חמישה ימים לאחר כניסתו לתוקף של הסכם הפסקת האש בגבול הצפון, צרפת מזהירה מפני אפשרות של קריסת ההסדר. זאת, על רקע דיווחים על ניסיונות מצד פעילי חיזבאללה לשוב לדרום לבנון ולערער את ההסכם. ישראל, בתגובה, הגיבה בתקיפות לתקריות והבהירה כי היא נחושה לשמור על יישום ההסכם.

מקור דיפלומטי צרפתי מסר בעקבות האירועים: "הזהרנו את שני הצדדים מפני פעולות שמסכנות את יישום הסכם הפסקת האש. אנו נשארים מחויבים לעבוד עם כל השחקנים הרלוונטיים כדי להבטיח יישום ואכיפה של ההסדר באופן מלא".

שר האוצר וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני, בצלאל סמוטריץ', הגיב בחריפות לאזהרת צרפת, ואמר: "חשוב שיהיה ברור לכולם, גם לצרפתים וללבנונים, אבל גם ובעיקר לתושבי הצפון ולאזרחי ישראל: ישראל לא תמתין לשום מנגנון ותמשיך לשמור חופש פעולה מבצעי מלא לסיכול כל איום או כל ניסיון של חיזבאללה לשקם את יכולותיו ולאיים על תושבי הצפון. מה שהיה הוא לא מה שיהיה. זה המבחן שלנו ואנחנו נחושים לעמוד בו בע"ה".

בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

צרפת מילאה תפקיד מרכזי במגעים לגיבוש ההסדר, אך היחסים עם ישראל התערערו לאחר שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. הצווים, שהוגשו בגין חשד לפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, עוררו זעם בירושלים.

נתניהו הביע את מורת רוחו בשיחה עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, וביקש שלא לאכוף את הצווים במקרה שיגיע לצרפת. בעקבות זאת, צרפת רמזה כי ייתכן שלנתניהו יש חסינות בשל כך שישראל אינה חתומה על אמנת רומא, שהקימה את בית הדין. "חסינויות כאלה חלות על ראש הממשלה נתניהו ושרים רלוונטיים אחרים", ציין משרד החוץ הצרפתי.

עמנואל מקרון (צילום: Ludovic Marin/Pool via REUTERS)
עמנואל מקרון (צילום: Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

המתח בין המדינות השפיע גם על ההסכמות סביב הפסקת האש. ישראל סירבה תחילה לקבל את צרפת כחברה בוועדת הניטור, מחשש שהצווים ייאכפו בעת ביקור רשמי בצרפת. בתגובה לכך, הלבנונים איימו לפוצץ את ההסכם אם צרפת לא תיכלל.

בלחץ המתווכים, ובעקבות ריכוך העמדה הצרפתית ביחס לאכיפת הצווים, ישראל הסכימה להשאיר את צרפת כחלק מההסדר. גורמים ישראליים הבהירו כי הסכמה זו התאפשרה רק לאחר שצרפת התחייבה להתחשב בחסינות של בכירי ממשלת ישראל.

הזהרתה של צרפת מפני קריסת ההסכם מחדדת את הרגישות והחשש משיבושים נוספים ביישומו, אשר עשויים להוביל להסלמה אזורית.

בתוך כך, צה"ל פעל במהלך היום בעקבות מספר פעולות בלבנון שהיוו איום על מדינת ישראל, תוך הפרת הבנות הסכם הפסקת האש.

במסגרת פעולות אלו, לוחמי חטיבת הצנחנים בפיקוד אוגדה 98 זיהו אמש (ש') מספר מחבלים חמושים, סמוך לכנסייה המקומית שמופללת כתשתית טרור פעילה של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב דרום לבנון. הכוחות ירו לעבר המחבלים וחיסלו אותם. המחבלים שחוסלו היו פעילים במערכי ההגנה הקרקעית, הנ"ט והארטילריה בגזרה, ולקחו חלק בלחימה תוך שעשו שימוש בכנסייה.

לאחר חיסול המחבלים הכוחות סרקו במהלך היום את מרחב הכנסייה ואיתרו פיר ובתוכו אמצעי לחימה.

צה״ל פרוס במרחב דרום לבנון ופועל נגד כל איום על מדינת ישראל.