ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ויו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, נועדו היום (רביעי) אחר הצהריים על מנת לנסות ולגשר על הפערים ביניהם, שיאפשרו את כניסת המפלגה לקואליציה ובכך להגדיל את מספרי חברי הכנסת ל-67. במהלך הפגישה הציע נתניהו לליברמן את תיקי הביטחון והקליטה והשניים סיכמו על הקמת צוותי מו"מ. לאחר השיחה שוחח נתניהו עם שר הביטחון משה יעלון ועדכן אותו בצורה רשמית כי ייתכן וייאלץ לוותר על תפקידו.



בימין מברכים על הפגישה ודוחקים בנתניהו לנסות ולסגור את העניינים ביניהם בצורה המהירה ביותר. ליברמן מכוון לשלושה דברים עיקריים: שר הביטחון, עונש מוות למחבלים, ורפורמה פנסיונית לעולים מברית המועצות לשעבר, שעלו לארץ ולא הצליחו לצבור זכויות.



מהליכוד נמסר לאחר הפגישה: "ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אחר הצהריים עם ח"כ אביגדור ליברמן. הפגישה הייתה עניינית, התנהלה ברוח טובה ובסופה הוחלט על הקמת צוותי משא ומתן. ראש הממשלה מעדכן את ראשי הקואליציה בפרטים".



יעלון יתמנה לשר החוץ?



גורמים בכירים בליכוד אומרים כי שר הביטחון צריך להתחיל להתרגל לאפשרות לוותר על התיק לטובתו של ליברמן, שהסכים להיכנס למשא ומתן עם נתניהו מתוך הנחה שיקבל את תיק הביטחון. במקרה כזה, אומרים בליכוד, עשוי שר הביטחון משה יעלון להתמנות לתפקיד שר החוץ. יעלון צבר לאחרונה אויבים רבים בתוך הליכוד, על רקע התבטאויותיו השנויות במחלוקת, ורבים משרי הליכוד היו רוצים לראותו מחוץ למשרד הביטחון, כך גם יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט. 



יעלון יעזוב את הביטחון? צילום: יונתן זינדל, פלאש 90



מיד לאחר שלשכת ראש הממשלה הודיעה כי ליברמן מזומן לפגישה אצל נתניהו, מיהרו מרבית השרים הבכירים של הליכוד לברך על כך וקראו לליברמן לסיים את המשא ומתן בתוך זמן קצר, שכן הם רואים בו שותף טבעי לקואליציה של הליכוד ומעדיפים אותו על פני יעלון. קודם לפגישה עם ליברמן, נועד ראש הממשלה נתניהו לשיחה עם שר הביטחון יעלון. לגבי שיחה זאת, נפוצו שמועות כי נתניהו הודיע במהלך השיחה ליעלון על כוונתו לקחת ממנו את משרד הביטחון, אך משני הצדדים הודיעו כי הנושא כלל לא עלה בשיחה, וכי השיחה זומנה לצורך עדכון בטחוני שוטף. עם זאת, הדגישו בליכוד, כי ברור שסוגיית תיק הביטחון היא נושא מרכזי בפגישה בין שני הצדדים כעת. כעת, כאמור, מתגלה כי תיק הביטחון עלול להילקח מיעלון. 



לאחר מסיבת העיתונאים של ליברמן, בה אותת לראש הממשלה כי הוא מוכן לשבת ולדבר על האפשרות לכניסה לקואליציה, הרים נתניהו טלפון ליו"ר ישראל ביתנו, והשניים קבעו להיפגש כבר היום. כאן החל הניסיון הנוסף של נתניהו להגדיל את הקואליציה, שעומדת כעת על 61 חברי כנסת בלבד.



כזכור, ליברמן אמר במסיבת העיתונאים שכינס בשעות הצהריים כי "אם זה נכון שהוצע לנו ביטחון, עונש מוות למחבלים, רפורמה פנסיונית ונושאים אחרים, זאת הצעה רצינית ומכובדת ויש על מה לדבר". השר יריב לוין, אחד משושביני ההסכם, שהיה בפגישה, אמר לפניה: "אני חושב שהדבר החשוב הוא שמתקיימת פגישה בין ליברמן לראש הממשלה, אחרי חודשים ארוכים של ניסיון להגיע למצב הזה. ישראל ביתנו צריכה להיות חלק מהממשלה, זה היה רצונם של 67 חברי הימין, ואני חושב שאם נצליח להגיע להסכם, הדבר הזה יהיה מצוין, השאלות האלה פתוחות, והן הובאו לפתחם של שני האישים".


"אני לא יכול לומר מה תצורתו הסופית של ההסכם, כי אנחנו במשא ומתן עכשיו. ליברמן אמר את זה בצורה ברורה - אי אפשר להיענות לכל הדרישות, הצטרפות של ישראל ביתנו לקואליציה. זה ברור ומובן לכולם. ליברמן ויתר על חוק השיוויון בנטל, כי יש חברים חרדים בקואליציה. עכשיו צריך ללבן את עניין התיקים והסוגיות העקרוניות. 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי אמר גם כן: "אני מברך על ההרחבה הטבעית של הקואליציה, זה היה רצון הבוחר, זאת המחויבות שלנו. זאת הרחבה טבעית, שנוכל להמשיך כך עוד שלוש שנים. הדיבורים על המחנ"צ היו לא טובים עבורינו. יעלון הוא איש עתיר זכויות במדינת ישראל, אבל אנחנו חלוקים על הדרך שלו, וחושבים ומצפים שמול שר הביטחון ליברמן העניינים יתנהלו אחרת, עם יותר הקשבה, שיתוף קואליציוני ואני מקווה שאנחנו יוצאים לדרך חדשה וטובה".