בדוח שפורסם הלילה (בין רביעי לחמישי) מתארת התנועה העולמית לזכויות אדם, אמנסטי אינטרנשיונל, את המסקנות שהביאו לקביעה כי ישראל מבצעת רצח עם. הדוח נקרא "'אתה מרגיש כאילו אתה תת אדם': רצח העם של ישראל נגד הפלסטינים בעזה", וכולל כ-300 עמודים, בהם נאספו 212 עדויות של פלסטינים, רשויות מקומיות ברצועה, עובדים במערכת הבריאות, ניתוח של תמונות וצילומי לווין, וניתוח של 102 הצהרות של בכירים בממשלת ישראל ובצה"ל ושל גופים ישראלים.

עם זאת, לא צוין האם שוחחו עם חיילים שלחמו ברצועה. עוד ציינו בדוח בפני הקהילה הבינלאומית כי ישנו כישלון מביש בניסיון לקרוא להפסקת אש ברצועה, וכן המשך אספקת הנשק "יישא כתם על המצפון" של כולם. בדוח נבחן ההרג ברצועה, הפגיעה בתשתיות האזרחיות, היקף הסיוע ההומניטרי ועוד. כמו כן, ציינו בדוח גם את הכוונות של גורמים בממשלה בנושא. בדוח צוין כי שיתפו במספר הזדמנויות את הממצאים עם הרשויות בישראל אך לא קיבלו תגובה עניינית.

הרס בעזה (צילום: רויטרס)
הרס בעזה (צילום: רויטרס)

בדוח צוין כי נהרגו יותר מ-42 אלף פלסטינים, בהם 13 אלף ילדים, ו-97 אלף נפצעים - עד אוקטובר 2024, כשנה לאחר השבת השחורה בה פרץ חמאס את גבול ישראל ורצח כ-1,200 בני אדם. עם זאת, בדוח צוין, כי התקיפות נעשו באפון ישיר או חסר הבחנה ולעיתים חוסלו משפחות ודורות שלמים". לדברי המומחים שהתראיינו לדוח, מדובר בהרס חסר תקדים שהתרחש ברמה ובמהירות שלא נראו בשום עימות אחר במאה ה-21. "חלקים גדולים בעזה הפכו בלתי ראויים למגורים", נכתב.

בדוח ציינו את הטענה של ישראל כי חמאס נמצא בקרב אזרחים ולכן חיסולו גורם להרס רב, וכתבו כי "נוכחות של לוחמי חמאס באזורים צפופים אינה פוטרת את ישראל מחובותיה לנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים כדי לחוס על אזרחים ולהימנע מתקיפות חסרות הבחנה או פרופורציות".

עוד ציינו כי ישראל נכשלה בזאת, ובכך ביצעה פשעים רבים לפי החוק הבינלאומי, שלהם אין הצדקה בהתבסס על פעילותו של חמאס - כך לדברי הדוח. כמו כן ציינו כי נשקלו תאוריות נוספות בארגון לפיו ישראל פעלה בפזיזות או שהיא פשוט "רוצה להשמיד את חמאס ולא אכפת לה אם תשמיד פלסטינים בתהליך", מה שלטענתם מהווה התעלמות אכזרית מחייהם. "ראייה זו של הפלסטינים כחד-פעמיים שאינם ראויים להתייחסות כשלעצמה עדות לכוונת רצח עם", ציינו.

ילדה בחאן יונס שבעזה (צילום: REUTERS/Mohammed Salem)
ילדה בחאן יונס שבעזה (צילום: REUTERS/Mohammed Salem)

באשר להצהרות, סקר הארגון 102 הצהרות, כאמור, שיצאו מכיוונה של ממשלת ישראל ובכירים בצבא, בין השבעה באוקטובר 2023 ל-30 ביוני 2024. מתוכם, זיהו 22 הצהרות שנאמרו על ידי בכירים האחראים על ניהול המלחמה שנראו כקוראות ואף מצדיקות רצח עם. "השפה הזו הגיעה ואף שוכפלה גם על ידי חיילים בשטח, כפי שהוכח מתכנים שאומתו על ידי אמנסטי, שמראה שחיילים מתקשרים ומדברים על הרצון למחוק את עזה או להפוך אותה לבלתי ראוייה למגורים, וחוגגים על הרס בתי פלסטינים, מסגרים, בתי ספר ואוניברסיטאות", ציינו.

כמו כן טענו כי ישראל יצרה במכוון מצב שנועד להוביל לאורך זמן להשמדת פלסטינים בכך שפגעו בתשתיות הכרחיות לאוכלוסייה אזרחית, שימוש בפקודות פינוי המוניות ומבלבלות, לטענתן, כדי "לעקור בכוח כמעט את כל אוכלוסיית עזה", וכן מניעת סיוע הומניטרי ושירותים חיוניים נוספים. "אמנסטי אינטרנשיונל גם לא מצאה ראיות לכך שהסטת הסיוע יכולה להסביר את ההגבלות הקיצוניות והמכוונות של ישראל על סיוע הומניטרי מציל חיים", כתבו.

הריסות בבית ספר בעזה לאחר תקיפה ישראלית (צילום: REUTERS/Mahmoud Sameer)
הריסות בבית ספר בעזה לאחר תקיפה ישראלית (צילום: REUTERS/Mahmoud Sameer)

הם ציינו כי בתשעת החודשים שנסקרו בדוח ישראל שמרה על גישה הדוקה ומצור בעזה, ובכך לא הצליחה לאפשר גישה הומניטרית לרצועה, וטענו כי חסמו את הייבוא והאספקה, במיוחד לאזורים מצפון לוואדי עזה. כזכור, דווח לאחרונה כי חמאס מתחזק באזורים אלו. עוד ציינו כי בעקבות חסימת הסחורה והמצור, נגרם נזק ורמת רעב קטסטרופלית, וכן נגרם מצב של התפשטות מחלות "בקצב מדאיג", שהשפיעה במיוחד על ילדים או נשים הרות ומניקות, עם השלכות ארוכות טווח לבריאותן.

באשר לתקיפות בעזה, בחנו בארגון 15 תקיפות אוויריות שנערכו בין ה-7 באוקטובר 2023 עד ה-20 באפריל 2024. בתקיפות אלה, כדבר הדוח, נהרגו 334 אזרחים שביניהם 141 ילדים, אך לפי אמנסטי אינטרנשיונל, לא נמצאו עדויות או ראיות בתקיפות אלו שהן אכן כוונו למטרה צבאית. נזכיר, כי ישראל לא הגיבה לדוח. במקרה אחד, ב-20 באפריל 2024, תקיפה אווירית ישראלית הרסה את בית משפחת עבדאל בשכונת אל-ג'ניינה במזרח רפיח, והרגה שלושה דורות של פלסטינים, בהם 16 ילדים, בזמן שהם ישנו.

באשר להודעות הפינוי, סקרו וציינו כי נעקרו בגינן כמעט 1.9 מיליון פלסטינים - 90% מאוכלוסיית עזה - לאזורים מצומצמים שלא מאפשריים מחייה באופן בטוח. לדבריהם, לאור העובדה ש-70% מתושבי עזה הם פליטים או צאצאים של פליטים שגורשו לעזה בשנת 1948, הדבר הותיר רבים מהם עם טראומה עמוקה.

בסיום הדוח, ורק כבהערת אגב, אמנסטי אינטרנשיונל קראו לשחרר את כל החטופים ללא תנאי. באותה הערה נכתב כי הארגון גם קורא למועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות ממוקדות נגד בכירי ישראל וחמאס המעורבים בפשעים על פי החוק הבינלאומי, וקראו למשרד התובע ב-ICC לזרז את החקירה.

דובר צה''ל הגיב לדו"ח: "הטענות המוצגות בדו"ח הן חסרות בסיס לחלוטין ואינן מתחשבות במציאות המבצעית שאיתה מתמודד צה"ל. מאז המתקפה חסרת התקדים של חמאס ב-7 באוקטובר 2023, צה"ל פועל על מנת לפרק את תשתיות הטרור של חמאס תוך עמידה בהתחייבויותיו על פי הדין הבינלאומי".

"צה"ל נוקט בכל האמצעים האפשריים כדי לצמצם את הפגיעה באזרחים במהלך פעילותיו. צעדים אלה כוללים אזהרות פינוי לאזרחים באזורי לחימה והבטחת מעבר בטוח לאזורים ייעודיים".

"מאמצי צה"ל – בהובלת היחידה לצמצום נזקים אזרחיים במתן אזהרות מוקדמות, סיוע לתנועת אזרחים שנענים לאזהרות אלו, ודאגה לאזרחים אלו לאחר הגעתם לאזורים הבטוחים, הם עצומים. בנוסף לכך, צה"ל הפיק לקחים במהלך המלחמה ומשפר ללא הרף את התהליכים הקיימים".

"ההאשמות בדו"ח על רצח עם ופגיעה מכוונת אינן מבוססות, ומתעלמות מהפרות הדין הבינלאומי מצד חמאס, כולל שימוש באזרחים כמגן אנושי והכוונה מכוונת של תקיפות נגד אזרחים ישראלים. צה"ל נשאר מחויב לנהל את פעולותיו בהתאם לדין הבינלאומי".