מתחילת המלחמה, ספקיות נשק כמו ארה"ב, בריטניה ואיטליה הגבילו את הייצוא צבאי לישראל במטרה לדחוף את ממשלת נתניהו לפתרון דיפלומטי לסכסוך. התוצאה: תעשיית הביטחון המקומית של ישראל האיצה לקצב שיא, וכיום היא מייצרת יותר מאי פעם. כעת יצרנים שואפים להגדיל את הייצוא - כולל אמצעי לחימה שנמצאים תחת אמברגו - ובין הקונים הפוטנציאליים אותן מדינות שהגבילו את הייצוא. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג.

יצרני הנשק הישראליים הגבירו את הייצור בקצב מסחרר. כך למשל, לפי הדיווח, אלביט מערכות הקימה קווי ייצור לפצצות אוויריות במשקל טון המכונות MK84, וכן גרסאות קטנות יותר מאותה סדרה. מאז אוגוסט, אלביט ומשרד הביטחון חתמו על חוזים בשווי כ-2.5 מיליארד שקל (700 מיליון דולר) להגברת ייצור נשק ותרכובות כימיות שונות הנדרשות לתחמושת.

משרד הביטחון ביצע שורה של התחייבויות נוספות במהלך השנה האחרונה כדי להבטיח אספקה מספקת לצה"ל. במאי האחרון הוא הודיע על חוזה בשווי 2.8 מיליארד שקל עם אלביט למרגמות, רקטות, טילים ועוד. באוקטובר אושרה עסקה בשווי 2 מיליארד שקל עם אלביט ורפאל מערכות לחימה מתקדמות להרחבת ייצור מערכת יירוט טילים מבוססת לייזר שפותחה על ידי רפאל. "למדנו בדרך הקשה שמה שאין לנו בישראל, לעתים קרובות לא נוכל להשיג במקום אחר", אמר בפרואר האחרון זאב זילבר, היועץ הכלכלי למערכת הביטחון.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

ישראל היא כיום יצואנית הנשק השמינית בהיקפיה בעולם, על פי מכון המחקר הבינלאומי בשטוקהולם המצוטט בכתבה, שעוקב אחר סחר הנשק העולמי. היא מכרה ציוד צבאי בחו"ל בשווי 13.2 מיליארד דולר, 6% מסך היצוא שלה, בשנת 2023. 

נזכיר, כי נשק ישראלי מוצא את דרכו למדינות רבות שבהן יש מלחמות אזרחים, רצח עם ופשעי מלחמה. בסוף שנת 2017 יצאה קבוצת רבנים בדרישה מהממשלה לא למכור נשק למיאנמר (בורמה) בזמן הטיהור האתני שהתחולל במדינה זו נגד המיעוט הרוהינגי. ישראל היא אחת מעשר יצואניות הנשק הגדולות ביותר בעולם. היא מספקת נשק לארגונים ומשטרים אכזריים. זה עשרות שנים נשמעות האשמות על כך שציוד צבאי ישראלי משמש משטרים אפלים במדינות שונות. לפי פרסומים שונים, גם בדרום סודן, שם מתבצעים פשעים נגד האנושות.

אלביט מערכות (צילום: ארכיון אלביט)
אלביט מערכות (צילום: ארכיון אלביט)

המאמצים החדשים צפויים לחזק את המוניטין של ישראל כחדשנית בתחום הנשק. בפברואר, מספר יצרנים ישראליים השלימו בדיקות של טכנולוגיות מתקדמות ליירוט רחפנים בטווחים, מהירויות וגבהים שונים, אותן הממשלה מתכוונת לממן ולהפעיל בהקדם האפשרי. אלביט אומרת שהיא חוקרת מערכות הגנה מבוססות לייזר המותקנות על מטוסים שעשויות להוריד דרמטית את עלות יירוט הטילים הנכנסים. עוד דווח כי המדינה עובדת עם אלביט על מערכות מתקדמות להגברת ההגנה על מטוסי קרב F-16 וטייסיהם בקרב.

אירופה נמצאת תחת לחץ גובר להגדיל את ההוצאות הצבאיות בעוד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משנה את הסדר העולמי, ולנשק הישראלי יש יתרון בכך שהוא נבחן בקרב - גם אם הרוכשים ביקרו את המדינה על ניהול אותם קרבות. "השאלה הראשונה שכל ממשלה שואלת לפני קנייה מישראל היא: האם צה"ל משתמש בזה?", אמר לבלומברג אבי דדון, לשעבר סגן מנכ"ל משרד הביטחון, "ממשלות ממשיכות לקנות מאיתנו, כי לישראל יש מוצרים ייחודיים וטכנולוגיות חדשניות".

למרות המאמצים לחזק את יכולת הייצור שלה, גורמי ביטחון אומרים לסוכנות שישראל עדיין זקוקה לתמיכה מוושינגטון. היא קיבלה כמעט 17 מיליארד דולר בסיוע צבאי אמריקאי ב-18 החודשים האחרונים, וכל מטוסי הקרב שלה - F-15, F-16 ו-F-35 - הם אמריקאים. אולם לדבריהם, למרות השינויים הפוליטיים בארה"ב, ישראל תצטרך להמשיך לבנות את התעשייה המקומית שלה. "מלחמה זו הוכיחה שעלינו להיות עצמאיים", מצטט הדיווח את דברי הרמטכ״ל אייל זמיר, "החיינו קווי ייצור רדומים, הרחבנו את הקיימים והקמנו יכולות ייצור חדשות. הפחתת התלות העולמית שלנו משפרת את הביטחון, הכלכלה והתעשייה שלנו".