היועצת המשפטית לממשלה הגישה לבג"ץ הודעה מעדכנת באשר לסטטוס גיוס החרדים. במסגרת התגובה היועמ"שית הבהירה כי לפי הנתונים, יש להגביר את הסנקציות המוטלות על החרדים המשתמטים משירות צבאי, זאת לשם מילוי שורות הצבא. מהנתונים עולה כי פחות מ-2% מהחרדים שנשלחו אליהם צווים ייעודיים התגייסו.

"מספר המתגייסים מקרב בני הציבורי החרדי לשנת הגיוס שתחילתה ביולי 2024 ועד ליום 28.2.25 עומד על כ 1,721- מתגייסים מקרב בני הציבור החרדי. מתוכם, כ-177 גויסו לשירות ביטחון מתוך 10,000 המלש"בים שנשלחו אליהם הצווים הייעודיים בשני השלישונים הראשונים לשנת הגיוס 2024", נכתב בעמדת היועמ"שית.

על רקע נתונים אלה, היועמ"שית ציינה כי "כלל גורמי המקצוע והמשפט שהשתתפו בדיון המעקב האחרון בראשות היועצת המשפטית לממשלה, כפי שיפורט להלן, הדגישו כי לשם מילוי שורות הצבא, קיימת חשיבות רבה בהגברת צעדי אכיפה אישיים כלפי משתמטים, לרבות הרחבת סל הסנקציות המנהליות והכלכליות כלפי הפרט".

עוד כתבה היועמ"שית: "צה"ל ממשיך להשקיע מאמצים ניכרים ומתמשכים, להגשמת היעד שהוצב בנוגע לקליטת בני הציבור החרדי. לצד זאת, הלכה למעשה, נתוני הגיוס בפועל רחוקים מלהיות משביעי רצון, הן בהתחשב בצורכי הצבא, והן בשל הפגיעה בערך השוויון. זאת, בין היתר על רקע טעמים החורגים מגדר תחום סמכויותיו של צה"ל, כפי שחודד בהקשר זה בתגובת המדינה. כמו כן, גורמי המקצוע זיהו את הרחבת סל הסנקציות המנהליות והכלכליות כלפי הפרט כרכיב שצפוי לשפר את אפקטיביות מהלכי הגיוס, לצד המשך הוצאת הצווים ומיצוי הליכי האכיפה".

היועמ"שית תקיים בתחילת חודש אפריל ישיבת מעקב נוספת לגבי גיוס החרדים, והיא ביקשה לעדכן את בית המשפט פעם נוספת בתחילת חודש מאי בסטטוס גיוסם של החרדים. היועמ"שית ציינה כי היא פנתה בעניין הסנקציות לשר הביטחון ישראל כץ, אך השר לא הגיב למכתבה ולא קבע דיון בנושא.