היום (שני) התקיים טקס הענקת תואר דוקטור לשם כבוד לשופטת אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, באוניברסיטת חיפה. במהלך נאום התודה שלה, חיות התייחסה לעימות בין הממשלה למערכת המשפט. "בחברה שבה האדנים הדמוקרטיים הם יציבים ומבוססים, השמירה על שלטון החוק ועל שוויון בפני החוק אינם נושא למקח וממכר פוליטי", פתחה את דבריה. "מי שפועל לפגוע בעצמאות המוסדות, גם אם משתמש בכלים דמוקרטיים, מערער את יסודות הדמוקרטיה עצמה".
ציינה חיות כי "הדמוקרטיה המהותית שאותה חרטו מייסדות ומייסדי המדינה על דגלה בהכרזת העצמאות, שלובה וכרוכה לבלי הפרד בהיותה של המדינה מדינה יהודית. והסיבה שראיתי להדגיש בדבריי היום את זהותה הדמוקרטית של המדינה ואת הצורך לשמרה, נובעת מכך שאני צופה בדאגה רבה ביוזמות ובמהלכים הרי-אסון המעמידים בסכנה ממשית את עצמאותם ואי-תלותם של עוגנים דמוקרטיים חיוניים", הזהירה.
לדבריה, "מי שאינו מוכן להכיר בכך, ומי שבשם הדמוקרטיה כביכול חותר תחת אי-התלות והעצמאות המוסדית והמקצועית של הגופים הללו, נושא את שם הדמוקרטיה לשווא, תוך שימוש ציני בכלים הדמוקרטיים עצמם. ומי שכך פועל, מערער את עוגני הדמוקרטיה ואת המשטר הדמוקרטי כולו".
"מדינת ישראל מחויבת לעקרונות של חירות, חופש דת, חופש מצפון, צדק ושוויון חברתי ומדיני לכל אזרחיה - ללא הבדל דת, גזע ומין. אלו הם אבני היסוד של דמוקרטיה מהותית, והם אינם יכולים להישאר מילים ריקות על קלף הכרזת העצמאות. לשם כך, נדרש מערך של איזונים ובלמים שיבטיחו כי הרוב השלטוני לא ירכז בידיו כוח בלתי מוגבל, מערך שכולל מוסדות כמו מבקר המדינה, הייעוץ המשפטי לממשלה והרשות השופטת", אמרה.
"הגופים העצמאיים והבלתי תלויים הללו מהווים עוגנים לקיומה של חברה דמוקרטית. עצמאותם ואי-תלותם מהשפעות פוליטיות הם תנאי הכרחי לתפקודם התקין ולשמירה על ערכי הדמוקרטיה. עם זאת, המשפט לבדו אינו יכול לפתור את כל משבריה של החברה. יש צורך בחינוך לדמוקרטיה, בהנחלת תרבות דמוקרטית ובהטמעת ערכים דמוקרטיים כחלק מההוויה החברתית והציבורית. רק כך ניתן להבטיח כי הדמוקרטיה לא תהיה רק עיקרון פורמלי, אלא מציאות חברתית חיה ונושמת המושרשת בכל רובדי החברה ובקרב משרתי הציבור".