סערה במערכת הפוליטית בעקבות מכתב הנשיא ריבלין על חוק הלאום: שרים וחברי כנסת בעבר ובהווה, מימין ומשמאל, מגיבים היום (שלישי) לטענותיו באשר לכך שהחוק עשוי לשמש כנשק בידי אויבינו, ויש לשקול אותו מחדש. בתוך כך, הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה, חוק ומשפט מתכנסת הבוקר על מנת להכין לקריאות שנייה ושלישית את הצעת החוק מעוררת המחלוקת.
חריף במיוחד היה ח"כ מטעם הליכוד, מיקי זוהר, שאמר כי "לצערי, הנשיא ריבלין איבד את זה. הוא פשוט שכח את ה-DNA שלו תוך כדי מסעו להתחבבות בכל מחיר על כלל הציבור במדינה. חבל לי שהוא בוחר להמשיך ולתקוף את שלטון הימין ונתניהו בלי הרף".
יועמ"ש הכנסת נגד החוק
ח"כ ציפי לבני מטעם המחנה הציונה צייצה בטוויטר ואמרה ש"מול מהלך דרמטי שמשנה את זהותה של ישראל וקובר את מגילת העצמאות צריך תגובה דרמטית. נשיא המדינה מייצג בדבריו את ערכי מגילת העצמאות, את תפיסות אבות הציונות ואת המשפט בשיר בית״ר - ״שם ירווה לו משפע ואושר, בן
ערב, בן נצרת ובני״. הכי הדר שיש, הכי מממלכתי, הכי נשיא".
מול מהלך דרמטי שמשנה את זהותה של ישראל וקובר את מגילת העצמאות צריך תגובה דרמטית. נשיא המדינה מייצג בדבריו את ערכי מגילת העצמאות, את תפיסות אבות הציונות ואת המשפט בשיר בית״ר - ״שם ירווה לו משפע ואושר, בן ערב, בן נצרת ובני״. הכי הדר שיש, הכי מממלכתי, הכי נשיא.
— ציפי לבני (@Tzipi_Livni) July 10, 2018
בוז'י הרצוג, יושב ראש הסוכנות היהודית וראש האופוזיציה היוצא, צייץ גם הוא בטוויטר ואמר כי "הנשיא מביע הבוקר בפנייתו לחכי״ם עמדה מוסרית, ערכית ועקרונית שחשוב לכבד להפנים וליישם. עוד לא מאוחר שהכנסת תתחשב בצרכי עם ישראל בארץ ובתפוצות ותיצמד אך ורק לעקרונות מגילת העצמאות, בכך שתשמור בקפדנות על אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית ושוויונית"
כבוד נשיא המדינה @ruvirivlin
— יצחק הרצוג (@HerzogMK) July 10, 2018
מביע הבוקר בפנייתו לחכי״ם עמדה מוסרית, ערכית ועקרונית שחשוב לכבד להפנים וליישם. עוד לא מאוחר שהכנסת תתחשב בצרכי עם ישראל בארץ ובתפוצות ותיצמד אך ורק לעקרונות מגילת העצמאות, בכך שתשמור בקפדנות על אופיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית ושוויונית.
תמר זנדברג, יושבת ראש סיעת מרצ, הצטרפה לתמיכה בנשיא: "כל הכבוד לנשיא ריבלין וחבל שדברים מובנים מאליהם הפכו להיות ראויים לציון. לא יתכן לעגן אפליה בוטה וברורה בחוק יסוד ועוד להתגאות בזה מהמקפצה. חוק הלאום נע בין מגושם ומיותר לבין מזיק, גזעני ומפלה וצריך לדחותו".
בהמשך, הוסיפה זנדברג כנגד מפלגת "כולנו": "״אין בר דעת אחד שלא מבין שהחוק הזה הוא חוק מביש שאסור לו לעבור. למרות זאת ממשיכים כחלון וחברי מפלגתו לתמוך בהצעה הזאת ולהכשיר את השרץ. אל מול כל היועצים המשפטיים, אל מול הנשיא, אל מול 20% מאזרח ישראל, אל מול עקרונות הדמוקרטיה והשוויון ניצבת לה מפלגת כולנו. עוד לא מאוחר, תתנגדו לחוק הזה שהוא פשוט נטו גזענות״.
מחזק את ידי הנשיא שלנו @ruvirivlin ממלכתי, ישר ולא שוכח את הערכים שעליהם הוקמה המדינה.
— Avi Gabbay אבי גבאי (@GabbayAvi) July 10, 2018
"אבל, חבל שהנשיא לא התייחס גם לסעיף המבטל את מעמד הערבית כשפה רשמית", המשיך ג'בארין. "סעיף זה פוגע קשות במעמדם של האזרחים הערבים ומדיר עוד יותר את שפתם. מקווה שהנשיא ישמיע קול חזק נגד מהלך מסוכן זה. הנוסח המוצע כעת לעניין השפה הערבית פוגע בערבית אף יותר מהנוסח שעבר בקריאה ראשונה. מה רע בלהבטיח לאזרחים הערבים זכות לנגישות בערבית לשירותי המדינה כדי למחוק משפט זה בנוסח המעודכן? השמטת חלק זה חושפת את הכוונות האמתיות של מציעי החוק: לפגוע במעמד הערבית ולהשפיל את דובריה כאזרחים במעמד נחות".
ח"כ סאלח סעאד מהמחנה הציוני: "מכתבו של הנשיא חשוב אך לוקה בחסר בהיותו מתעלם מסעיף הפגיעה בשפה הערבית ובמעמד האזרחים הדוברים אותה. אם סעיף זה לא ישונה בכוונתי לעתור בבג"ץ בשל הפגיעה בשוויון".
ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד) הוסיפה: "מחזקת את נשיא מדינת ישראל המתנגד לחוק הלאום במתכונתו ומכניס מעט שפיות וערכים בתוך החלטות ממשלה גרועות שיפגעו במדינה. חוק הלאום במתכונתו הנוכחית מבייש ומבזה את מדינת ישראל כדמוקרטיה ומטיל עליה כתם. אני בעד חוק לאום, אבל כזה שמראה את העצמה שלנו כעם חזק וגאה ביהדות ובדמוקרטיה, עם ששואף לשוויון, ולא עם שמעגן בו סעיפי סלקציה במגורים וערכים בוטים לגזענות. אפשר להיות גם בעד הדגל, בעד ההמנון, בעד ארצנו ויהדותנו אבל גם נגד המחפשים להוציא אותנו מנאורות לנבערות והופכים את החוק לכלי ניגוח בידי ה-BDS ואויבנו".
20% מהאזרחים יהיו מופלים בהגדרה. מה זה אם לא אפרטהייד? מדובר בחקיקה גזענית וחסרת תקדים של ממשלה שאיבדה כל בושה. חוק הלאום מנציח את ההפרדה והדה-לגיטימציה שממשלת נתניהו מייצרת כלפיי האזרחים הערבים ומתיר פגיעה ישירה בזכויותיהם. זו פגיעה אנושה באזרחים הערבים ולא פחות מזה בדמוקרטיה.
— Ayman Odeh (@AyOdeh) July 10, 2018