שופטי בג"ץ הוציאו היום "צו על תנאי" נגד שר הדתות מיכאל מלכיאלי (ש"ס) לאחר שהוא חתם על תקנות חדשות בנוגע לשינוי מנגנון בחירת רבני ערים. ההחלטה מגיעה אחרי עתירה של ארגון עתים וארגון רבני צוהר נגד אותן תקנות בטענה שהן "הופכות את הליך המינוי לפוליטי לחלוטין ולוקחות את כל הכוח מידי השלטון המקומי".
השופטים עדי מינץ, אלכס שטיין וחאלד כבוב נתנו למדינה להשיב עד 20 בפברואר לטענות, כאשר המשמעות של "צו על תנאי" הוא שהשופטים מאותתים שהם נוטים לקבל את העתירה, והנטל של הוכחה מתהפך - כעת המדינה צריכה לשכנע את בית המשפט למה לא יקבלו את העתירה נגד שר הדתות.
תקנות של השר מלכיאלי נחתמו לאחר שמפלגת ש"ס לא הצליחה בקידום "חוק הרבנים" המלא בגלל התנגדויות בתוך הקואליציה. התקנות החדשות בעניין מינוי רבני ערים משנות דרמטית את אופן בחירתם ואורך הכהונה שלהם.
לדברי שני הארגונים הדתיים שמנסים לשפר את שירותי הדת בישראל, התקנות האלו הופכות את הליך מינוי רבני ערים להליך פוליטי בו למפלגות החרדיות ולמפלגת ש"ס יש רוב מוחץ בגוף שיבחר אותם, ומנטרל לחלוטין את כוחן של הרשויות המקומיות בהן ינתנו אותם שירותי הדת: "מדובר בניסיון השתלטות פוליטי על הליכי בחירת רב עיר תוך דחיקת קולם של תושבי הרשויות המקומיות בהם הולכים רבני העיר לכהן, וזאת בניגוד לחוק המסמיך, מתוך שיקולים פוליטיים זרים ובחוסר סבירות קיצוני".
אחרי החלטת בג"ץ אמר הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר ומייסד ארגון עתים: "אנחנו שמחים על כך שבג"ץ קיבלו את עמדתנו בנוגע לתקנות מינוי רבנים הערים שהעביר השר מלכיאלי. התקנות החדשות פוגעות קודם כל בייצוג של תושבי העיר ובאיכות השירות שהיה ניתן להם. במשך אלפי שנים קהילות ישראל מינו לעצמן רבנים שהיו מחוברים לקהילה ולצרכיה, ואין שום סיבה לשנות את המסורת הזו כעת. מה גם שמדובר במהלך שהיה מגדיל את מאגר הג'ובים הפוליטי של מפלגת ש"ס ומעמיק את השליטה הפוליטית שלהם בממסד הדתי."
על כל הוסיפו מטעם ארגון רבני צהר: "אנו מברכים על החלטת בג"צ על הצו שהוציא לשר הדתות בעקבות העתירה שהגשנו. התקנות של שר הדתות סותרות את העיקרון המרכזי שעליו מושתת בחירת רבני ערים ע פי התורה שאומר שהציבור בוחר את הרב ולא השר והפוליטיקאים מלמעלה. תפקידו של הרב לחבר היהדות והתורה לעם ולציבור, ולכן מרכז הכובד של בחירת הרב צריך להיות נתון בידי תושבי העיר. כל פעולה שתעניק לציבור משקל גדול יותר בבחירת רב העיר היא יהודית יותר ומקדשת שם שמיים".
גם הרב יצחק בן דוד, ראש בית המדרש ״שערי ציון״ להכשרת רבני ערים בישראל ב"יד הרב נסים" בירושלים, הביע הבוקר שביעות רצון להחלטה: "מדובר בהחלטה חשובה ומתבקשת, למרות שמצער שבכלל היינו צריכים להידרש לה מלכתחילה. לאורך כל הדורות, המסורת היהודית היא שרבנים נבחרים על ידי הקהל והציבור שאותו הם אמורים לשרת בקודש. הרב נסמך על ידי רבותיו, ומתמנה על ידי קהלו. כך גם היה נהוג לאורך עשרות שנות קיומה של מדינת ישראל. וכך ראוי שיהיה גם מכאן ואילך".