בישראל משדרים אופטימיות זהירה מאוד בנוגע למגעים לעסקת חטופים. שני גורמים ישראלים התייחסו לדברי היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, ג'ייק סאליבן, שטען במסיבת עיתונאים שקיים ביום חמישי האחרון בתל אביב כי "אפשר לסגור את העסקה עד סוף החודש", ואמרו: "אכן, ישנה היתכנות לעסקה במהלך השבועות הקרובים. עם זאת, עדיף לא לנקוב בתאריכים או להציב דד ליינים. כשמדובר בחמאס - לכולם ברור עם מי יש לנו עסק במשא ומתן שמתנהל. יש התקדמות במגעים, אך אין ודאות באשר לתוצאה ומועדה".
בתוך כך, אתמול (שישי), הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס, נפגש עם קרובי משפחה של שלוש חטופות, ביניהן ירדן גונן, אחותה של רומי גונן (24), שנחטפה ממסיבת נובה.
משפחת גונן עומדת בחזית המאבק העולמי להעלאת המודעות למצוקת החטופות, ואף יזמה את הקמפיין "לובשים מנומר בימי רביעי", כהזדהות עם רומי שחובבת את הסגנון הלבוש. אליה הצטרפו סשה ארייב, אחותה של קרינה ארייב (20), ועמית לוי, אחיה של נעמה לוי (20). קרינה ונעמה נחטפו מבסיס נחל עוז.
במהלך המפגש, אמר אקוניס: ״המאמצים נמשכים ללא הפסקה וללא לאות, יש עדיין פערים ואנחנו עובדים על מנת לצמצם אותם ולהביא למימוש ההסכם בהקדם״.
מתוך דברי משפחות החטופים: ״אנחנו מחכים ויודעים שהשנה נס חנוכה יגיע ואיתו יחזרו כל החטופים והחטופות. מהרגע שהגענו אנחנו פועלים על מנת לשמר ולחזק את הגיבוי שארה״ב מעניקה לממשלה על מנת שיגיעו לחתימת הסכם להשבת אהובנו שבשבי חמאס בעזה. אנחנו מלאי תקווה מהמסרים והתמיכה שקיבלנו בפגישות השונות״.
הקונסוליה הישראלית בניו יורק ממשיכה לקדם את המאבק למען שחרור החטופים בדרכים שונות, כולל קמפיינים ציבוריים, פגישות עם מנהיגים מקומיים ובינלאומיים, והעלאת המודעות הציבורית לנושא באמצעות פעילויות קהילתיות ואירועים בניו יורק וברחבי ארצות הברית.
דיווח סעודי חושף: פרטי המתווה החדש להפסקת אש ועסקת החטופים
בתוך כך, ערוץ אל-שרק הסעודי מדווח על פרטים חדשים בהסכם המתגבש בין ישראל לחמאס, על פי מקורות המעורים במשא ומתן. על פי הדיווח הסעודי, ההסכם המתגבש יתבסס על הפסקת אש שתימשך בין שישה לשמונה שבועות. בשלב הראשון תוכרז הפוגה בת שבועיים, עם אפשרות להארכה בחודש נוסף. במהלך תקופה זו, חמאס והפלגים הפלסטיניים ישחררו לפחות עשרים חטופים אזרחיים ישראלים חיים, בהם ארבעה או חמישה בעלי אזרחות כפולה, בדגש על אזרחות אמריקאית.
בתמורה, כך על פי אל-שרק, ישראל תשחרר קבוצת מחבלים שזהותם טרם פורסמה, ובהם לפחות מאה אסירים המרצים עונשי מאסר ארוכים. במקביל, תאפשר ישראל הגדלה הדרגתית של הסיוע ההומניטרי לרצועה, עד לכדי 400 משאיות ביום, כולל אספקת דלק לבתי חולים, מאפיות ומתקני מים.
הערוץ הסעודי מוסיף כי בשלב השני יחל משא ומתן על שחרור החטופים הצבאיים בתמורה לאסירים פלסטינים נוספים, ולאחר מכן ידונו הצדדים בהחזרת גופות. אחד המקורות ציין כי מדובר ב"מבצע מורכב הדורש זמן והבטחת ניידות להגעה לקבוצות השומרות על החטופים". באשר לנסיגת צה"ל מרצועת עזה, על פי הדיווח הסעודי, זו תתבצע בהדרגה במקביל לשחרור החטופים. הכוחות ייסוגו מהערים והמחנות, תוך הישארות זמנית בציר פילדלפי ובציר נצרים. במקביל יוקמו חמש או שש נקודות גבול צבאיות בצפון הרצועה, והעקורים יורשו לחזור לאזורים מהם ייסוג צה"ל.
גורם המקורב לחמאס אמר לערוץ אל-שרק כי התנועה דורשת ערבויות מהמתווכים - מצרים, קטאר וטורקיה, בתיאום עם ארה"ב והאו"ם - ללוח זמנים מוגדר שיסתיים בנסיגה מלאה מעזה, סיום המלחמה ותחילת השיקום. על פי הדיווח, ישראל צפויה לאפשר הפעלה הדרגתית של המעברים, כולל מעבר רפיח, על פי מנגנון משנת 2005 הכולל משקיפים אירופים. תחילה יותר מעבר של פצועים וחולים, ובהמשך יורחב המנגנון. המתווכים יפקחו על יישום ההבנות וימנעו הפרות מצד שני הצדדים בתקופת המשא ומתן. הערוץ הסעודי מציין כי מקורות פלסטיניים צופים התקדמות קרובה בעסקת חילופי השבויים, במיוחד לאור מאמצי הממשל האמריקני והתקדמות במגעים.