השרים אריה דרעי ויצחק גולדקנופף הבהירו היום (ראשון) בישיבת ראשי הקואליציה: לא תהיה תמיכה בחקיקה משפטית לפני העברת חוק הגיוס. בראיון ל-103FM, מסביר הפרשן ישי כהן ('כיכר השבת') כי "החרדים הפיקו לקחים מהאופוריה של ממשלת 64 המנדטים וממשלת ימין-מלא-מלא".

"בתחילת הקדנציה היתה הזדמנות פז להעביר חוק גיוס ללא סנקציות ויעדים, ללא התנגדות של ליברמן או כחלון", אומר כהן. "אבל נתניהו ולוין ביקשו לעצור ולדחות זאת בטענה שהרפורמה המשפטית, עם פסקת ההתגברות ושינוי שיטת בחירת השופטים, תייתר את הצורך בחוק". אלא שמאז השתנתה התמונה. נתניהו הודיע עוד לפני המלחמה שפסקת ההתגברות ירדה מהפרק. "החרדים, שנכוו בכל מה שקשור להסדרת מעמד תלמידי הישיבות, מבהירים: 'רוצים לחזור לרפורמה המשפטית? אין בעיה, אבל לא לפני חקיקת חוק הגיוס'", מסביר כהן.

גם הטענה ששינוי שיטת בחירת השופטים יועיל לחרדים מוטלת בספק. "ראשי הסיעות החרדיות מזכירים שדווקא השופט סולברג, הנחשב לשמרן, הוא מהמחמירים ביותר בסוגיות דת ומדינה, במיוחד בנושא הגיוס", אומר כהן. לראיה הוא מציין כי אפילו עיתון 'יתד נאמן', ביטאון הציבור הליטאי, תקף לאחרונה את מהות הרפורמה ולא רק את עיתויה, בשאלה כיצד שופטים שמרנים יועילו לציבור החרדי.

עמדת ההנהגה החרדית, כפי שביטא אותה הראשל"צ הרב יצחק יוסף, נחרצת: ללא חוק גיוס מוסכם וללא התאמת המערכת הצבאית לאורח החיים החרדי - אין גיוס, גם לא של ה"בטלנים". "כל עוד אי אפשר להבטיח שמי שנכנס חרדי ייצא חרדי", מבהיר כהן, "זו עמדה אחידה של כלל ההנהגה הרבנית".

סייעה בעריכת הכתבה: אליעזר בן יהודה, 103FM