היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיגרה היום (ראשון) לממשלה תגובה חריפה ביותר להצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב בעניין סמכויות בחירת נשיא בית המשפט העליון, במסגרתה התבקש לקבוע כי נשיא בית המשפט העליון ייבחר על ידי רוב רגיל בכנסת, בהצבעה חשאית. וכי כהונתו תהיה קצובה לתקופה של חמש שנים וכן לאפשר במקרים מסוימים בחירה של נשיא שלא מקרב שופטי בית המשפט העליון.
ההחלטה על הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב לשינוי שיטת בחירת נשיא העליון נדחתה בשבועיים. מבחינת שר המשפטים יריב לוין, הוא מעדיף לקדם את הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שמוכנה לשנייה ושלישית.
לפי היועמ"שית הצעה זו "פוגעת באופן קשה בערכים דמוקרטיים". היא טוענת כי מדובר במהלך שממשיך את הרפורמה המשפטית, מפר באופן בוטה את האיזונים בין הרשויות ומהווה "שימוש לרעה בסמכות מכוננת". עוד ציינה: "הסדר לגופו מפר את האיזון בין הרשויות ויביא לפגיעה קשה בעצמאות של הרשות השופטת".
הצעת החוק, שצפויה לעלות היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה, מבקשת למעשה להעביר את הסמכות לבחירת נשיא בית המשפט העליון לידי חברי הכנסת. היועמ"שית כתבה בחוות הדעת החריפה שהוגשה לממשלה: "הצעת החוק פוגעת באופן קשה בערכים דמוקרטיים משטריים גרעיניים, אינה עומדת באמות המידה המשפטיות הנדרשות, ולכן יש מניעה מלקדמה".
היועמ"שית כותבת כי בעקבות כך שבימים אלה מתקיים הליך לבחירת נשיא לבית המשפט העליון, הרי שמדובר ב"שינוי יסודי של אופן בחירת נשיא בית המשפט העליון בשלב זה עולה לכדי "שינוי כללי המשחק תוך כדי משחק", ומשענייננו בתיקון לחוק יסוד, יש בו גם כדי להוות "שימוש לרעה בסמכות מכוננת"".
בהרב-מיארה שבה והזכירה שלפי החלטת בג"ץ, על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים עד ה-16 בינואר ולקיים הצבעה על זהות הנשיא הבא. עמדתה של היועצת, שנשלחה אל השר לוין, נפרשת על פני 114 עמודים יחד עם הנספחים, במהלכה היועמ"שית מציגה את עמדתה כי מדובר ב"מהלך שממשיך את מה שמכונה ״הרפורמה המשפטית״".
בנוסף, היועמ"שית מבהירה כי "משמעות ההסדר המוצע היא שינוי במבנה המשטרי בישראל שיביא לפוליטיזציה של הליך מינוי נשיא בית המשפט העליון, ראש הרשות השופטת, באופן המפר קשות את האיזונים בין הרשויות, במצב שבו ממילא לרשות המבצעת (ולמעשה לקואליציה) כוח עודף משמעותי. כמו כן, הענקת סמכות מוחלטת לרוב הקואליציוני בכנסת בבחירת נשיא בית המשפט העליון, תביא לפגיעה קשה בעצמאות של הרשות השופטת, שהיא אבן יסוד במשטר דמוקרטי".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר: "איזו הפתעה! היועמ״שית מפרסמת עוד חוו״ד נגד הממשלה והכנסת. שנות התרפסות ארוכות של הימין לחונטה המשפטית הביאו אותנו למצב הביש. תמשיכו להתמהמה מלפטר את היועמ״שית, ולא ירחק היום בו היא תקבע מי יכהן בממשלה".
במהלך הדיון שר המשפטים לוין תוקף את חוות הדעת השלילית של היועמ"שית ואמר: "כל מדינות העולם לא דמוקרטיות, רק ישראל כן, כל הנציגים נמצאים שם בניגוד עניינים מוחלט. אחד ממנה שם את השני. אם אני הייתי במצב המשפטי, היו מונעים ממני. מוכרח לומר: אין לנו ייעוץ משפטי שמסייע לפעולות הממשלה. מציע לדחות את הצעת החוק בשבועיים".