נלחמים בהטייה התקשורתית: הכתבים הזרים השתתפו בוועדה בכנסת
בעקבות מספר כותרות מוטות בתקשורת הזרה, כינסה חברת הכנסת ציפי לבני ישיבה מיוחדת בוועדת משנה של חוץ וביטחון, אך הדגישה כי "לא מדובר בשיחת נזיפה"
אריק בנדר
שרת החוץ לשעבר ח"כ ציפי לבני כינסה היום (שלישי) דיון מיוחד בוועדת המשנה של חוץ וביטחון בראשותה בנושא אופן הסיקור של אירועי הטרור על ידי התקשורת הזרה, והדרך שבה ישראל מתמודדת איתו. הדיון הגיע בעקבות דיווח בשבוע שעבר של רשת CBS על הפיגוע שבו נרצחה הדר כהן ז"ל שבכותרתו צוין כי שלושה "פלסטינים נהרגו בעוד האלימות ממשיכה".
אל הדיון הוזמנו נציגי ארגון הכתבים הזרים בארץ, ראש לשכת העיתונות הממשלתית, דובר צה"ל, דובר המשטרה ונציגי משרד החוץ. לבני אמרה בפתח הדיון כי "ישראל חייבת לראות אופן הסיקור של התקשורת הזרה כסוג של זירת לחימה שבו צריך לפעול - כי בסוף זה חושף אותנו לתביעות של גופים בינלאומיים ובית הדין בהאג". עם זאת, היא הדגישה שהדיון לא נועד להיות משפט שדה לכתבים הזרים: "באנו לבדוק באופן ענייני איך ניתן לפעול מולם ואיך ניתן לשפר את מערך הדוברות, כדי למנוע מקרים של טעויות והטעיות חמורות. שהמצע שעליו נידונים ענייניה של מדינת ישראל להגנה עצמית, לפחות עובדתית יהיה נכון.
"עוברים תהליך קפדני"
נציג הכתבים הזרים, לוק בייקר, אמר בדיון כי "מתוך 700 כותרות שפורסמו על ישראל בחודשים האחרונים, מספר מועט מאוד היה לא נכון או לא מדויק, וגם הם תוקנו לרוב. אנחנו כ-60 עיתונאים זרים. בכל פעם שקורה משהו אנו עוברים תהליך מאוד קפדני , יוצרים קשר עם הצבא ועם המשטרה ועם כל הגורמים בשטח כדי להבין מה קורה".
לבני פנתה לכתבים הזרים ואמרה: "כל הדוגמאות מהחודשים האחרונים הן בעצם התייחסות לטרור ולקורבנות הטרור באותו אופן. ברגע שלא מציינים שמתוך ההרוגים יש טרוריסט, מטבע הדברים זה מתלבש על התפיסה שהיא גם ככה בעייתית של מדינה חזקה מול הקורבן הפלסטיני".
היא הוסיפה כי "ישראל צריכה להאיר את תשומת הלב של המערכות בחו"ל בעניין הזה, אפילו ברמת העורך הסטודנט שעושה את הכותרת. וכאן אני פונה לגורמים הישראלים – צריך לצאת במסע הסברתי בעניין הזה שהוא לא רק להגיד 'אתם ככה וכולם אנטישמים', אלא לנהל דיון פתוח על מה אנחנו כמדינה צריכים לעשות, אולי גם עם חלק מהכתבים שנמצאים כאן ובקרב המערכות הגדולות, כדי לצמצם למינימום את הדיסאינפורמציה בתקשורת הזרה".
נציגי דובר צה"ל והמשטרה הודו בדיון כי ישנה בעיה של העברת המידע בזמן, מחשש לפרסום מידע על מוקדם על נפגעים. כמו כן, עלתה בוועדה הבעיה שאופן הטיפול במקרים של כותרות מטעות ולא נכונות עובדתית מתפזרת בין יותר מדי גורמים, כמו משרד החוץ, לע"מ והדוברויות השונות ואין תהליך מסודר כיום של ניתור ותגובה מהירה.