"ישראל נמצאת היום בעמדה חזקה יותר מאי פעם בהיסטוריה שלה", כך קובע פריד זכריה, המגיש הבכיר ב-CNN, בראיון מיוחד עם ריצ'רד האס, היועץ הבכיר ב-Centerview Partners, והעיתונאית הוותיקה קים גטאס.

בדיון שנערך אמש (ראשון), סקר זכריה את ההישגים האסטרטגיים חסרי התקדים של ישראל: "ישראל השמידה את חיזבאללה, חיסלה את מערך ההגנה האווירית של איראן והותירה אותה חשופה להתקפה ישראלית", ציין זכריה. "בנוסף, השמידה את מערכות ההגנה האווירית של סוריה, הטביעה את הצי הסורי וכבשה אזור חיץ נרחב מעבר לרמת הגולן".

בתגובה, הזהיר האס מפני אתגרים משמעותיים: "השאלה המרכזית היא כיצד ארה"ב וישראל יכולות לשתף פעולה כדי להוציא את איראן מעסקי תמיכה בארגוני השלוחים", אמר. "איננו רוצים לראות אותם משקמים את חיזבאללה וחמאס, בזמן שהם עדיין שולטים בחות'ים".

האס הדגיש כי "עקב אכילס של ישראל נותר הסוגייה הפלסטינית. אם ישראל רוצה להישאר מדינה בטוחה, משגשגת, יהודית ודמוקרטית לטווח הארוך, עליה לתת מענה מסוים ללאומיות הפלסטינית - לא כטובה לפלסטינים, אלא כטובה לעצמה".

כשנשאל על סכנת היוהרה נוכח העוצמה הצבאית, השיב האס בנחרצות: "זו בעיה אמיתית. ישראל הביסה את חמאס צבאית, אך לא דחקה אותו לשוליים פוליטית. המצב בגדה המערבית, בה חיים כשלושה מיליון פלסטינים, הידרדר משמעותית עם התגברות אלימות המיליציות והמתנחלים".

גטאס הוסיפה אזהרה חריפה: "על ממשל ביידן היוצא וממשל טראמפ הנכנס להבהיר שהמשך הפעולות הצבאיות עלול להטיל את האזור לכאוס נוסף", אמרה. "זה עלול לערער את הפסקת האש בלבנון ולהגביר את חוסר היציבות בסוריה, במיוחד לאור התקיפות הצבאיות וההשתלטות על שטחים".

זכריה הציג גם זווית אופטימית: "המזרח התיכון השתנה. עיראק הפכה למדינה פרו-אמריקאית במתינות, וייתכן שגם סוריה תהפוך לניטרלית. ארה"ב נמצאת בעמדה אסטרטגית חזקה יותר מאשר בעבר".

האס חתם את הדיון באזהרה מאוזנת: "איראן אמנם נחלשה, אך היא עדיין שחקן משמעותי. זהו משטר ממוסד יותר מסוריה. השאלה היא האם נוכל ללחוץ בחכמה לשינוי מדיניות בנושא השלוחים ותוכנית הגרעין. לישראל יש הזדמנות היסטורית - השאלה היא האם תדע לנצל אותה".