פרשת הונאה הנאמדת במיליוני שקלים נחשפה בימים האחרונים בתום חקירה סמויה של היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433 במשטרה. במרכזה, כך עולה, שני עורכי דין תל אביביים, שהצליחו להוציא במרמה, לכאורה, כספי פיצויים ותגמולים מכספי הביטוח הלאומי, עבור עובדים זרים.
ביאל"כ חוקרים חשד, לפיו עורכי הדין הגישו וקיבלו כספים גם עבור עובדים פיקטיביים שלא הועסקו או שלא היו זכאים לתגמולים ולכספי הפיצויים ששולמו להם ובכך הסבו נזק כפול לקופת הביטוח הלאומי.
חקירת המשטרה החלה בעקבות ביקורת ובדיקה שערכה יחידת המודיעין בביטוח הלאומי, שהעלתה חשד למעשים פליליים והוצאת כספים בדרכי עורמה ומרמה.
בתום חקירה סמויה של היאל"כ בלהב 433 במשטרה בשת"פ עם יחידת החקירות והמודיעין של הביטוח הלאומי, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ורשות המיסים, נעצרו הבוקר (חמישי) שני עורכי דין ועוכבו נוספים, בחשד לביצוע עבירות מרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, שימוש במסמך מזויף, עבירות מס, הלבנת הון וגניבה בידי מורשה.
עוד עולה כי החשודים הגישו לביטוח לאומי, בין השנים 2021-2024 מאות בקשות לתביעות חוב עבור עובדים פיקטיביים, שכלל לא עבדו בחברות שלכאורה נסגרו עקב פשיטת רגל כביכול, וכן הגישו תביעות כפולות- כנגד החברה בה עבד העובד ולביטוח הלאומי, כאשר באמצעות דפוסי פעולה אלו גרפו לידיהם סכומים גבוהים בהרבה וזאת תוך ניצול מצבם של העובדים הזרים, שאינם מודעים לזכויותיהם המלאות.
גורם ביחידה החוקרת ציין: "החקירה מצויה בראשיתה לפחות בשלב הגלוי שלה ויש עוד הרבה חומר שנבחן וממצאים חמורים שעלו. מדובר בעבירות חמורות פי כמה, שכן החשודים לא רק שגנבו את כספי הקופה הציבורית, אלא עשו זאת תוך ניצול ציני של אוכלוסייה מוחלשת, שרק ביקשה לקבל את כספי הפיצויים המגיעים לה כחוק. חשוב להדגיש, כי מדובר בתביעות שהוגשו בשם עובדים זרים מאריתריאה שהועסקו בחברות ניקיון קטנות באזור המרכז שנסגרו בנסיבות שונות ועורכי הדין בסופו של דבר, הגישו תביעות בשמם, הן כנגד המעסיק ובניגוד לחוק בדרך של כפל תביעה גם נגד הביטוח הלאומי. יתרה מכך, עורכי הדין הגישו לעיתים כפל תביעות כנגד שני מעסיקים כביכול עבור אותו עובד ובכך גרפו לכיסם מיליונים".
נבהיר, כי בדרך פעולתם, הגישו על פי הנטען עורכי הדין בקשות עבור עובדים שהועסקו בחברות או אצל גורמים פרטיים, במסגרת אישורים להעסקת עובד זר, ובנסיבות מסוימות סיימו את עבודתם בין אם פוטרו ובין אם התפטרו.
בהתאם לחוק, לעובדים אלו שהמדינה אישרה את העסקתם מגיעות זכויות בגין פיצויים ותגמולים נוספים ומאחר ולכאורה המעסיק נמנע מלשלם את הזכויות פנו עורכי הדין בדרישה אל הביטוח הלאומי ששילם את הכספים.
בחלק לא מבוטל מהמקרים הגישו על פי החשד עורכי הדין בקשות פיקטיביות תוך שימוש בשמות זרים במטרה להונות את הביטוח הלאומי וזאת חרף העובדה שידעו כי אין עובדים כאלו כלל. מעצרם של החשודים הוארך עד ליום 23.12.24 לבקשת סנגוריהם החליט בית המשפט לאסור פרסום שמם או כל פרט העלול להביא לזהותם.