גורמים ישראלים המעורים במגעים לעסקת החטופים אמרו כי בימים האחרונים נרשמת התקדמות איטית במשא ומתן, בחלק מהתחומים נרשמה התקדמות משמעותית, אך בסעיפים אחרים ישנה התקדמות מינורית בלבד.

אתמול הגיע לישראל שליחו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, סטיב ויטקוף. במהלך כל יום שבת ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים דיונים אינטנסיביים בנושא העסקה, בהשתתפות גורמים שונים. תחילה, התקיימה בבוקר הערכת מצב שארכה מספר שעות, בהובלת ראש הממשלה. לאחר מכן קיים ראש הממשלה פגישה בארבע עיניים עם ויטקוף.

בנימין נתניהו, סטיב ויטקוף (צילום: תקשורת ראש הממשלה)
בנימין נתניהו, סטיב ויטקוף (צילום: תקשורת ראש הממשלה)

דיון נוסף נערך בהשתתפות נתניהו, וויטקוף, שליחו של הנשיא היוצא ביידן, ברט מקגורק, ובכירי מערכת הביטחון. לדברי גורם המעורה בדיונים, בכירים ישראלים הבהירו את עמדות ישראל בכל הפרמטרים של המתווה לעסקה.

במקביל, מקורות ביטחון מצריים, מסרו לעיתון הסעודי, א-שרק אל-אווסט, כי קהיר ודוחה קיבלו הבטחות מויטקוף, כי ארצות הברית תמשיך לפעול כדי להגיע להסכם צודק שיסיים את המלחמה בקרוב.

בתוך כך, המשלחת הישראלית בהובלת ראש המוסד דדי ברנע תנחת היום (ראשון) בקטר. בישראל מעריכים כי יומיים הקרובים יהיו "ימים משמעותיים מאוד, אפילו קריטיים" במשא ומתן. בישראל מדגישים כי קיים תיאום מלא בין ממשל ביידן לממשל טראמפ.

"יש רצון חזק, עניין גדול מאוד מצד הנשיא הנבחר טראמפ ואנשיו להצליח להעמיד את חתימת ההסכם לפני 20 בינואר", מדגיש גורם ישראלי בכיר.

לצד ההתקדמות והאופטימיות בישראל מדגישים כי חמאס עדיין לא העביר את רשימת החטופים שישראל דורשת לשחרר בשלב הראשון של העסקה. מדובר ברשימה של 33 חטופים (המספר ירד מ-34 ל-33 לאחר שנמצאה גופתו של החטוף יוסף אל-זיאדנה ששמו הופיע ברשימה המקורית. הוא הובא למנוחות בסוף השבוע שעבר).

יוסף חמיס אלזיאדנה (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)
יוסף חמיס אלזיאדנה (צילום: מטה משפחות החטופים והנעדרים)

עיקר הוויכוח נסוב כעת סביב תשעה חטופים שישראל דורשת להחזיר בתוך הקטגוריה של חולים ופצועים, בעוד שחמאס טוען כי מדובר בחיילים. כעת בקטר דנים במפתחות של התמורה עבור אותם תשעה. לדברי גורמים ישראלים "נידונים פתרונות יצירתיים, המפתחות שיאפשרו לפתור את המחלוקת סביב אותם תשעת החטופים".

בחלק מהנושאים נרשמה התקדמות משמעותית מאוד והם קרובים לסגירה. ביניהם: סוגיית מנגנונים למעבר האוכלוסייה לצפון רצועת עזה, והיבטים גיאורפיים נוספים. כמו כן, נרשמה התקדמות בסוגיית הפתיחה של הסיוע ההומניטרי להיקף שוטף ורצוף. ישראל הבהירה כי תסכים לכך - אחרי שהחטופים ישוחררו ויגיעו הביתה.

על פי גורם ישראלי בכיר המעורה במגעים לעסקה: "משא ומתן מתנהל על כל 98 חטופים שנמצאים היום בידי חמאס. בשיחות יורדים לכל הפרטים, לכל סוגיות ההסכם שמדבר על השלבים  דנים על פרטי המעבר משלב לשלב, כאשר המטרה היא - השבת כל החטופים הביתה".

בישראל טוענים כי עד לפני חודשיים חמאס לא באמת היה במשא ומתן. "יחיא סינוואר לא איפשר זאת, הוא נהנה מההישגים שחמאס רשם בעקבות מספר החלטות של האו"ם, בעקבות ההחלטות של בתי הדין הבינלאומיים בהאג, בעקבות הלחץ הכבד על ישראל לאפשר סיוע הומניטרי שנפל לידי חמאס וחיזק אותו ואת שליטתו בעזה".

סינוואר ברגעיו האחרונים (צילום: צילום מסך דו''צ)
סינוואר ברגעיו האחרונים (צילום: צילום מסך דו''צ)

"השיח השתנה והחלו מגעים אמיתיים אחרי חיסול סינוואר, המבצעים המוצלחים נגד בכירי חיזבאללה וההסדר בצפון שהושג בעקבות כך. גם ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות ובניית הכוורת שלו מאנשים בעלי עמדה מאוד פרו-ישראלית - גם המרכיב הזה גרם לשינוי משמעותי. בכירי חמאס הפנימו כי המצב השתנה, כי הם נשארו לבד".

מרכיב נוסף שגרם לחמאס להתגמש - לטענת הגורמים הישראלים הוא - לחץ פנימי בתוך הרצועה. "היום יש לחץ פנימי על חמאס שלא היה קודם, כולל פוסקי הלכה מוסלמים שקבעו כי חמאס טעה ב-7.10 וגם בהמשך, עד היום, בהתעקשותו שלא לשחרר  חטופים  ישראלים - האירוע הזה משנה משמעותית את מעמדו של חמאס בעזה".

"כמו כן, מתקיימות שיחות אינטנסיביות בין פלגים פלסטיניים שונים בהקמת שלטון חדש, משותף, גם זה משפיע על השינויים בשטח. מבחינת ישראל המטרה לא השתנתה: חמאס לא ישלוט יותר ברצועת עזה, וכל החטופים יחזרו הביתה".