הסערה הבאה כבר בדרך: יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, הודיע היום (חמישי) כי יגיש בשבוע הבא את הצעת החוק שלו שתאסור להקליט אדם שלא בידיעתו. ח”כ ביטן העלה את הרעיון כבר לפני למעלה משנה אולם לדבריו החליט שלא לקדם אותה בעקבות פרשת “נתניהו-מוזס” המכונה תיק 2000, שבה היה שימוש בהקלטות אולם לדבריו “כעת החקירה בנושא מתקרבת לסיומה אז אני מתכוון להגיש את ההצעה בשבוע הבא”.
"אני חושב שבישראל קיימת תרבות הקלטות מאוד בעייתית. אתה לא יכול לדבר עם אף בן אדם. אפילו בעל כבר לא יכול דבר עם אשתו מחשש להקלטות. זה דבר שלא יעלה על העדת וחייבים להפסיק עם התרבות הזאת", אמר ח"כ ביטן בגלי צה"ל לניצן הורוביץ ויועז הנדל. הרעיון להצעת החוק נולד דווקא בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא חשף אותה בשעתו במהלך פגישה שקיים בלשכתו עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן ומפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשייך.
נתניהו העיר באותה פגישה כי מתוך עקרון ההגנה על הפרטיות, ראוי לקבוע כי לא ייתכן שאדם יקליט אדם אחר וישדר זאת ללא ידיעתו. נתניהו הוסיף כי הדבר קיים במדינות רבות בארה"ב וכי יש לבחון את שינוי החוק בנושא גם בישראל. בדיון העירו לנתניהו כי ההקלטות משמשות כלי חשוב בלכידה של מבצעי עבירה ונתניהו ענה כי את המשטרה "יש להחריג" מההצעה ולאפשר לה לבצע הקלטות כחלק מעבודתה. 

בנימין נתניהו. צילום: מרק ישראל סלם
בנימין נתניהו. צילום: מרק ישראל סלם

 

על פי החוק הקיים אם אדם שלישי מקליט או מאזין לשיחה בין שני אנשים שלא בידיעתם, מדובר בעבירה על החוק - אך אם שני אנשים משוחחים ואחד מהם מקליט את השיחה, הדבר מותר, גם ללא ידיעת המוקלט. להצעה החדשה עשויות להיות השלכות משמעותיות, בין השאר על עבודת התחקיר העיתונאי ועל מה שהיה מקובל עד כה כדי להוכיח עבירות של שחיתות ציבורית או הטרדות.
 
יצויין כי בלשכת רה"מ טענו בזמנו כי אם החוק יקודם, הדבר לא יפגע לדעתם בעבודה העיתונאית או בעבודתם של גורמי אכיפת החוק משום שבל מקרה יהיו גורמים שיוכלו להקליט ולצלם מבלי ידיעת האדם המצולם באישור בית המשפט.
עוד צוטטו בשעתו גורמים בלשכה אומרים כי "עבודת עיתונאים אינה יכולה להיות במחיר של פגיעה בפרטיות. כפי שלעיתונאי אסור לגנוב לצורך עבודתו או לעבור על כל חוק אחר, כך יש לבחון האם הקלטות וצילומי סתר בידי עיתונאים עומדים מעל הצורך לשמירה על פרטיות או לא. לא מדובר בבלון ניסוי, אבל גם אין הצעת חוק או עבודת הכנה כלשהי. ראש הממשלה התבטא בנושא עקרוני, שאין לדעת בשלב הזה אם אכן יתקדם".
מי שעשוי לתמוך בהצעת החוק הוא יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, שהשבוע פורסמו הקלטות מביכות של שיחה בה התבטא בחריפות נגד הרב שלמה עמאר.