ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא לכל המאוחר ביום ראשון הקרוב לוושינגטון, לביקור מקוצר של שלושה עד ארבעה ימים. בסביבת ראש הממשלה לוקחים בחשבון כי בשבת צפוי לצאת לפועל שחרור חטופים נוספת, והטיסה לא תצא בטרם תושלם הפעימה.
במרכז הביקור של נתניהו בוושינגטון - פגישתו הראשונה עם הנשיא דונלד טראמפ מאז חזר לבית הלבן, ומספר פגישות נוספות. הביקור המדובר, כאמור, קצר - ונתניהו צפוי לחזור לישראל עוד לפני סוף אותו שבוע.
בכהונתו הראשונה של טראמפ בבית הלבן, היה נתניהו אחד מבני הברית הקרובים אליו, אך התנהלותו מאז בחירתו המחודשת חושפת את המתחים בין שני המנהיגים: פריצת דרך לעסקת החטופים לא הייתה מתרחשת אילו איומי טראמפ היו מופנים כלפי צד אחד בלבד. היה עוד נמען ששמע את איומי הגיהינום ונלחץ מהם – ראש הממשלה נתניהו.
הלחץ של טראמפ לגמור את העסקה היה באמת חזק מאוד, אך ללא שיקולים מיוחדים של נתניהו הלחץ לבדו לא היה עובד. תשאלו את ברק אובמה – יש לו דבר מה לספר על לחץ ועל האפקטיביות שלו כלפי נתניהו. ואובמה ממש לא היחיד שלמד מניסיונו האישי על היכולת של נתניהו לעמוד בלחץ, או להתחמק ממנו, תלוי מה מסתדר לו טוב בהתאם לנסיבות.
הסיבה האמיתית לכך שאיומי הגיהינום עשו רושם על נתניהו, היא כי ראש הממשלה לא רק ייחל לניצחונו של טראמפ וציפה לו, אלא גם מפחד מטראמפ פחד ממשי. המפתח להבנת תמונת המצב נמצא, למשל, בפרסומים המבוססים על ההדלפות האמריקאיות שלאחרונה החלו להתפשט בתקשורת הישראלית. המסר בינתיים הועבר לא בבום על־קולי, אלא בטפטופים: טראמפ לא שכח את הברכות החמות שראש הממשלה הישראלי מיהר לשגר לג'ו ביידן, שגבר על טראמפ בבחירות ב־2020.
בעניין הזה טראמפ הוא ההפך הגמור מנתניהו. מה שבעיני נתניהו הוא פוליטיקה גרידא, והרי על פוליטיקה מסתכלים דרך משקפי הפרגמטיות – מבחינת טראמפ מדובר בעניין אישי. עניין של כבוד ונאמנות. ועל חוסר נאמנות משלמים ביוקר, בלי אפשרות לפרק ב'.