ההתקדמות לעבר עסקת להשבת חטופים במחיר של נסיגת כוחות צה"ל מרצועת עזה ושחרור אלפי מחבלים מציפה דילמה של ממש בפני הצד הניצי של הממשלה. יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר יצטרכו לבחור הפעם האם להסתפק בהתנגדות חריפה אך הישארות בתפקיד, או להכריז על זה בתור 'קו אדום' שיסמן את פירוק הקואליציה.

בניגוד לעסקה הראשונה בנובמבר 2023, הפעם סמוטריץ' לא מתכנן לשנות את דעתו ולתמוך במתווה המסתמן. בפעם ההיא, סמוטריץ' הבין שמדובר בשלב הכרחי למימוש מטרות המלחמה של השמדת חמאס ומדובר באמת בהפסקת אש זמנית, ועל כן הוא ושריו (סטרוק וסופר) תמכו בהצבעה בממשלה. כזכור, על אף שהשר בן גביר ושרי מפלגתו התנגדו ותקפו את העסקה שהביאה הביתה 80 חטופים ישראלים, אנשי עוצמה יהודית נשכו שפתיים ונשארו בממשלה.

אבל ינואר 2025 זה כבר סרט אחר לגמרי. 15 חודשים בתוך המלחמה, שתי המפלגות הימניות של הקואליציה לא מוכנות לשלם את המחיר לעסקה שהן מגדירות מופקרת וכזו שתסכן את ביטחון מדינת ישראל. לשיטת סמוטריץ' ובן גביר, חתימה עכשיו על עסקה תהיה ויתור על כל ההישגים של המערכה עד כה ותהווה כישלון מוחלט, ההפך ממה שהממשלה והעומד בראשה התחייבו שוב ושוב.

הפגנה בתל אביב לשחרור החטופים (צילום: אבשלום ששוני)
הפגנה בתל אביב לשחרור החטופים (צילום: אבשלום ששוני)

האיום לכאורה ברור - יש עסקה? אין ממשלה. לפחות לא איתם, שמייצגים 14 מנדטים (כולל נציג מפלגת נעם ח"כ אבי מעוז). מבחינת הקצה הימני אין לממשלה זכות להחליט על כזו החלטה, אלא להיפך - היא צריכה ללחוץ כעת יותר ולנצל את חילופי הממשל בארצות הברית למקסם רווחים ולשנות "דיסקט".

כבר חודשיים שהם בונים על ממשל טראמפ החדש שיאפשר לצה"ל להכריע באמת את חמאס ולצמצם דרמטית את הסיוע ההומניטרי, גורמים באותן מפלגות רותחים מהעובדה שבמקום שהממשלה תחכה עוד שבוע ואז יהיה אפשר להנחית על רצועת עזה "גיהנום" - דווקא עכשיו מרימים ידיים. סמוטריץ' עצמו כבר הכריז חגיגית את שנת 2025 בתור "שנת ריבונות", וחלקים אחרים בממשלה מקווים שהממשל הנכנס יאשר תקיפות משמעותיות עוד יותר נגד ראש התמנון, איראן.

הפגנה למען החטופים מול מטה הליכוד (צילום: מחאת הנשים להחזרת החטופות והחטופים)
הפגנה למען החטופים מול מטה הליכוד (צילום: מחאת הנשים להחזרת החטופות והחטופים)

המאבק בין שיקולי הלב והמצפון לבין הפרגמטיות הפוליטית מעולם לא היה חד יותר עבור סמוטריץ' ובן גביר. מצד אחד, התנגדות נחרצת לעסקה עלולה להותיר אותם מחוץ למוקדי ההשפעה בדיוק כשממשל טראמפ עשוי לפתוח חלון הזדמנויות היסטורי. מצד שני, תמיכה שבשתיקה - או אפילו התנגדות רפה - עלולה להיתפס כבגידה בעקרונות היסוד שלהם.

בעוד שתמונות החטופים השבים הביתה עשויות לרכך את ההתנגדות הציבורית בטווח הקצר, הסדקים העמוקים שנפערו בין שותפי הקואליציה מאיימים להעמיק לשבר בלתי הפיך. השאלה חורגת מגבולות המשבר הנוכחי ונוגעת בעתיד הברית בין נתניהו לבין הימין האידיאולוגי, שעומדת כעת במבחן המורכב ביותר מאז הקמת הממשלה. ההכרעה של סמוטריץ' ובן גביר לא תשפיע רק על גורל הקואליציה הנוכחית, אלא תעצב מחדש את מפת היחסים בימין הישראלי לשנים הבאות.