למה סמוטריץ' לא חוזר לכנסת ומחזק את הרוב השברירי של הקואליציה? לאחר פרישת עוצמה יהודית השבוע, הקואליציה של ראש הממשלה בנימין נתניהו מונה כעת 61 ח"כ בלבד. זאת מאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' נכון לעכשיו עדיין לא התחיל הליך החזרה לשורות כנסת, לאחר שהתפטר ממנה כשמונה לתפקיד שר בהתאם לחוק הנורווגי.
העובדה שסמוטריץ' עדיין לא נוקט בצעד המדובר משאיר לפי שעה בכנסת את ח"כ יצחק קרויזר מעוצמה יהודית, וזאת למרות שבכך סיעת עוצמה יהודית נהנית מאצבע עודפת, בהתאם לסיכום בינה ובין הציונות הדתית סיעתו של סמוטריץ'. נזכיר כי במסגרת החוק הנורבגי סמוטריץ' התפטר מהכנסת וכדי לחזור לכהן כח"כ בקואליציה – מה שידיח את קרויזר אל מחוץ לכנסת – הוא צריך להגיש מכתב התפטרות, ולאחר מכן להתמנות מחדש לתפקיד שר האוצר, כאשר נדרש רוב בממשלה ובמליאת הכנסת בעד מינויו.
גורמים בקואליציה טענו הבוקר כי סמוטריץ' לא ממהר לקיים את התהליך של התפטרות וחזרה לכנסת ולממשלה, על אף שעל פניו מדובר בפרוצדורה פורמלית, מחשש מ"תקדים כהנא". נזכיר כי בממשלת בנט-לפיד מתן כהנא לא מונה מחדש לתפקיד שר הדתות, ממנו התפטר כדי לחזור לכהן כח"כ במקביל לתפקידו המיניסטריאלי, משום שהקואליציה לא הצליחה ברגע האחרון לגייס לכך רוב בכנסת.
בסביבת ראש הממשלה נתניהו שוקלים כעת להציע לסמוטריץ' "עסקת חבילה": מספר שרי הליכוד הנורבגיים יחזרו לכנסת במקביל אליו, במטרה להבטיח רוב בממשלה ובקואליציה בעד מינויו מחדש. אולם עד שיוחלט כיצד לנהוג, הקואליציה מונה כעת 61 חברים בלבד – ובשורותיה גובר החשש שהרוב השברירי הזה, על חודו של קול אחד, עלול לסכן את קידום חוק הגיוס.
זאת ועוד: גורמים בסיעת ציונות הדתית אמרו היום בשיחות סגורות כי העברת עסקת החטופים והישארותם בממשלה עלתה למפלגה בתמיכה האלקטורלית. הקהל של הציונות הדתית ממתין כעת לראות אם ראש הממשלה אכן יממש את הבטחתו לשר האוצר ולחזור למלחמה בעזה, והגורמים הגדירו את התקופה הזו כ"מבחן" עבור התמיכה במפלגה. לדברי אותם גורמים, "תקופת המבחן" הזו צפויה להקשות עוד על חברי הציונות הדתית לתמוך בחוק הגיוס אותו דורשות המפלגות החרדיות, שכן לדבריהם לא נכון לקדם ולתמוך בחוג שרוב ציבור הבוחרים של הציונות הדתית לא אוהב בימים שבהם עתיד הממשלה אינו מובטח.
בנוסף, לאור הלך הרוח בציונות הדתית, גם מספר חברי הליכוד חזרו לאחרונה לאמירות נגד חוק הגיוס - מה שמטיל ספק ביכולת קל הקואליציה לגייס רוב בעד החוק.
המגמה הזאת מדאיגה מאוד את חברי הקואליציה החרדים. גורם במפלגות החרדיות אמר כי "עד כה נאמר כי מי שמכשיל את חוק הגיוס הוא בג"ץ , מערכת המשפט והיועמ"שית - לכן, למרות הקשיים, הרבנים היו בעד הישארות בקואליציה. אם השותפים הקואליציוניים כבר לא איתנו – קשה לראות מצב שבו הרבנים עדיין יתמכו בהמשך חברותנו בקואליציה ובממשלה".