עדות קשה על האופן שבו הדרג הכי גבוה במדינה ניהל במשך חודשים את אחת המלחמות הקשות בתולדותינו: שר החוץ גדעון סער מעיד בראיון מיוחד למוסף מעריב שהיחסים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר הביטחון לשעבר יואב גלנט היו גרועים מאוד, עד שלדבריו לא ניתן היה להמשיך לנהל את המלחמה באופן תקין.
"שש פעמים ישבתי בממשלות ישראל, ומעולם לא ראיתי יחסים כאלה בין ראש ממשלה לשר ביטחון, בטח לא בתקופת מלחמה", אמר, "אי אפשר היה להמשיך ככה. זאת האמת. האם זה היה צריך להיות אחרת? לדעתי כן. אם הייתי שר ביטחון בממשלה והייתי חושב שאני לא יכול לחיות עם ראש הממשלה, הייתי מתפטר מיוזמתי. זאת הדרך הנכונה. שר לא יכול לצפות שראש הממשלה יתפטר כי הוא לא מסתדר איתו. זה לא עובד ככה גם אם באופוזיציה ובתקשורת מאד תומכים בו".
איך צווי המעצר שהוצאו לנתניהו ולשר הביטחון לשעבר גלנט בבית הדין הפלילי בהאג ישפיעו על היחסים הבינלאומיים?
"זה אירוע מאד חמור לישראל. אני מסביר לחברים שלנו בעולם המערבי שזה חמור גם מבחינתם. כי הגוף הבינלאומי שהוקם כדי להילחם ברודנות ופשעי מלחמה משתמש בכוחו נגד מדינה דמוקרטית שיש בה שלטון חוק ורשות שיפוטית עצמאית שחוקרת חשדות שנוגעים להפרות במהלך המלחמה. להוציא צווי מעצר נגד מדינה שמאפשרת ליועצת המשפטית לממשלה לשבת בכל ישיבה ביטחונית, כשבצד השני עומדים טרוריסטים, זו פגיעה קשה במוסד עצמו ובאמינות שלו. בית המשפט הפלילי בהאג עשה שימוש פוליטי במשפט הבינלאומי והפך ללא קביל כשדרס את כל ההגנות שישראל הייתה זכאית להן. אנחנו ממש רואים מול העיניים ניסיון לפגוע בזכות של ישראל להגן על עצמה".
אז למה חצי אירופה עומדת מאחורי הצווים והצהירה שאם ראש הממשלה יגיע אליה הוא ייעצר?
"גם באירופה מרגישים את העיוות, אני מדבר עם שרי חוץ של מדינות שהסתייגו מההחלטה בצורה ברורה, צ'כיה, אוסטריה, הונגריה, צרפת. יש מדינות שהביעו בצורה כזו או אחרת את הביקורת שלהן נגד פסיקת בית הדין בהאג, אבל עדיין יש להן תפיסה של קדושה כלפי המשפט הבינלאומי. להן אני אומר, אנחנו מכבדים את המשפט הבינלאומי אבל נוצר פער ענק בין המשפט הבינלאומי לבין המוסדות שמייצגים אותו. זה מחייב מאבק והממשל האמריקאי עומד לנקוט בצעדים חריפים נגד בית הדין הפלילי בהאג, כי זה לא רק הסיפור שלנו. היום זה מופעל נגד ישראל ומחר זה יופעל נגד ארצות הברית".
הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בוגי יעלון האשים את ממשלת ישראל בביצוע פשעי מלחמה.
"הטענות של יעלון שקריות לחלוטין. איזה טיהור אתני ישראל מבצעת? על ידי זה שהיא מקיימת את דיני המלחמה שאומרים שאתה רשאי לנייד אוכלוסייה לצורכי הגנתה ובטחונה? זה מה שצה"ל עשה ברצועת עזה כדי לעמוד בקריטריון של דיני המלחמה. קשה לתאר את הנזק שנגרם לישראל מהדברים של יעלון. שמעתי מחברים שלי בחו"ל שמתוקף העובדה שהיה שר ביטחון ורמטכ"ל אז הטענות שהשמיע קיבלו משנה תוקף ברשתות החברתיות ובכל כלי התקשורת. ולמרות הסערה הוא התבצר בעמדותיו וסירב לחזור בו. אלו טענות שמעודדות אנטישמיות. זה חוסר אחריות".
בראיון המלא סער מדבר באופן פתוח על כל הנושאים העומדים במרכז סדר היום: המצב בסוריה שאחרי אסד, המתיחות הגוברת מול איראן, היחסים האישיים שלו עם ראש הממשלה נתניהו – וגם עם היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה.
הראיון המלא מפורסם היום במוסף מעריב