שנתיים לפני טבח השבעה באוקטובר הוזמן ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני שספריו תורגמו לשפות רבות וזכו בפרסים, לייעץ לחטיבת המחקר באמ"ן. באותם ימים לימד פסיכולוגיה בין תרבותית בחוג למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן, במסגרתו הסביר, בהתבסס על מחקרים וספרות מדעית, שאנחנו לא מכירים את האויב. גרוזברד הצביע על "עיוורון תרבותי", מצב נפשי שבו בן תרבות אחת מתקשה להבין בן תרבות אחרת בשל ההבדל באופנות החשיבה המאפיינת אותם.
"כשהגעתי לאמ"ן, נתנו לי ספר עב כרס על המודיעין שהתבסס רובו ככולו על תרשימי זרימה", הוא מחייך. "המילה רגשות לא הייתה קיימת. שאלתי את החוקרים שם, איך יתכן שאתם מנתחים את התוכניות של נסראללה דרך תרשימי זרימה כשאפילו לא הבאתם בחשבון את הכבוד העצמי שלו. הם צחקו, אבל היום אני מבין שטבח 7 באוקטובר, מחדל יום כיפור ואסונות נוספים קרו ויקרו בעיקר משום שמדע הפסיכולוגיה אינו מוכר בחטיבת המחקר באמ"ן. הכל מתבסס על רציונליות בזמן שכולנו יצורים לא רציונליים המופעלים על ידי עולם רגשי".
בראיון נרחב למוסף מעריב שיתפרסם במלואו ביום שישי טוען ד"ר גרוזברד שעיוורון פסיכולוגי היה אחד מהגורמים לכישלון הגדול ב-7.10, מנתח את האישיות של אויבי ישראל – וגם של הפוליטקאים שמנהיגים אותנו. "תפקיד הפסיכולוגים הוא להילחם בהדחקה", הוא אומר, "אם המוח האנושי תקוע על משהו, הוא יגיד לך שחור על לבן ולבן על שחור. אפילו תושבי הקיבוצים והמושבים ראו את האימונים של מחבלי חמאס, ושמעו את המנהרות והתמודדו עם טילים, ועדיין כולם אמרו, חמאס מורתע ואם ניתן לו כסף הוא יהיה כמוני כי גם הוא, כמו כולם, רק רוצה חיים טובים".
ונתניהו?
"ביבי הוא הוא נואם גדול והססן גדול. בכל הצמתים הוא בחר שלא להגיב. בצוק איתן, כל הקבינט אמר להמשיך לפעול והוא עצר את הפעולה וברגע האחרון נסוג מחיסול סולימני. הוא פחד. למרות שהציגו לו את התוכנית הגדולה בתחילת המלחמה והציעו לתקוף את לבנון הוא תמיד בחר בתוכניות קטנות. שלושה שבועות לקח לו להיכנס לעזה, שלושה חודשים לרפיח ושנה ללבנון. שנה שלמה הוא מהסס מול הצפון בזמן שתושבי הצפון מפונים. במשך כל שנות כהונתו הממושכת הוא חיפש פתרונות באמצעים לא צבאיים. הוא בחר לא להתאמץ. שלושה ראשי שב"כ המליצו לחסל את סינוואר והוא לא אישר את התוכניות".
וגנץ?
"צורת הדיבור של גנץ הרבה יותר מינורית. הוא כשל בהבנת האויב כי הניח שהוא מורתע, שהטבות כלכליות ירגיעו את השטח, שדי בצבא קטן וחכם ושגדר הביטחון תמלא את תפקידה".
לפיד?
"החשיבה המערבית, המודרנית, הדמוקרטית ואפילו היצירתית של לפיד לא מאפשרת לו להבין את הצורך למוטט את חמאס ואת חיזבאללה. הוא הציע לחמאס שיקום כלכלי תמורת שקט ארוך טווח ולחיזבאללה את הסכם הגז שהעניק ניצחון פסיכולוגי לנסראללה ולאיומיו".
בנט?
"לבנט חשיבה מערבית מודרנית מלווה ביהירות. כלוחם בסיירת מטכ"ל וכיזם הייטק האופטימיות שלו מוגזמת ומסנוורת ולא מאפשרת לו לראות ולהבין את האויב. הוא מטיף לקשיחות מול הטרור אבל לא חשב שצריך למוטט את שלטון החמאס או לעצור את התעצמות חיזבאללה והדחיק את האיום".
גלנט?
"לוחם אמיץ שהוביל קו תקיף נגד ירי הרקטות מעזה אבל כשל לגמרי בהבנת האויב. הוא מספר שאנחנו מבינים את האויבים וששיפור כלכלי בעזה יעזור. אילו גלנט היה מקשיב לעצמו יתכן שהיה מגלה שרימה את עצמו ואותנו".
סמוטריץ?
"לסמוטריץ חסרה חשיבה עצמאית בעלת עומק. הוא עסוק יותר במניפולציות דוגמת האמירה 'חמאס הוא נכס'. הוא מבין טוב מאחרים שאויבינו רוצים להשמיד אותנו ודוגל בקו תקיף מולם אבל לא היה ער להתעצמותם. עמדתו הדתית מציבה בפניו מכשול בגלל שהוא רואה הכל מבעד למשקפי הדת, מה שפוגע בביקורת המציאות שלו".
הרצי הלוי?
"אדם צנוע, שורשי ובעל ערכים אבל בכל אלה אין כדי לשנות את חשיבתו המערבית המודרנית שלא מאפשרת לו להבין את נפש אויבנו. הוא לקה בעיוורון תרבותי כשחשב שהם מורתעים, שאי פעם היו מורתעים ושפניהם לרגיעה"
דדי ברנע?
"בעל אמביציה ורצון למימוש עצמי שמתקשה להבין את החשיבה המסורתית קולקטיבית האיראנית שהיא משיחית ומטרתה לפגוע באויב החיצוני ללא התחשבות במחיר שהעם עלול לשלם".
רונן בר?
"כמו כולם גם הוא נפל במלכודת כשהאמין שחמאס חושב כמונו ורוצה שקט וחיים טובים. הוא התמקד בעבודת סייבר ולא במגע עם האויב ולא דאג להשגת מודיעין אנושי מתוך הרצועה שהיה יכול להתריע על תכנון טבע השבעה באוקטובר, וגם הדחיק את העדויות הרבות שהצביעו על מתקפה קרובה".
הריאיון המלא ביום שישי במוסף מעריב