ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן מקיימת כעת (רביעי) דיון כללי על יוזמות החקיקה בעניין התאגיד בהשתתפות שר התקשורת ח"כ שלמה קרעי, מנכ"ל התאגיד גולן יוכפז, נשיא מועצת העיתונות השופט בדימוס חנן מלצר ומוזמנים נוספים. קרעי הסביר בדיון, "חדשות במימון ציבורי הוא לא עוד שוק חופשי יצירה ישראלית, והפקות מקור - כן ובגדול".

עוד אמר: "הליכוד ואני הבטחנו את השינוי הזה וניישם אותו. אלה הצעות חוק פרטיות אבל אני שר התקשורת ואני סומך את ידי עליהן". הוא הוסיף בהמשך: "שמתי לפניכם את הקו שלי וגם ועדת שרים לחקיקה סמכה ידה על הכיוון שהתוויתי, אני סומך על יו"ר הוועדה שידע לנהל דיון פורה וענייני. שינוי יסודי יקרה כאו ובידכם הדבר". ביטן הזכיר: "יש הפרדת רשויות בין הכנסת לממשלה. זה שוועדת שרים תמכה זה לא אומר כלום על הכנסת".

הדיון הכללי על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)
הדיון הכללי על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)

שר התקשורת ד״ר שלמה קרעי חילק לחברי הכנסת הנוכחים את מתווה השינויים בשידור הציבורי כפי שהוא מציע: אין חדשות ואקטואליה בעברית במימון הציבור, ערוץ 11 יוקדש להפקות מקור ולהפקות מקור ויצירה ישראלית בלבד, תקציב התאגיד או הקרן יעמוד על כ-500 מיליון שקלים בשנה ליצירה ישראלית ולתחנות הרדיו הייעודיות, ולא יהיו פרסומות. עוד הוצע כי לתאגיד יישארו חמש תחנות רדיו: רשת מורשת, רשת ג' ורדיו רק"ע. תדרי הרדיו של רשת ב' שיתפנו - יוצעו במכרז.

עוד הציע כי ערוץ מכאן 33 ייסגר, והפקות מקור בערבית יהיו חלק מאותו מתווה של יצירה ישראלית. החינוכית תישאר, וזכויות העובדים יישמרו.

עקרונות המסמך שחילק שלמה קרעי בדיון על הפרטת התאגיד (צילום: לשכת השר)
עקרונות המסמך שחילק שלמה קרעי בדיון על הפרטת התאגיד (צילום: לשכת השר)

נזכיר כי זאת לאחר שבנובמבר מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי. ההצעה, שהוגשה על ידי חברת הכנסת טלי גוטליב, עברה ברוב של 49 תומכים מול 46 מתנגדים. על פי ההצעה, תאגיד השידור הישראלי ייסגר בתוך שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף. במקומו ייערך מכרז לבחירת גורמים פרטיים שיקבלו רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו להפעלת הערוצים הקיימים. כמו כן, מוצע להפסיק את שידורי הרדיו של התאגיד, למעט רשת ב', שתופעל על ידי זכיין פרטי.

לצפייה בלייב >>

יו"ר הדיון ביטן אמר על כך: "ההצעה של גוטליב זה סגירה של התאגיד וצריך לקחת את זה בחשבון. אני לא מבין את הגישה. היום יש את 12-13, ערוצים פרטיים, והם לא לטובתנו בכלל. גם אם נמכור את 11 לפרטי - זה לא אומר שיהיה שינוי לטובה מבחינת הימין. לכן אני לא מבין את מהות העניין, אם אני מעביר את 11 לפרטי זה לא ישנה משהו לטובה מבחינת הימין, לכן ההצעה לא מובנת לי בכלל - לא עניינית ולא לא עניינית".

לדבריו, "היא לא נותנת את התוצאה שהיא רוצה להגיע אליה. יש מקום לעשות שינויים מסוימים בחוק כדי לאזן כמה דברים לאור הניסיון עם תאגיד 11, ונדבר על זה ואפשר לדבר על זה בכנסת. לא צריך ועדות ציבוריות, ויועמ"ש לממשלה שייכנס לדיונים של שנתיים-שלוש. אבל לסגור את התאגיד ולפתוח חדש זה לא משרת שום דבר כרגע. ואנחנו לא ועד העובדים של התאגיד, וזה לא שיקול מבחינתי".

בתחילת הדיון נשיא מועצת העיתונות, השופט בדימוס חנן מלצר, הבהיר: "אנחנו במצב חירום. הם רוצים תקשורת שתדברר את הממשלה ושלא תבקר אותה וזה מה שמוביל את היוזמות האחרונות. יש הצעות שונות ומשונות, אבל המשותף לכולן זה לשלול את אופייה הדמוקרטי של המדינה. תקשורת חופשית היא חלק מדמוקרטיה, וכל ההצעות יחד - זה לשלול את האופי הדמוקרטי".

עוד אמר: "רוצים ליצור מצב שתהיה רק עיתונאות שמשבחת ומהללת את הממשלה, וזה קיים אולי בהונגריה וסין ואני מקווה שאנחנו לא רוצים להידמות אליהם. גם אם 120 חברי כנסת יתמכו בזה - זה תיקון לא חוקתי".

נשיא העיתונות חנן מלצר בדיון על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)
נשיא העיתונות חנן מלצר בדיון על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)

שר התקשורת שלמה קרעי התרעם על הבאתו של השופט בדימוס, נשיא מועצת העיתונות, לדיון, ושאל את ביטן: "לא דיינו שבדץ הפך להיות רשות על לא כ"כ דמוקרטית, אתה מביא את השופט לכאן?". ביטן, יו"ר הוועדה, השיב: "הוא הוזמן כי נתן פסק דין בעניין, ונתתי לו לדבר ראשון כי לא רציתי שייכנס לוויכוח פוליטי".

בתגובה לדבריו, אמר קרעי: "הדמוקרטיה שייכת לציבור, הוא בוחר בבחירות דמוקרטיות את נבחריו, והם רשאים לבצע מדיניות". נשיא מועצת העיתונות, השופט בדימוס, השיב לשר: "אדוני לא מבין מה זה דמוקרטיה". בתגובה, אמר קרעי: "יש כאלה שושבים שהדמוקרטיה היא מה שנחשב בעיניהם". עוד הוסיף: "השידור הציבורי נדרש במאה הקודמת, היום אין הצדקה למימון מוצר כזה על חשבון הציבור, בטח לא בחדשות ואקטואליה".

מתווה לסגירת התאגיד שהונח על השולחן (צילום: מרק ישראל סלם)
מתווה לסגירת התאגיד שהונח על השולחן (צילום: מרק ישראל סלם)

חברת הכנסת מהאופוזיציה קרן ברק השיבה לדברי קרעי: "הוא לא רואה טלוויזיה", אלהרר הצטרפה ואמרה: "כמה שטויות במשפט אחד". קרעי השיב להן: "אמרתי בכל במה אפשרית. פגיעה בסמלים וערכים יקרים לציבור, בין היתר, נחשפנו לשידורים מוטים ופוגעניים במכאן 33, פגיעה בסמלים וערכים יקרים לציבור ומאות אלפי שקלים לפרק בהפקות תעמולתיות", התייחס לכוונתו לסגור את מכאן 33.

קרעי הוסיף שוועדת השרים לחקיקה תמכה בהצעת החוק להפרטת התאגיד. קארין אלהרר שוב השיבה: "יצא המרצע מן השק". ביטן הבהיר: "הדיון הוא כללי על הצעות החוק שעומדות על השולחן".

דוד ביטן, יו''ר הוועדה, בדיון על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)
דוד ביטן, יו''ר הוועדה, בדיון על חוקי התאגיד (צילום: מרק ישראל סלם)

קרעי התרעם: "אני מביא אליכם את הצעת החוק להפרטת התאגיד והצעות נוספות לשינויים מבניים, כשהדמוקרטיה לא טובה לכם אתם הולכים לייעוץ המשפטי. אני מביא אליכם לכאן לוועדת הכלכלה את הצעת החוק להפרטת התאגיד והצעות נוספות לשינויים מבניים עכשיו זה בידיים שלכם. זה הזמן להחליט".