היועמ"ש לשעבר, פרופ' אביחי מנדלבליט, תקף את הצעת הפשרה ברפורמה המשפטית אותה הציעו האבות השכולים יזהר שי ודדי שמחי, וטען כי ההצעה תביא את הוועדה לבחירת שופטים לדילים פוליטיים וקיצוניים.
מנדלבליט נאם היום (שני) בכנס של המרכז לערכים ולמוסדות דמוקרטיים של המכון הישראלי לדמוקרטיה, במהלכו אמר: "עכשיו הם אומרים אין וטו לשופטים, הם יהיו סטטיסטיים. אז רק הפוליטיקאים יקבעו ואז יצטרכו להגיע לדילים פוליטיים וזה ימשוך להכי קיצוני ובעייתי".
לדברי מנדלבליט, אם יקודם המתווה, "שוחרי רעתנו בעולם גם ישתמשו בזה ויגידו - שיניתם את השיטה שלכם כדי שכן תהיה תלות של השופטים בפוליטיקאים". בשל כך, מנדלבליט מתנגד נחרצות לשינויים בהרכב הוועדה לבחירת שופטים.
בנוסף, מנדלבליט התייחס למתיחות הגוברת בין הממשלה למוסד הייעוץ המשפטי: "ארבע שנים וחצי לא היה מקרה שהממשלה הלכה נגד העמדה שלי. בסוף הקדנציה שלי זה השתנה, ועכשיו יש שיטפון שלם שיש לו מטרות פוליטיות. היועצת המשפטית לא שינתה שום דבר ממה שעשו כל קודמיה בתפקיד. בכוונת מכוון, הממשלה הולכת נגד הייעוץ המשפטי שזה דבר ממש לא בסדר".
נזכיר כי על פי המתווה המוצע, שנחשף ב"מעריב" בחמישי האחרון, הרכב הוועדה יכלול שלושה שופטי בית המשפט העליון, שני משפטנים (אחד מטעם הקואליציה ואחד מטעם האופוזיציה), שני חברי כנסת (אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה), ושני שרים. השינוי המרכזי הוא החלפת שני נציגי לשכת עורכי הדין בשני משפטנים המייצגים את הקואליציה והאופוזיציה.
לפי המתווה, בחירת שופטי העליון תמשיך להיעשות ברוב של שבעה חברים, בעוד שופטים אחרים ייבחרו ברוב רגיל. חידוש משמעותי הוא הדרישה להסכמה של נציג האופוזיציה (הפוליטי או המקצועי) והקואליציה במינוי שופטי עליון. במקרה של חוסר הסכמה, יתקיים תהליך חדש: לאחר המתנה של שנה, הצד המציע יביא שלושה מועמדים, והצד השני יבחר אחד מהם.