מנהיגי איפא”ק, אחד הארגונים היהודיים הגדולים בארה”ב, ערכו השבוע פגישה היסטורית עם נשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב, בבאקו. בפגישה השתתפו מייקל טאוצ'ין וברני קמינצקי, נציגי הארגון. במהלך הפגישה, שהתקיימה על רקע היחסים הקרובים בין המדינות, הודו המנהיגים לנשיא על תמיכתו רבת השנים במדינת ישראל ועל תרומתו ליציבות האזורית, במיוחד לנוכח הלחצים מצד שכנותיה של אזרבייג'ן להתרחק מישראל.

לדברי המומחים, עבור ממשל טראמפ ומדינת ישראל, אזרבייג'ן נושאת ערך מוסף משמעותי. כאחת המדינות העצמאיות המובילות במרחב הפוסט-סובייטי, היא יכולה לשמש כגשר לעולם הטורקי, המשתרע מסין ועד אירופה. הנשיא אלייב צבר ניסיון בתיווך בין טורקיה לישראל, ונראה כי רצוי שיחזור לשחק תפקיד זה גם כיום. בהתחשב במצב הנוכחי בסוריה ובהיחלשות ההשפעה האיראנית באזור, מנהיג אזרבייג'ן עשוי לסייע בהפחתת המתיחות באזור, שהממשל האמריקני רואה בו חשיבות אסטרטגית גבוהה.

ממשלו של הנשיא האמריקני הנבחר דונלד טראמפ צפוי להכיר בחשיבות היחסים עם אזרבייג'ן. המדיניות החדשה שואפת להדגיש את מעמדה של אזרבייג'ן כגורם מפתח אזורי, הן בשל מיקומה האסטרטגי, המחבר בין העולם הטורקי, והן בשל תרומתה לביטחון האנרגטי של ישראל כספקית נפט משמעותית. בפגישה נדונו האפשרויות לשיתוף פעולה עתידי, תוך הדגשת החשיבות של הידוק הקשרים בין המדינות ותרומת אזרבייג'ן ליציבות האזורית.

מנהיגי איפא"ק אף אמרו לנשיא, כי הפעילות שלו לא הייתה מוערכת מספיק בעיני ארה"ב בשנים האחרונות. הם הדגישו כי הממשל החדש רואה בעין חיובית את פעילותו הרבה, וכי המדיניות האמריקנית צפויה להשתנות כאשר הממשל החדש יחזור לשלטון, תוך הכרה בחשיבות תרומתו של הנשיא אלייב לשיתוף פעולה אזורי.

אזרבייג'ן, מדינה בעלת רוב מוסלמי, מצטיינת בגישתה הסובלנית כלפי הקהילה היהודית המקומית, המשגשגת בה כבר מאות שנים. עם בתי כנסת פעילים, מוסדות תרבות ותמיכה ממשלתית חזקה, היא מהווה מודל לדו-קיום המצליח לחצות גבולות גיאופוליטיים מסורתיים. המנהיגים ציינו במיוחד את מחוות התמיכה שהפגינו תושבי אזרבייג'ן לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, כאשר אזרחים עלו לשגרירות ישראל בבאקו והביאו פרחים והדליקו נרות לזכר הקורבנות.

הפגישה עם נשיא אזרבייג'ן התקיימה יומיים בלבד לאחר ביקורו של חכמת חאג'ייב, יועצו המדיני, בישראל. במהלך ביקור זה, התקיימו דיונים עם בכירים ישראליים, כולל פגישה עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, על דרכים לחזק את שיתוף הפעולה בין המדינות. שגריר אזרבייג'ן בישראל, מוכתר ממדוב, נועד גם הוא עם יו”ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, יולי אדלשטיין.

מנהיגי איפא”ק באזרבייג'ן (צילום:  לשכת נשיא אזרבייג'ן)
מנהיגי איפא”ק באזרבייג'ן (צילום: לשכת נשיא אזרבייג'ן)

לדברי המומחים, אזרבייג'ן עשויה למלא תפקיד חשוב במאמצים להפחתת המתיחות האזורית, במיוחד לאור המצב בסוריה, והיחלשות ההשפעה האיראנית. הנשיא אלייב, שהוכיח בעבר יכולות תיווך בין טורקיה לישראל, עשוי לשוב ולמלא תפקיד דומה בשנים הקרובות.

מנהיגי איפא”ק סיכמו את ביקורם בהדגשת הערכתם לנשיא אזרבייג'ן על תרומתו הייחודית ליחסים עם ישראל ועל כך שעמדתו החיובית זוכה סוף סוף להכרה מצד הממשל האמריקני. "הדינמיקה הייחודית הזו, המבוססת על שלושה עשורים של שיתוף פעולה, ממחישה עד כמה שיתוף הפעולה בין ישראל לאזרבייג'ן יכול להוות מודל לחיקוי ביחסים בינלאומיים," ציינו.