יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב, התייחס הערב (שישי) לדברי שר הביטחון משה יעלון, שהתנגד לדרישה שלא למנות שופטים שאינם מזדהים עם ההמנון.

אילטוב תקף את שר הביטחון ואמר": "יעלון, הידוע כמי שנוהג לפלוט מעת לעת דברי הבל, בדרך כלל בהתאם לקהל שומעיו, ולהתנצל מיד לאחר מכן, הוא האחרון שיכול להעיר משהו למישהו, ובמיוחד כשהדברים שאמרתי הם דברים צודקים המתייחסים לכך שמצופה משופט במדינת ישראל להזדהות עם ההמנון של המדינה שמכח סמכותה ועל-פי חוקיה הוא שופט".

אילטוב הוסיף: "כנראה שבוגי יעלון לא מבין מהי המשמעות של מדינה יהודית ודמוקרטית. מפתיע שלמרות דבריו על הצורך בשוויון זכויות מלא, יעלון לא התייצב יחד עם 'ישראל ביתנו' בדרישה לגיוס שווה לכל האוכלוסיות, לרבות ערביי ישראל, לצה"ל או לשירות אלטרנטיבי למען המדינה".

לטענת יו"ר סיעת ישראל ביתנו, "עמדתו של יעלון חושפת שוב כי הוא איננו חלק מהמחנה הלאומי אלא אולי חלק מהמחנה הפוסט-ציוני. ההמנון הלאומי הוא אחד מסמלי המדינה ולפי עמדתו אולי יסכים בוגי גם לעקור את סמל המנורה או להזיז את הדגלים שנמצאים מאחורי השופטים שיחפצו בכך בבית המשפט, משום שאלו סמלים ישראליים ויהודיים".


אילטוב. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

כזכור, הפרשה החלה כאשר ח"כ אילטוב שנבחר שלשום ביחד עם ח"כ נורית קורן (ליכוד) כנציג הכנסת לוועדה למינוי שופטים אמר כי "מי שלא ישיר את התקווה לא יהיה שופט". 

בראיון לגלי צה"ל אמר אתמול אילטוב: "שופט שלא ירצה לשיר את התקווה מבחינתי הוא לא יכול לשפוט במדינת ישראל שהיא מדינת הלאום היהודי. מי שהתמנה והוא שופט ומכהן כבר כשופט אין בעיה. אני לא אמנה מישהו שמתנגד ברמת העקרון הבסיסית שלו למדינת ישראל כמדינה יהודית. אני לא צריך לתת לזה יד. יהיה שופט ערבי שישיר התקווה. מה הבעיה?”
 
“אני למדתי באוזבקיסטאן", אמר אילטוב, "היהודים שרים שם את ההמנון וחיים בכל מדינה מוסלמית או נוצרית ואם יש מרכיבים נוצרים או מוסלמים בהמנון היהודים שרים את המנון המדינה ונותנים כבוד. זה מקובל בכל מקום בעולם, אך לא אצלנו. אנחנו רוצים לשנות".
 
הדברים של אילטוב הגיעו בעקבות מקרה שאירע בו שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן נצפה שהוא לא שר את "התקווה" בעת שהושמע, דבר שגרם לביקורת קשה נגדו מימין. אילטוב אמר עוד כי "אנו נמנה רק אנשים ראויים כפי שאנו חושבים שכך צריך להיות. נבחן את המועמדים לגופו של מועמד. נראה את יכולותיהם וביצועיהם. אלמד בימים הקרובים את הכללים. אשב גם עם חברי הועדה ואשמע את כל המועמדים בצורה מסודרת. גם אם אנו רוצים מערכת משפט ראויה, נקייה ומסודרת".

לאחר דבריו של אילטוב, התייחס יעלון לסוגייה וכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אם ערבי או כל בן מיעוטים אחר לא ימונה לכס המשפט כיוון שאינו שר את מילות 'התקווה', הרי שזו תהיה פשיטת רגל ערכית ומוסרית".
לדברי יעלון מדובר בדרישה המעודדת הסתה: "מי שדורש ממי שאינו יהודי לשיר 'נפש יהודי הומיה' כתנאי להשתלבות בחברה, מסית בזדון נגד אוכלוסייה שלמה ופוגע קשות במרקם החיים במדינת ישראל".
לטענת שר הביטחון, "הרי איננו דורשים מחיילים וקצינים בני מיעוטים המסכנים את חייהם למען המדינה לשיר את מילות 'התקווה', אלא רק לכבד את ההמנון בעמידת דום והצדעה. יעלון מתח ביקורת על יוזמי ההצעה וכתב: "רעיונות כאלו, כפי שעולים בהקשר של מינוי שופטים בני מיעוטים ובכלל כלפי מיעוטים או כל מי שאחר בחברה, הם אות קלון על מצחם של יוזמיהם".