בראיון לפודקאסט "הגורמים המעורים" עם אנה ברסקי, חושף עו"ד מארק צל, יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, את הציפיות והאתגרים לקראת כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. צל, שעומד בראש המפלגה כבר למעלה מ-30 שנה, מספק הצצה נדירה לדינמיקה המורכבת בתוך המפלגה הרפובליקנית ומתייחס לסוגיות הבוערות העומדות על הפרק.

"אני אופטימי", פותח צל את הערכתו לגבי מדיניות טראמפ כלפי ישראל והאזור, אך ממהר להבהיר: "טראמפ פועל לא רק כי הוא אוהב את ישראל, אלא בעיקר כי הוא רואה בזה אינטרס אמריקאי". לדבריו, בסוגיית הגרעין האיראני, עמדת טראמפ ברורה - "הוא מעוניין להשמיד את היכולת האיראנית לפתח נשק גרעיני".

עם זאת, צל מדגיש כי אין לצפות למעורבות צבאית אמריקאית ישירה: "אני לא הייתי מצפה שדונלד טראמפ ישלח כוחות אמריקאים לתקוף את המתקנים הגרעיניים של איראן". במקום זאת, הוא מעריך כי טראמפ "יתמוך במאמצים ישראליים למחוק את האיום הגרעיני של איראן" ויספק את הכלים והגיבוי הדיפלומטי הנדרשים.

אנה ברסקי ועו''ד מארק צל (צילום: מעריב אונליין)
אנה ברסקי ועו''ד מארק צל (צילום: מעריב אונליין)

בניגוד לתדמית האחידה של המפלגה הרפובליקנית בישראל, צל חושף זרמים מורכבים בתוכה. הוא מתייחס במיוחד לדמויות כמו טאקר קארלסון, שמייצג את הזרם הליברטריאני המתנגד למעורבות אמריקאית בחו"ל. "זה מיעוט", הוא מדגיש, "אבל צריך להיות ערים לנוכחותם". צל מזכיר גם את קנדיס אוונס, שלדבריו "הפכה להיות ממש אנטישמית" בשנים האחרונות.

בהתייחסו לסוגיית החטופים, צל מפרש את אמירתו המסתורית של טראמפ: "שערי הגיהינום ייפתחו" אם החטופים לא ישוחררו עד כניסתו לתפקיד. "זה היופי של דונלד טראמפ - הוא בלתי צפוי", אומר צל. הוא מעריך שטראמפ עשוי להפעיל לחץ על מדינות כמו מצרים, טורקיה וקטאר, ולהטיל סנקציות כלכליות על גורמים שונים באזור.

לגבי הצוות שיוביל את מדיניות החוץ של טראמפ, צל מונה שורה של מינויים מרכזיים שהוא מכיר אישית: מייק וולץ כיועץ לביטחון לאומי, מרקו רוביו כמזכיר המדינה, והשגריר החדש - "נוצרי אוונגליסטי, כומר לשעבר" שלדברי צל "מת על ישראל".

מעניין במיוחד הוא המינוי של ג'יי.די. ואנס לתפקיד סגן הנשיא. צל מתאר את ואנס, בן ה-39, כדמות מורכבת שמתנגד לסיוע חוץ אמריקאי באופן כללי, אך לא ספציפית לישראל. "זו הייתה בחירה אמיצה של טראמפ", אומר צל, שמעריך את "החוכמה והכישרון" של ואנס.

בנוגע לשינוי הדרמטי בדפוסי ההצבעה של יהודים אמריקאים בישראל, צל מציין כי יותר מ-90% מבעלי זכות ההצבעה האמריקאית בישראל הצביעו לטראמפ בבחירות האחרונות. זאת לעומת רק כ-40% מיהודי ארה"ב שחיים בארה"ב. "יש הרבה יהודים, במיוחד צעירים, שלא קשורים כל כך לישראל", הוא מסביר את הפער.

צל מסכם בנימה אופטימית לגבי העתיד עם טראמפ בבית הלבן, אך מזהיר שיש להישאר ערניים לזרמים השונים במפלגה. "אנחנו נהיה כמעט מאה אחוז, אבל לא מאה אחוז, עם האינטרסים האמריקאים", הוא מסכם.