ראש האופוזיציה יאיר לפיד הציג היום (שלישי) בוושינגטון תוכנית משלימה לתוכניתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ליום שאחרי המלחמה בעזה. במרכז התוכנית: מצרים תקבל אחריות על עזה למשך 15 שנים, במקביל - חובה החיצוני על סך 155 מיליארד דולר ימחק על ידי הקהילה הבינלאומית. מספר שעות לאחר מכן, במצרים ביקרו בחריפות את ההצעה, ומסרו: "מצרים מדגישה כי לא תשתתף בשום ניסיון לשלוט בעזה".

התוכנית שהציג לפיד גובשה בחודשים האחרונים והיו שותפים לה גורמים מדיניים וביטחוניים בכירים, את התוכנית הציג לפיד במסגרת ביקורו בארה"ב לבכירי ממשל טראמפ בבית הלבן וסנאטורים בכירים והיא תוכנית משלימה לעקרונות שהציג הנשיא דונלד טראמפ בשבועות האחרונים. 

לפני זמן קצר הציג את התוכנית לראשונה באופן פומבי בכנס של מכון המחקר FDD בוושינגטון. לפיד אמר בפתח דבריו: "לאחר כמעט שנה וחצי של לחימה, העולם מופתע לגלות כי חמאס עדיין שולט בעזה. אף אחד בממשלת ישראל הנוכחית לא הציג חלופה ריאלית. מטעמים פוליטיים, דתיים ולעיתים משיחיים, ממשלת נתניהו נכשלה בנקיטת צעדים ליצירת ממשל אפקטיבי בעזה שידחוק את חמאס החוצה"

לפיד מנה 2 בעיות שמאיימות על ישראל בגבולותיה הדרומיים

1. העולם זקוק לפתרון חדש לרצועה: ישראל אינה יכולה להסכים לכך שחמאס יישאר בשלטון, הרשות הפלסטינית אינה מסוגלת לנהל את עזה, כיבוש ישראלי אינו רצוי ומצב מתמשך של  כאוס הוא איום בטחוני חמור על ישראל.

2. הכלכלה המצרית על סף קריסה ומאיימת על יציבותה של מצרים והמזרח התיכון כולו: חובה החיצוני על סך 155 מיליארד דולר אינו מאפשר למצרים לבנות מחדש את כלכלתה ולחזק את צבאה.

לכך מציע לפיד: "מצרים תקבל אחריות על ניהול רצועת עזה למשך 15 שנים, במקביל - חובה החיצוני יכוסה על ידי הקהילה הבינלאומית ובעלות בריתה האזוריות. במהלך תקופה זו, עזה תשוקם וייווצרו התנאים לממשל עצמי. מצרים תהיה השחקן המרכזי ותפקח על השיקום, מה שיחזק עוד יותר את כלכלתה".

לפיד מזכיר כי להצעה זאת יש תקדים היסטורי: "מצרים שלטה בעזה בעבר, הדבר נעשה בתמיכת הליגה הערבית, בהבנה שמדובר במצב זמני. המצרים החזיקו בחסות על רצועת עזה מטעם הפלסטינים.זה מה שצריך לקרות שוב היום".

1. ישראל רוצה להעביר את השליטה בעזה לגורם שאינו חמאס ויש לו יכולת לשמור על הביטחון.
2. עזה אינה יכולה להיבנות מחדש ללא גוף מוסמך שיפקח על המאמץ וישמור על הביטחון, ביחד עם מדינת ישראל.
3. לישראל ולמצרים יש מערכת יחסים אסטרטגית עמוקה וארוכת שנים בתמיכת ארה"ב.
4. למצרים יש אינטרס ביציבות עזה והאזור כולו.
5. מצרים רוצה למנוע את רעיון העברת אוכלוסייה מעזה למצרים.
6. למצרים יש תמריץ כלכלי שמחזק את הממשלה ומסייע להאכיל את אזרחיה.

המודל

1. הפסקת האש הנוכחית תושלם עד לשחרור כל החטופים, כאשר ישראל תישאר בפרימטר.
2. מצרים תיקח שליטה על רצועת עזה באמצעות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, כולל ביטחון פנימי וניהול אזרחי.
3. השליטה תוגדר כ"חסות" במטרה להעביר את עזה לרשות הפלסטינית לאחר תהליך של רפורמה והפחתת הקיצוניות, עם מדדים מדידים.
4. תהליך השיקום יחל בפיקוח מצרי, כאשר סעודיה ומדינות הסכמי אברהם ישתתפו בפעילות קבוצות עבודה בנוסח פורום הנגב.
5. ארה"ב תשקיע בעזה בשיתוף פעולה עם מצרים (על פי תוכנית טראמפ).
6. מצרים תאפשר לכל תושב עזה שירצה לעזוב ויש לו לאן ללכת לעשות זאת באופן מוסדר.
7. מצרים תפעל למניעת הברחות נשק לעזה, להשמדת המנהרות ולחיסול תשתיות הטרור שנותרו.
8. יוקם מנגנון ביטחוני מצרי-ישראלי-אמריקאי להתמודדות עם איומים מיידיים.

השר שלמה קרעי בתגובה: "תגידו, זה אמיתי? נשיא ארצות הברית מציע לראשונה פתרון אמיתי – סיום מוחלט של האיום מעזה על ישראל, והגליה (מרצון או לא) של האוכלוסייה העזתית. ומה עושה יאיר לפיד? הולך בכיוון ההפוך בדיוק. במקום לחזק את המאמץ הבינלאומי להיפטר מהבעיה, הוא מציע להנציח אותה – עם עוד “פיקוח מצרי”. לא למדת כלום מהעבר? לא הבנת איך כל הנשק של חמאס זרם לעזה בעשרים השנים האחרונות? כמה פופוליסט אפשר להיות עד כדי פגיעה ממשית במאמץ הלאומי של ישראל, במיוחד בזמן מלחמה, ודווקא מול ממשל אמריקאי שמעולם לא היה אוהד יותר? לפיד, תגיד – אתה ראש אופוזיציה של הממשלה או של המדינה?".