היום (שני) התקיים כנס מיוחד בכנסת הדן בנושא אסטרטגיית היום שאחרי לתושבי ותושבות הצפון. אל הכנס שיזם חבר הכנסת מאיר כהן, הגיעו ראשי ערים, ראשי מועצות ותושבים מצפון הארץ - אשר הביעו את המצוקות והצרכים העולים מן השטח. 

״הפינוי המתמשך והשלכותיו על המפונים והמפונות - מחייבים הסדרה בחקיקה ראשית של מענים אקוטיים לתהליך השיקום ארוך הטווח של המפונים והתושבים שנשארו ביישובים בזמן המלחמה – לרבות זכאות לתגמול ייחודי והקמת זרוע ממשלתית אחודה שתעמוד לרשות אוכלוסיית המפונים, גם לאחר השיבה הביתה״, אמר חבר הכנסת כהן. 

אלדד יוגב, יו"ר איגוד הנופש הכפרי ומפונה ממושב שומרה בגליל המערבי, השמיע במהלך כנס החירום זעקה כואבת על מצבם של בעלי הצימרים והחאנים בגליל ובצפון כולו:  "אנחנו נאבקים להחזיר את העסקים לחיים אחרי הפינוי הממושך, אבל ההחלטה להעניק קופונים ל-300,000 אנשי מילואים לבתי המלון - פוגעת בנו אנושות. אם מחזירים אותי הביתה במרץ, כשעונת התיירות מתחילה, לא תהיה לי פרנסה – כי כל המילואימניקים ילכו בחינם עם הקופונים למלונות״, הסביר. 

יוגב, שפונה עם משפחתו ממושב שומרה וגם ספג פגיעות ישירות בביתו, בלול ובווילה לאירוח שבבעלותו, משתף בכאב על הנזק האדיר: "אני מפונה כבר 420 ימים, עם נזק של 1.4 מיליון שקלים. מס רכוש מציעים לי מקדמה של 10% בלבד על הנזק. איך אפשר להתאושש ככה?״, תהה בכאב. 

יוגב הדגיש את הסכנה שבחזרה מוקדמת ליישובים בצפון בזמן שמבצע צבאי נוסף עשוי להיות בפתח:  "אני יודע מה קורה בשטח, אני במילואים בצפון, ובעוד שבועיים אנחנו עלולים להיכנס לעוד מערכה בצפון״, רמז. ״אז איך אפשר להחזיר אותנו הביתה כשאין ביטחון?״. 

לדבריו, התמיכה בתיירות הכפרית חיונית להחזרת החיים לשגרה: "התיירות בצפון היא לא רק עסק – היא דרך חיים. רבים מהמפונים הם בעסקי התיירות, ואם לא יאפשרו לאנשי המילואים לנפוש גם בצימרים ובחאנים ולא רק במלונות, העסקים שלנו לא ישרדו. אנחנו צריכים שהלקוחות יחזרו אלינו, ולא נוכל לעשות את זה לבד״. יוגב סיכם בתחינה לממשלה: "אל תחזירו אותנו הביתה בלי פתרון אמיתי. קודם כל, סיימו את המלחמה כמו שצריך, באמת, דאגו לביטחון ולתמיכה כלכלית״. 

מתן דוידיאן, נציג מועצת שלומי מטעם מטה ״נלחמים על הצפון״, נשא דברים נוקבים במהלך הכנס, והתייחס למדיניות החזרה ליישובים ולפגיעה בתושבי הצפון: "מי שחוזר הביתה עד ה-1 במרץ יקבל את המענק המלא, אבל מי שבוחר להישאר במקום הפינוי כדי לא להעביר את ילדיו שוב מסגרת – לא יקבל שקל".

"זו סיטואציה בלתי נסבלת ואנחנו לא מתכוונים לשתוק על כך״, דוידיאן שיתף במצב הקשה שחווים ילדי שלומי שנמצאים בירושלים מאז הפינוי: "הילדים שלנו עברו במהלך השנה וחצי האחרונות בין שלוש לארבע מסגרות חינוכיות. עכשיו מבקשים מאיתנו להחזיר אותם באמצע שנה למסגרת חדשה ביישוב – זה כמעט בלתי אפשרי. איזו טלטלה נוספת רוצים להעמיס על הילדים שלנו? זה לא נורמלי״. 

לדבריו, החזרה לבתים כרוכה לא רק במעבר פיזי, אלא בעיקר בהתמודדות נפשית קשה: ״כשאדם חוזר לביתו אחרי כל מה שעבר, הוא לא רואה רק את הקירות והחצר – הוא רואה את הפחדים, את מה שנשאר מהחיים שהיו כאן. אי אפשר לצפות שאנשים יחזרו בלי תחושת ביטחון אמיתית״. 

דוידיאן הזהיר גם מהמצב הביטחוני הבעייתי בצפון והעלה תהיות על מוכנות הכוחות בשטח: "אנחנו יודעים מה כוללת תוכנית הכיבוש לגליל. מה מונע מ-2,500 מחבלי כוח רדואן לכבוש את המוצבים ולהיכנס לישראל? זה הפחד האמיתי שלנו״. 

דוידיאן הבהיר כי מטה ״נלחמים על הצפון״ יערער על המתווה הנוכחי ודורש פתרונות מותאמים למציאות הביטחונית והחינוכית של תושבי הצפון: "אנחנו מתכוונים להילחם בהחלטה להחזיר אותנו הביתה עד ה-1 במרץ ללא פתרון כולל. הצפון חייב לקבל מענה אמיתי ומקיף שיאפשר לנו לחזור בצורה בטוחה, עם מעטפת שלמה של תמיכה למשפחות ולילדים״. 

כמו כן, חשף שר הפנים משה ארבל, שרו״ח עינב פרץ, ממונת מחוז צפון במשרד הפנים, קיבלה הצעה מהשר זאב אלקין - לשמש כפרויקטורית הצפון החדשה - הממונה על שיקום יישובי הצפון ולהיכנס לנעליו של האלוף (מיל׳) אליעזר צ׳ייני מרום. בהינתן אישור נציבות המדינה, פרץ צפויה להחליף את האלוף (מיל׳) מרום שהקים את המטה ועמד בראשו בחצי השנה האחרונה.