היום (רביעי) הקואליציה דחתה את התיקון לחוק הלאום. הצעת החוק נועדה לעגן בחוק היסוד את מחויבותה של מדינת ישראל לקיום שוויון זכויות לכל אזרחיה, כפי שנכתב במגילת העצמאות: “ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין”. ההצעה מציעה לתקן את סעיף 1 לחוק היסוד, ולהוסיף אליו סעיף המבהיר את מחויבות מדינת היהודים לערכי הדמוקרטיה, השוויון והכבוד ההדדי בין כלל אזרחי המדינה.

ח"כ אלון שוסטר, שיזם את תיקון החוק אמר על דחייתו כי ״חוק הלאום, כפי שהוא מנוסח כיום, מתעלם מהיסודות הערכיים עליהם הוקמה מדינת ישראל. בעתות מלחמה, אנו נדרשים לזכור ולהוקיר את תרומתם של כל אלה שמשקיעים בנפשם ובחייהם למען מדינת ישראל.

החיבור שלנו לחברה הדרוזית ולכל המיעוטים התורמים לביטחון ולחוסן הלאומי שלנו הוא חיוני ומחייב. מדינת ישראל נמצאת ברגע קריטי מבחינת חוסנה הערכי והחברתי. על אף שהמאבק על עקרונות השוויון והצדק הוא אינו מאבק פוליטי - אלא ערכי וחיוני להמשך דרכנו כמדינה יהודית ודמוקרטית, הקואליציה בחרה להצביע נגד החוק״.

אזרחים דרוזים מעבירים אוכל לחייל בגבול הצפון, חרבות ברזל, 9.10.2023 (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
אזרחים דרוזים מעבירים אוכל לחייל בגבול הצפון, חרבות ברזל, 9.10.2023 (צילום: דוד כהן, פלאש 90)

סאלח אבו רוקון, מוביל מחאת ׳האוהלים הדרוזיים׳, משקף בדבריו את תחושות אנשי העדה הדרוזית, שרבים מהם הביעו בעבר ביקורת חריפה על חוק הלאום במתכונתו הנוכחית: ״מחאת האוהלים הדרוזיים הוקמה כדי לטפל בהיעדר השיוויוניות בחוק הלאום - אך לצערנו, המאבק על שוויון זכויות במדינת ישראל ממשיך להיתקל בחומות בלתי חדירות.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<

שוב ושוב, כל ניסיון להכניס תיקון לחוק הלאום שיוביל לשוויון זכויות נדחה ונכשל, מה שמדגיש את ההתעקשות העיקשת לשמר את ערך אי-השוויון בחוקי המדינה – ״, אומר סאלח בראיון ל-״מעריב״.  

״מביך לגמרי שרק אתמול ראש הממשלה הגיע במיוחד מבית החולים - כדי להצביע על חוק אחר בעצמו וזה רק מראה שהמלחמה היא מלחמת כיסאות ולא ערכים״.

״העדה הדרוזית, שנאמנותה למדינה החלה עוד לפני הקמתה, שותפה בהגנה על המולדת ושילמה מחיר כבד עם נפילתם של לוחמים בשדה הקרב, מ-1948 ועד המלחמה הנוכחית. המחאה שלנו החלה משערי בתי העלמין הצבאיים, שם זעקנו שלא נסכים עוד לשקרים של הפוליטיקאים, ולא נקבל מצב שבו רק במותנו אנחנו נחשבים שווים״, משחזר. 

״אנו הדרוזים סובלים מאפליה בוטה ומהתעלמות מתמשכת, על אף ששמרנו על אדמתנו, על זהותנו ועל נאמנותנו לישראל במשך דורות. דחיית החוקים שוב ושוב על ידי הקואליציה היא לא פחות מגזענות, ואנחנו לא נשתוק עוד נוכח העוול הזה". בעקבות התחושות הקשות העולות מחוק הלאום וחוק קמיניץ - אנשי העדה רומזים על ׳יום הזעם הדרוזי׳ - שייתן ביטוי מחאתי חריף ליחס המפלה והגזענות.  

מחאת הדרוזים (צילום: אמיר חניפס)
מחאת הדרוזים (צילום: אמיר חניפס)

אמיר ח׳ניפס, התנועה הדרוזית לדמוקרטיה ושוויון, מצטרף לתחושותיו של אבו רוקון ואומר כי "הפלת הצעת החוק לתיקון חוק הלאום היא הפניית גב למשפחות השכולות ולעדה הדרוזית כולה".

״הצבעתה של הקואליציה היום נגד התיקון לחוק הלאום היא תזכורת כואבת לכך שהאפליה כלפי בני ובנות החברה הדרוזית נמשכת. נראה כי הדרוזים מספיק טובים כדי למות למען המדינה, אך לא מספיק כדי להיות אזרחים שווים בה״, הוסיף.

״בעוד נציגי הממשלה יודעים להגיע לניחומי אבלים, ללחוץ ידיים ולהבטיח הבטחות ריקות מתוכן, ברגע האמת – הם מפנים את גבם למשפחות השכולות שאיבדו את היקר להן מכל והעדה כולה – ובוחרים להפיל את ההצעה לתיקון העוול שיוצר חוק הלאום״, אמר בכאב. 

מחאת הדרוזים והצ'רקסים  (צילום: אבשלום ששוני)
מחאת הדרוזים והצ'רקסים (צילום: אבשלום ששוני)

״במלחמה האחרונה נפלו 14 לוחמים דרוזים שמסרו את חייהם למען ביטחון המדינה, ולמרות זאת ממשלת ישראל מוכיחה בכל בוקר מחדש את גודל הניתוק שלה מהעם ומהעדה הדרוזית, שהיא חלק אינטגרלי מהחברה הישראלית ובשר מבשרה של המדינה״, המשיך תוך הדגשת חשיבות תיקון חוק הלאום לעדה כולה ובפרט למשפחות השכולות. 

״הוספת ערך השוויון לחוק הלאום היא צורך השעה לכל מי שרוצה לשמור על זהותה הדמוקרטית של המדינה – אך מה שברור לכל ישראלי שאכפת לו מערכי הדמוקרטיה, כנראה לא מעניין את הממשלה הקיימת. התנועה הדרוזית לדמוקרטיה ושוויון קוראת לממשלה להתעורר, להבין שהגיע הזמן לעבור ממילים למעשים, ולהעניק לכל אזרחי המדינה את הזכויות המגיעות להם. אנו נמשיך להיאבק ללא לאות עד שהבטחות השוויון יהפכו למציאות בשטח״.