העצרת הכללית של האו"ם צפויה לאשר היום (חמישי) את הצעת נורווגיה, לפיה תוגש פנייה לבית הדין הבינלאומי הגבוה לצדק בהאג ( ICJ ) בנוגע לחוק הישראלי שנועד לנתק את הקשר עם סוכנות אונר"א. 

הצעד נועד להפעיל לחצים על ישראל ולבדוק את חוקיותו של המהלך, שמטרתו להפסיק את פעילות הארגון בשטחי הרשות הפלסטינית בעקבות מעורבותו של חלק מהפעילים בו במתקפות הטרור בשבעה באוקטובר.

נורווגיה טוענת כי החוק הישראלי, שמפסיק את פעילות אונר"א ומגביל את יכולת הארגון לפעול בשטחי הרשות הפלסטינית, מהווה הפרה של אמנת האומות המאוחדות והמשפט ההומניטרי הבינלאומי. המהלך הישראלי, לפי נורווגיה, לא רק שפוגע באוכלוסייה הפלסטינית, אלא גם מונע הגעת סיוע הומניטרי לכשני מיליון פלסטינים בעזה, ובכך פוגע בזכויותיהם.

מנהרה מתחת למטה אונר''א בעזה (צילום: REUTERS/Dylan Martinez)
מנהרה מתחת למטה אונר''א בעזה (צילום: REUTERS/Dylan Martinez)

במסגרת ההצעה, נורווגיה מבקשת מבית הדין בהאג להנחות את ישראל על חובותיה כמעצמה כובשת, במיוחד בהקשר של נוכחות והפעלת ארגונים בינלאומיים כמו אונר"א בשטחים הפלסטיניים. נורווגיה גם מבקשת להעלות ולבדוק את השאלה, האם יש חובה על ישראל להבטיח את ההספקה של סיוע חיוני, כולל סיוע הומניטרי, לאוכלוסייה האזרחית הפלסטינית.

הצעה זו, שנולדה תחת לחצים בינלאומיים, נועדה גם ליצור בסיס חוקי להטלת סנקציות על ישראל אם תמשיך למנוע את פעילות הארגונים הבינלאומיים והסוכנויות השונות בשטחי הרשות הפלסטינית.

ח״כ דן אילוז, אחד מיוזמי  ההצעה נגד אונר"א, הגיב על הפרסום וכתב: "האו״ם שוב מוכיח שהוא זירת צביעות אנטי-ישראלית. נורווגיה, בהחלטה המבישה שלה, בחרה לעמוד לצד ארגון כמו אונר״א, שכבר מזמן הפך לחממה לטרור והסתה במקום לעסוק בסיוע אמיתי".

עוד הוא הוסיף כי "אונר״א אינו ארגון סיוע - הוא מנגנון פוליטי שמנציח את הסכסוך ומסכן חיי חפים מפשע. החוק שיזמתי לניתוק הקשר עם אונר״א הוא צעד הכרחי לשמירה על ביטחון אזרחי ישראל ולהבטחת שלטון החוק".

"ישראל לא תאפשר לאו”ם, לנורווגיה או לארגון פוליטי כמו אונר״א לסכן את חיינו. אנו נמשיך להגן בנחישות על אזרחינו - ובכך נשמור גם על עקרונות הצדק והחירות של העולם החופשי כולו", כתב לסיום.

יוזמת נוספת של החוק לניתוק היחסים עם אונר"א, ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) מסרה בתגובה: "מדינת ישראל היא מדינה עצמאית וריבונית. זכותנו המלאה להחליט עם אילו ארגוני אנחנו מוכנים לעבוד. אונר"א, במשך שנים רבות חרגה וזה בלשון המעטה מהייעוד שלה וקיבלנו המחשה כואבת לכך בשבעה באוקטובר. כיוזמת החוק אני עומדת מאחורי החקיקה החשובה הזו שהחזירה מעט מהכבוד שלנו כאומה ומציעה לאו"ם להתעסק בבעיות הרבות האחרות בעולם, בינהם בסוריה ולא לחפש בזכוכית מגדלת את מדינת ישראל".

ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד), מיוזמי חקיקת אונר"א: "אני גאה להיות יוזם החוק שסילק את ארגון הטרור אונר"א מישראל - חוק שעבר ברוב חסר תקדים של 92 חברי כנסת.  עובדי אונר"א היו שותפים מלאים בטבח האכזרי שביצעו בנו - הם לא רק סייעו, הם הובילו את הרוע, רצחו, וחטפו. עובדי אונר"א הם מחבלי חמאס בתחפושת. ולקהילה הבינלאומית, ולעולם כולו אני אומר: כל מי שעוצם עיניים מול האמת הזו שותף לטרור!"

"ישראל לא תיכנע לצביעות הבינלאומית ולא תיתן לאף מדינה להכתיב לה איך להגן על אזרחיה. מי שידיו מגואלות בדם הקדוש של בנינו ובנותינו - אין לו שום זכות קיום במדינת ישראל - לא עכשיו ולא בעתיד!", הוסיף ביסמוט.