ארגון חמאס מאשים היום (חמישיי) את ארצות הברית ב"התערבות בוטה" בעניינים הפלסטיניים, בעקבות דבריו של ג'ייסון גרינבלט, שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, שלמעשה צידד בעמדתה של ישראל לגבי הסכם הפיוס הפלסטיני. בכיר הארגון, באסם נעים, אמר כי "מדובר בהתערבות בוטה בעניינים הפלסטינים, מאחר ולעם שלנו הזכות לבחור בממשלתו לפי באינטרסים האסטרטגיים שלו".



נעים הוסיף כי "ההודעה של גרינבלט מנוגדת להצהרה קודמת שלו בעניין התמיכה בפיוס הפלסטיני. ההודעה החדשה באה בלחץ ממשלת בנימין נתניהו, הקיצונית הימנית, ומיישרת קו עם הודעה נתניהו מלפני יומיים".


 

מוקדם יותר היום פרסם גרינבלט הודעה לגבי הסכם הפיוס הפלסטיני ואמר כי ""חיוני שהרשות הפלסטינית תוכל לקבל אחריות אזרחית וביטחונית מלאה, אמיתית ובלתי מעורערת ברצועת עזה, אנו פועלים יחד לשיפור המצב ההומניטרי של הפלסטינים החיים שם. ארצות הברית חוזרת ומדגישה את החשיבות של דבקות בעקרונות הקוורטט". 

"כל ממשלה פלסטינית חייבת להתחייב באופן חד-משמעי ומפורש לאי-אלימות, להכיר במדינת ישראל, לקבל הסכמים קודמים בין הצדדים - כולל פירוק מנשק - ולהתחייב למשא ומתן לשלום. אם החמאס ימלא תפקיד כלשהו בממשלה הפלסטינית, עליו לקבל את הדרישות הבסיסיות הללו", הוסיף. 
שר החינוך נפתלי בנט הגיב הביע שביעות רצון מדבריו של גרינבלט וכתב בטוויטר: "אנו מעריכים את עוצמת ההודעה של גרינבלט וארה"ב - ממשלה פלסטינית לא יכולה להישען על ארגון טרור. אני מדגיש את עמדת ממשלתנו: מדינת ישראל לא תנהל מו"מ עם ממשלה פלסטינית הנשענת על ארגון טרור עד להתפרקות חמאס מנשקו, הכרה בישראל והשבת האזרחים השבויים וחללי צה"ל לישראל".

כזכור, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס ביום שלישי לאור הסכם הפיוס הפלסטיני שנחתם. בהחלטות הקבינט נמסר כי ישראל לא תנהל משא ומתן עם ממשלה פלסטינית הנשענת על חמאס. הקבינט הציב תנאים לחידוש המשא ומתן במצב הנוכחי, בהם הכרת החמאס בישראל, פירוקו מנשק והשבת חללי צה"ל והאזרחים הישראלים המוחזקים ברצועת עזה. תנאים נוספים שהוצגו היו שליטה ביטחונית מלאה של הרשות הפלסטינית ברצועת עזה, כולל במעברים, והזרמת כספים וציוד הומניטרי לעזה רק באמצעות הרשות הפלסטינית והמנגנונים שהוקמו לשם כך.



בסוף השבוע שעבר חמאס ופתח הודיעו כי הגיעו להסכמות וחתמו על הסכם פיוס, בחסות המודיעין המצרי. ראש הרשות אבו מאזן בירך על קיום ההסכם. סוכנות הידיעות "מען" דיווחה כי ההסכם כולל שלושה מסלולים: פתרון בעיות פקידי רצועת עזה, מסירת מעברי הגבול של הרצועה עם ישראל ומצרים לידי משמר הנשיאות של הרשות הפלסטינית והקמת ועדות מעקב לביצוע הסכמים נוספים. הסכם הפיוס הדרמטי נחתם בתום דיונים מרתוניים שנמשכו שעות רבות.