לאחר שעות ארוכות של פיליבסטר, מליאת הכנסת אישרה הבוקר (חמישי) בקריאה שנייה ושלישית את התיקונים לחוק יסוד השפיטה וחוק בתי המשפט, אשר משנים את הרכב הוועדה לבחירת שופטים ואת דרך בחירתם בוועדה עצמה. החוק אושר ברוב של 68 חברי כנסת, מול מתנגד אחד. חברי האופוזיציה נטשו את המליאה בעת ההצבעה.
שידור ישיר ממליאת הכנסת:
על פי החוק החדש, שנכנס כעת לספר החוקים הישראלי ויחול החל מהכנסת הבאה, חברי הוועדה לבחירת שופטים יוצאו מהרכב הוועדה ובמקומם יוכנסו שני אנשי אקדמיה שייבחרו על ידי הפוליטיקאים. אחד לקואליציה ואחד לאופוזיציה.
עד כה לנציגי הקואליציה בוועדה שמנו שלושה ולשופטים שמנו שלושה גם הם, היה ווטו על זהות הממונים לבית המשפט העליון. כעת, הווטו מבוטל. מינוי שופטים לכלל הערכאות יתבצע בצורה בה נדרשת הסכמה של חמישה חברים, כאשר אחד מהחמישה צריך להיות שופט, אחד נציג קואליציה ואחד נציג אופוזיציה. כך, לכאורה מובטח מינוי מוסכם של שופטים.
במינויים לבית המשפט העליון לעומת זאת המצב אחר לחלוטין. השופטים מאבדים את הווטו, כך שנדרשת הסכמה רק בין הקואליציה לאופוזיציה לצורך מינויים לעליון. כאשר ישנה ממשלה רחבה של שמונים חברי כנסת, אנשי האקדמיה לא ייבחרו כנציג קואליציה ואופוזיציה, אלא על ידי הכנסת - כך שבפועל שניהם יהיו נציגים של הקואליציה. בנוסף, חבר הכנסת המייצג את האופוזיציה מאבד את הווטו שלו - כך שהמשמעות היא כי בממשלה רחבה שכזאת השופטים לבית המשפט העליון ימונו על ידי הקואליציה בלבד, ללא התחשבות בשופטים או באופוזיציה.
שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מהווה נדבך מרכזי ברפורמה המשפטית המתחדשת. עד כה, ההישג המשמעותי היחיד בתהליך היה שינוי הרכב הוועדה לבחירת נציב תלונות הציבור על השופטים, מה שהעניק לקואליציה שליטה כמעט מלאה במינוי הנציב. כעת, בג"ץ דן בעתירה המבקשת לבטל את החוק הקובע את הרכב הוועדה החדש לבחירת הנציב. לאחר אישור החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ניתן לומר כי מדובר בהישג משמעותי עבור שמחה רוטמן ושר המשפטים יריב לוין.
לפיד: "זו לא המדינה שנלחמנו עליה"; סער: "אתם דובי 'לא-לא'"
ראש האופוזיציה יאיר לפיד נשא נאום נרגש ואמר: "אני מתנצל בפני הנכדה שלי, וגם הממשלה צריכה להתנצל בפניה. זו לא המדינה שתכננו בשבילה, זו לא המדינה שנלחמנו עליה. הממשלה נכשלה כישלון גדול יותר ועצוב יותר מכל מה שנגיד פה הלילה".
בני גנץ, יו"ר המחנה הממלכתי, הזהיר בנאומו: "דמוקרטיות נופלות בהפיכה צבאית, זה לשמחתי לא קורה לנו; או מתות לאט במחלה שנקראת עריצות הרוב. המחלה מגיעה ומחלחלת לאט-לאט ויורד מסך החושך על החברה. כך לאט-לאט ממשל הופך למשטר וראש ממשלה הופך לשליט - זה הכיוון המסוכן שאליו אנחנו הולכים".
השר גדעון סער, שתקף את האופוזיציה, אמר: "כשהנשיא הרצוג הציג את הפשרה שלו בסבב החקיקה הקודם, האופוזיציה הסכימה. הרבה סעיפים דומים למתווה שלנו. על מה אתם רועשים וגועשים היום? על שימור מעמדם של שופטי בית המשפט העליון כ'סלקטורים'? אתם דובי 'לא-לא', שלכל דבר אומרים 'לא' - והציבור רואה את זה".
שר המשפטים יריב לוין, שסיכם את הדיון, טען: "ההצעה שלפניכם אינה ההצעה שהצגתי לפני שנתיים. למרות שכל פניותיי לאופוזיציה לקיום שיח לא נענו, מצאתי לנכון לשנות את ההצעה. הנוסח הסופי שם סוף לשיטת 'חבר מביא חבר' במינויים ונותן מענה מלא לחששות שהועלו על-ידי מתנגדי הרפורמה".
עם אישורו בכנסת, האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ לפסילת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. גם יש עתיד הגישה עתירה נגד החוק. ראשי האופוזיציה: "בממשלה הבאה נדאג שהחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים יבוטל".