ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (חמישי) בירושלים עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, לדיון בהתפתחויות האזוריות ובפרט במצב בסוריה. במהלך הפגישה אמר לו נתניהו כי ישראל תישאר באזור החיץ. 

במהלך הפגישה הודיע נתניהו כי הורה לצה"ל להשתלט באופן זמני על אזור החיץ בסוריה, עד להקמת כוח שיאכוף את הסכם הפרדת הכוחות משנת 1974. ראש הממשלה הדגיש כי ישראל תפעל להגנת ביטחונה מול כל איום, והעלה את הצורך בסיוע למיעוטים בסוריה ומניעת פעילות טרור משטחה.

"זה הזמן להשלים עבודה ולהחזיר את כל החטופים הביתה", אמר סאליבן בהצהרה לתקשורת שקיים לאחר הפגישה, "היום נפגשתי עם ראש הממשלה נתניהו ועם השר דרמר כדי לקרב את הרגע הזה. מכאן אני אמשיך לקהיר ולדוחה כדי לקדם את הפסקת האש והחזרת החטופים. אנו פועלים כעת להגיע להסכם לשחרור החטופים בעזה, והגיע הזמן להגיע להסכמה להחזרת כולם".

עוד הוסיף, "כל יום שהעסקה לא נסגרת, עולה הסכנה לחיי החטופים. אנחנו עושים מאמץ מקסימלי כדי שזה יקרה והעסקה תושג, אך איני יכול להבטיח או להתחייב. מה שישראל עושה בסוריה זה במאמץ להגן על ביטחונה ולמנוע שימוש עתידי בנשק מסוכן שנותר ממשטר אסד. ראש הממשלה נתניהו מוכן להגיע להסכם להשבת החטופים. לא הייתי מגיע לכאן היום אם זה לא היה המצב. אפשר לסגור את זה עד סוף החודש".

הרס ברצועת עזה (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)
הרס ברצועת עזה (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)

"לאחר שארבעה חטופים, אזרחים אמריקניים, נרצחו בעזה - כעת אין לנו הוכחות, אך אנחנו מאמינים כי שלושה חטופים בעלי אזרחות אמריקנית עדיין בחיים", ציין סאליבן, "אין קשר בין הפסקת אש בעזה להסדר הנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית. הפסקת אש בעזה זה באינטרס הישראלי וזה האינטרס של תושבי עזה".

בנוגע לנוכחות ישראל בשטחי סוריה אמר: "המצב שם מאוד נזיל ודינמי. לשטחים האלה היו יכולים לפלוש גורמים קיצוניים, המטרה של ישראל היא להגן על ביטחונה. הממשל צפוי לדון בסוגיה".

בהמשך סאליבן נשאל: "האם שמעת מהצד הישראלי כי ישראל מוכנה לסיים את במלחמה ולסגת מעזה כדי להחזיר את כל החטופים?", וענה: "אני מאמין שאנחנו קרובים, אנחנו עושים כל מאמץ אפשרי כדי שזה יקרה, אנחנו רואים תזוזה מהצד של חמאס. יש שתי סיבות לעשות זאת: החובה המוסרית להחזיר הביתה את כל האזרחים שנחטפו ולהפסיק את הסבל של תושבי עזה".

ג'ייק סאליבן (צילום: אנה ברסקי)
ג'ייק סאליבן (צילום: אנה ברסקי)

כמו כן, אנתוני בלינקן, שר החוץ האמריקאי, טען כי "כל ממשלת מעבר בסוריה חייבת להיות מקיפה". עוד הוסיף שהוא ידון עם ישראל על הצעדים הבאים באזור. מנהיגי הG7 הוציאו הודעה בה הם "קוראים ל"כל הצדדים" "לשמור על שלמותה הטריטוריאלית והאחדות הלאומית של סוריה, ולכבד את עצמאותה וריבונותה". 

אמש (רביעי) צרפת קראה לישראל לסגת מאזור החיץ בדרום סוריה, כך לפי סוכנות הידיעות AFP. זו המדינה המערבית הראשונה שמביעה קריאה כזו. גורם צרפתי המעורה בפרטים מסר ל"מעריב": מדינות ערב התחילו לראות בזה מעשה אגרסיבי ופרובוקטיבי שלא ברור מה המהות שלו, וישראל צריכה להסביר מה בדיוק היא עושה שם".

"האינטרס הבינלאומי הוא שיהיה בסוריה שלטון אחד, ריבונות אחת", המשיך הגורם. "יחד עם הקהילה הבינלאומית, קורא לישראל לתמוך במטרה הזו, לחזק את היציבות בסוריה ולא לעשות שום מעשה שעלול לערער אותה". בניגוד לקריאה הצרפתית, שר החוץ הספרדי הצהיר: "אני מבין את החששות של ישראל בנוגע לסוריה".

מלבד צרפת - ירדן, מצרים, סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות הוציאו הודעת גיוני חריפה על אזור החיץ וקראו לשמור על "שלמותה של סוריה".