נשיא צ'אד, אידריס דבי, הגיע היום (ראשון) לביקור רשמי והיסטורי בישראל. דבי נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והשניים מסרו לאחר מכן הצהרות לתקשורת במסגרת מסיבת עיתונאים משותפת.. בפתח דבריו אמר נתניהו כי "זהו הביקור הרשמי הראשון של נשיא צ'אד בישראל, שבא אחרי הפסקה ארוכה ביחסים בינינו. צ'אד היא מדינה מאד חשובה באפריקה, ומאד חשובה לישראל, אנחנו לא הפסקנו את הקשר בינינו מעולם. אנחנו רוצים לשתף פעולה בלחימה בטרור, לתת לאנשים שלנו את מה שמגיע להם, מים, ביטחון, כל מה ששיתוף הפעולה בינינו יכול להניב".



נתניהו המשיך: ישראל שיתפה פעולה עם מדינות אפריקה בעבר בנושא מים. עכשיו זה צומח ופורח שוב. בשנתיים האחרונות הייתי שלוש פעמים באפריקה, במזרח אפריקה, ובמערב אפריקה. אני מקווה גם להגיע למרכז אפריקה. אני זורק פה רמז גדול. אני מקווה להביא איתי חברות ישראליות גדולות וכל מה שאני חושב שיכול לשפר את החיים של האנשים באפריקה. אפריקה חוזרת לישראל וישראל חוזרת לאפריקה".

ראש הממשלה בירך את הנשיא ואמר: "אני רוצה לברך אותך אדוני הנשיא על מנהיגותך ועל מדיניותך, כי אני חושב שאתה מזהה את השינוי שמתרחש.

לפני כמה דקות דיברנו על השינויים הגדולים שקורים בעולם הערבי וזה נראה בביקור האחרון שלי בעומאן ובפגישה עם הסולטאן. ברוח הידידות שלך אני רוצה לקבל אותך לישראל ואני מצפה להמשיך את השיחות בינינו. תודה שבאת".

נשיא צ'אד נשא גם הוא דברים: "אני רוצה להביע את שמחתי על הגעתי לכאן, למדינתכם היפה, במסגרתו של ביקור רשמי. אמרת שזה הביקור הראשון של נשיא צ'אד בישראל, שאפשר להגדירו כביקור היסטורי. הביקור הזה יאפשר לנו לפתוח דף חדש. זהו ביקור בהחלט היסטורי, גם עבור צ'אד וגם עבור ישראל. אני מדבר על פיתוח מכלול האינטרסים של שתי המדינות.

בנימין נתניהו ואידריס דבי במסיבת העיתונאים. צילום: שמעון ארן
בנימין נתניהו ואידריס דבי במסיבת העיתונאים. צילום: שמעון ארן


זוהי הזדמנות לבטא את ההערכה העמוקה שאני חש למאמצים שאתה עושה כדי לקרב בין המדינות שלנו. היחסים בין מדינותינו נותקו בשנת 1972 בנסיבות היסטוריות מיוחדות, אבל הניתוק לא בודד את היחסים באופן מלא. גם אם לא היו מגעים במישור הדיפלומטי, היחסים הטובים נמשכו כל העת".
 
דבי המשיך ואמר כי "הביקור הנוכחי במדינתך היפה משקף בעצם את הכוונה שלנו לקחת את אותם מגעים ולתת להם ביטוי בולט יותר. הרצון הוא להיכנס לעידן חדש של שיתוף פעולה וחידוש היחסים הדיפלומטיים. בנקודת מבט זו כל האופציות של שיתוף פעולה פתוחות למימוש האינטרסים המשותפים לשתי המדינות. כמובן שחידוש היחסים בינינו, שאני אישית מאד רוצה, אינם יכולים להעלים את הבעיה הפלסטינית. אני עצמי הצהרתי כבר לא פעם באו"ם שמדינתי מאד אוהדת ומייחלת להליך שלום בין ישראל לפלסטינים וההסכם הזה צריך לשקף את יוזמת השלום הערבית, הסכמים בין שני הצדדים", אז הזכיר נתניהו "גם את עקרונות מדריד".

נשיא צ'אד הוסיף כי "האנושות חוותה דברים נוראיים, אסונות נוראיים והדו שיח הוא הבסיס לכל דבר. צריך פשוט לשים את כל ההבדלים והסכסוכים בצד ולדבר כדי להביא שלום ולהבטיח את טובתם של העמים. יש לנו מאבק משותף כפי שכבר הזכרת, שהוא בגדר רעה חולה במאה הזו וזהו הטרור. האנושות פשוט צריכה להיפטר מהדבר הזה ולהחלים ממנו. שיתוף הפעולה הזה יהיה תרופת האמת כנגד הרעה החולה הזאת".
 

למרות שבין ישראל לצ'אד אין יחסים דיפלומטיים, שתי המדינות שמרו על קשרים לאורך השנים, גם לאחר ניתוק היחסים בשנות ה-70. בראיון ל"מעריב" ב-2011, אמר הנשיא דבי כי "זה לא סוד. צ'אד מקיימת יחסים עם ישראל, אלה יחסים טובים ואנו מרוצים מהם. הוא הוסיף אז כי "לא מן הנמנע שבעתיד ניתן יהיה, בהתאם למצב, לכונן יחסים דיפלומטים מלאים".



בצ'אד חיים 12 מיליון נפש, 52$ מהם מוסלמים ו-44% נוצרים. עיר הבירה של המדינה היא נג'מנה והיא המדינה ה-21 בגודלה בעולם מבחינת שטח: 1,284,000 קמ"ר.בחודש שעבר דווח בחדשות עשר כי משלחת ישראלית בכירה הגיעה בשבועות האחרונים לצ'אד באפריקה ונפגשה שם עם בכירים בממשלה, כולל בנו של הנשיא. בראש המשלחת עמד בכיר במטה לביטחון לאומי. המשלחת נסעה למטרה מאוד ברורה, לקראת הודעה אפשרית על חידוש היחסים בין ישראל לצ'אד. בשנים האחרונות נפוצו מספר דיווחים על יחסים בין ישראל לצ'אד, אולם הצדדים לא הכירו בכך בפומבי.



כזכור, לפני חודש ביקר נתניהו במפתיע בנסיכות עומאן שבמפרץ הפרסי, שם נפגש עם שליט עומאן הסולטן קאבוס בן סעיד. יחד עם ראש הממשלה נתניהו ורעייתו השתתפו בביקור ראש המוסד יוסי כהן, היועץ לביטחון לאומי ור' המל"ל מאיר בן-שבת, מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם, ראש הסגל יואב הורוביץ והמזכיר הצבאי לראש הממשלה תא"ל אבי בלוט. בהודעה המשותפת לסיכום הביקור נמסר כי בפגישה נדונו הדרכים לקידום תהליך השלום במזרח התיכון וכן נדונו מספר נושאים בעלי עניין משותף למען השגת שלום ויציבות במזרח התיכון.