מזכיר הממשלה יוסי פוקס התארח היום (רביעי) ברדיו קול ברמה ופרש את משנתו בכל מה שקשור לחוק הגיוס ועל השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
בפתח הראיון אמר על חוק הגיוס ועל מועד שבו הכנסת מביאה אותו להצבעה: "אני אומר בתמצית - השר ישראל כ"ץ בעניין הזה תפס את השור בקרניו. לא רק בזה - הוא בולדוזר, הוא יודע לעבוד. הוא ישב עם ראש אכ"א, ישב עם הייעוץ המשפטי, עם הפרויקטור של הסיעות החרדיות, עם יולי אדלשטיין, ובעצם הוא מגבש טיוטת חוק מתקדמת שאמורה להיות מוגשת לוועדת חוץ וביטחון בתוך זמן קצר".
"אני מניח שבתוך שבועות - ואני מזכיר פה שלא מדובר בתזכיר חוק חדש - הממשלה החילה דין רציפות על חוק ממשלתי, ובעצם ועדת חוץ וביטחון מכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית בכנסת", המשיך. "ואני אומר גם, הדברים האלה פורסמו, אני חושב שהרעיון המסדר של החוק הוא נכון ויהיו פה יעדי גיוס משמעותיים עם סנקציות אפקטיביות - חוק יציב שעומד ולא כזה שפוקע אחרי כמה זמן. צריך לצאת מהאירוע הזה".
כאשר נשאל אם אלו שקוראים לזה חוק השתמטות לא צודקים, השיב: "לא רק שהם לא צודקים, מה שקרה בחצי השנה האחרונה שכל אלה שטענו 'לא צריך חוק, יש חוק, הרי יש חובת גיוס על כל אחד'. בג"ץ נתן פסק דין. הרי הייתי בוועדת חוץ וביטחון, בתקשורת אמרו 'לא צריך, כולם חייבים להתגייס', וכולם התגייסו. מה שקרה בפועל? אף אחד לא התגייס".
"אף אחד לא התגייס משום שצריך להבין שבשינוי היסטורי, והדברים האלה צריכים להיעשות, מה שנקרא, במרחבי הסכמה. מי שחושב שישים אקדח לרקה ובכפייה יגייס בחורי ישיבות מהמגזר החרדי לא מכיר את המציאות, ובינתיים, כמו שאמרתי, נכשל - ואנחנו רוצים להצליח במשימה", הוסיף.
"אני יכול לומר לך שוב שהחוק הזה יכלול סנקציות אפקטיביות", המשיך. "זה אומר שגם מוסדי וגם פרסונלי, אבל דברים סבירים - לא כל מיני הצעות הזויות כמו שלילת זכות הבחירה, עיכוב יציאה מהארץ, כל מיני דברים שהם לא באמת סבירים. יש דברים שיובילו וגם יקדמו את התהליך ויעודדו גיוס".
"אני קודם כל טוען שזה באמת חוק גיוס כי זה הפוטנציאל היחיד שיביא לגיוס ולא להשתמטות. ואני אומר שאני עצמי שייך למשפחה לוחמת, כולם אצלי בלבנון ובעזה, ודווקא בגלל שאני יודע שצה"ל זקוק לסד"כ, צריך להקשיב למה שצה"ל אומר. הוא אומר כמה הוא יכול לקלוט, הוא אומר שהוא הכין את המסגרות המתאימות, ולכן צריך לתת לרכב הזה לנסוע ולהגיע ליעד".
"אני אומר עוד פעם, ואני אומר את זה בזהירות: הטיוטה שמתקדמת, כשהיא תוגש לוועדת חוץ וביטחון, היא תהיה על דעת כל מרכיבי הקואליציה. אבל היות והדבר הזה עוד לא הושלם סופית, אתה שואל שאלה כאילו המלאכה הושלמה. אני אומר עוד הפעם, היות ואנחנו מאמינים שהדבר הזה צריך להיעשות בהסכמות, גם אם בנחישות".
"אני כמזכיר ממשלה יכול להעלות לסדר היום רק דברים שמאשר ראש הממשלה. בפועל ראש הממשלה מנוע, והאחריות היא על שר המשפטים. ומטבע הדברים, כששר המשפטים יפנה אליי ויבקש להעלות את זה לסדר היום - זה יעלה".
"ברגע שמי שממלא את מקומו של ראש הממשלה מבקש להעלות נושא על סדר היום - אני מעלה אותו. אין לי גם סמכות למנוע את זה. אני אומר דבר יותר פשוט: הקישור שהוא עושה בין הנושאים, לדעתי, מעכב את זה. דבר שני שאני אומר, שבעיניי כאשר שרים בממשלה - זו הפעם השלישית - מצביעים בכנסת מול הממשלה, זו בעיה שפוגעת באופן כללי בתפקוד הממשלה".
"מטבע הדברים לכל אחד יש מחלוקות. גם בעבר זה היה קו אדום, ואני חושב שלראש הממשלה יש גדלות רוח והוא איש חזון ומבין שאנחנו בימים היסטוריים. אז הוא לא ישבור את הכלים אל מול שר הביטחון הלאומי, אבל הוא מצפה מכל שרי הממשלה להצביע בכנסת עם הממשלה ולא נגדה".
כאשר נשאל אם לדעתו היה צריך לפטר את בן גביר על הצעד שבו הצביע נגד התקציב, השיב: "הסמכות הזאת היא סמכות שמוקנית רק לראש הממשלה. אני חושב שצריך פשוט לחזור ולפעול בשותפות כמו שמצופה מכולם. בעניין ההצבעות אמש אני רוצה לומר לכם שהייתה הבנה יסודית, סיכום עקרוני אצל ראש הממשלה שנכח בו גם שר הביטחון הלאומי, גם שר האוצר וגם שר השיכון - ראשי סיעות חשובות".
"והסיכום היה שהבינו, והיות ונושא המיסוי, כולל ביטוח לאומי בתוך כל התקציב הזה, שהוא בשונה משאר חוקי התקציב חייב לעבור בקריאה שנייה ושלישית עד סוף 2024, היה סיכום אצל ראש הממשלה בשבוע לפני התקציב שבנושאים האלה, גם אם יש מחלוקות אחד עם השני, שמים את זה בצד כי זה פוגע בתקציב המדינה, במיליארדים".
"בנושא הזה השר בן גביר הפר ברגל גסה את ההבנה היסודית שהייתה שלו בנושא של המיסוי וביטוח לאומי. אף אחד לא מחזיק את זה כמנוף, כולם תומכים מההבנה שצריך לסיים עם זה עד סוף השנה. וממה שאני מבין, אחרי שהוא עשה את הסיכום הזה, הלך שר האוצר והפר סיכום תקציבי שלו על 2024, ולכן אני אומר - דבר גורר דבר".
"למדתי הרבה מראש הממשלה. אני רואה עם מה הוא מתמודד, ומעבר לכך שהוא מגיע פעמיים-שלוש לבית משפט, ולמרות זאת מתמודד עם כל העניינים הביטחוניים והאסטרטגיים וממשיך לתפקד - צריך ללמוד ממנו. סדרי עדיפויות זה הדבר הכי חשוב בחיים".
"העם מצפה מהממשלה הזאת לדעת לעשות את סדר העדיפויות, ואני חושב שכל מי שעוקב אחרי שנה וחודשיים על המהפך האסטרטגי שקרה במזרח התיכון, שקמנו בוקר אחד למדינה ללא אויבים שמאיימים עלינו בגבולותינו... אני רוצה להגיד שזה לא קרה בבוקר אחד - ראש הממשלה עבד ימים כלילות כדי להביא למהפך האסטרטגי הזה. אז אסור לנו במו ידינו לפרק את כל מה שבנינו מבפנים".
לאחר שראש הממשלה החזיר אתמול את השליחים מקטאר, זה אומר שאנחנו מתרחקים מהעסקה הזאת? "כל הנושא הזה הטקטי במשא ומתן, בוא נשים אותו בצד. אני נותן סקירה ממעוף הציפור: אני יכול לומר לכם שאין יום שראש הממשלה לא עוסק בנושא של החזרת החטופים. גם אתמול, אגב. אין ספק שלראשונה, אחרי סרבנות רצופה של חמאס שהונח המתווה על השולחן - עוד ממאי ועד לפני מספר שבועות - ברגע שחמאס ראה שהוא נותר לבד, לראשונה ראינו סדקים וגמישות גם בסוגיות קו אדום".