דובר צה״ל תת אלוף דניאל הגרי מתח הערב (רביעי) ביקורת חריפה ויוצאת דופן על חוק פלדשטיין שקודם היום בכנסת ואמר: "החוק מסוכן לצה״ל. הוא יוביל למצב שכל חייל יכול לגנוב מסמכים. הוא מסוכן לביטחון המדינה". הגרי אמר את הדברים במהלך הצהרה שנשא לאחר שהחוק שמבקש להעניק חסינות מהעמדה לדין לכל גורם ביטחוני שמדליף מידע סודי לראש הממשלה אושר בקריאה טרומית.

"צה"ל לא מסתיר מידע מהדרג המדיני, הוא פועל בכפוף אליו עבור ביטחון ישראל" המשיך דובר צה"ל. "המסמך המדובר היה נגיש לגורמים המוסמכים בלשכת ראש הממשלה, הוא נגנב והועבר לעיתון בגרמניה במסלול עוקף צנזורה. זה נחשף לאויב ופגע בביטחון המדינה. החוק הזה מסוכן מאוד, כי הוא יצור מצב שכל גורם זוטר בצה"ל יכול על דעתו לגנוב ידיעות מודיעיניות".

שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר בתגובה כי "ביקורת דובר צה"ל נגד הדרג המדיני ונגד הליך חקיקה בכנסת היא תופעה חמורה וחריגה מוחלטת מסמכותו וממה שמותר ומצופה מלובש מדים במשטר דמוקרטי. בכוונתי לפעול לקיום הליך משמעתי מולו בהקדם לצורך הסקת המסקנות הנדרשות.

ישראל כ''ץ (צילום: REUTERS/Florion Goga)
ישראל כ''ץ (צילום: REUTERS/Florion Goga)

מצה"ל נמסר כי "הרמטכ״ל הרצי הלוי נזף בדובר צה״ל על תשובתו לשאלה בנושא חוק מסירת מידע סודי לראש הממשלה ולשרים במהלך תדרוך עיתונאים, ובכך חרג מסמכותו. צה״ל לא מעביר ביקורת על המחוקק, אלא מביא עמדתו בפני הדרג המדיני במנגנונים המקובלים לשם כך".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר כי "רוח היועמ"שית מחלחלת לדובר צה"ל. כאשר הגרי רואה שהיועמ"שית לא שמה על הממשלה, הוא גם לא שם על שר הביטחון. דיפסטייט על מלא - רק שהפעם זה כבר מהמקפצה".

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ אמר בתגובה לדבריו של הגרי כי "ישראל היא מדינה שיש לה צבא ולא צבא שיש לו מדינה. קשה לברוח מהתחושה שבזמן האחרון יש בפיקוד הבכיר של צה"ל מי שלא מבינים את מושכלות היסוד הדמוקרטיות הבסיסיות האלה. ומי שלא מבין את זה לא יכול להישאר בתפקידו".

שר הפנים משה ארבל: "הודעת דובר צה״ל ועמדתו ביחס להליכי חקיקה המתקיימים בכנסת היא חציית קו אדום חמורה מאוד. אין ללובש מדים שום רשות להבעת עמדה פוליטית באופן פומבי ביחס לסוגיות פוליטיות תהא עמדתו אשר תהא, קל וחומר שהיא בניגוד לעמדת השר הממונה".

משה ארבל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
משה ארבל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה: "במדינה דמוקרטית הצבא לא מבקר במסיבת עיתונאים תהליכי חקיקה בפרלמנט, אלא מיישם אותם כזרוע של הרשות המבצעת, אם וכאשר הם נכנסים לספר החוקים. צה״ל יכול להביע את עמדתו בכנסת בוועדה שמכינה את החוק, כפי שעשה פעמים אינספור בעבר, וכפי שעושים כל גופי המדינה המפוקחים על ידי הכנסת או מושפעים מהחקיקה. אלו הן מושכלות יסוד בדמוקרטיה. הצהרתו של דובר צה"ל הערב היא חציית קו אדום חמורה, חריגה ומאוד לא מקובלת, שאסור שתחזור על עצמה".

בהמשך ולאור התגובות החריפות התנצל הגרי וכתב בטוויטר של דובר צה"ל: "בהצהרה שלי הערב בתשובה לשאלה התבטאתי באופן שחרג מסמכותי כדובר צה״ל, ועל כך נזף בי הרמטכ״ל. מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית וצה״ל כפוף לדרג המדיני. במאות ההצהרות והשאלות שעניתי עליהן מאז ה-7 באוקטובר אני שומר על ממלכתיות. צה״ל מעביר את עמדתו לגורמים הרלוונטיים בענייני חקיקה במנגנונים המקובלים לשם כך, ולא בדרך אחרת".

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לאחר התנצלותו של הגרי כי "טוב שדובר צה״ל הועמד במקומו כדי לוודא שהתבטאות כזו לא תושמע שוב. במדינה דמוקרטית הצבא לא אמור להתערב בנושאים פוליטיים ובוודאי שלא לבקר חקיקה".