלטנו לא להביא את ההסכם להצבעה בכנסת".