מערכת הבחירות יצאה לדרך אתמול לאחר הודעת ראש הממשלה וראשי הקואליציה על פיזור הכנסת והסוקרים נכנסים לכוננות לקראת מספר חודשים של עבודה מאומצת עד לבחירות שייערכו באפריל הקרוב.
שניים מוותיקי הסוקרים בישראל, ד"ר מינה צמח, המנהלת המדעית של מכון מדגם, ופרופ' קמיל פוקס מאוניברסיטת תל אביב, שחוו מספר לא מועט של מערכות בחירות בחייהם, סיפרו בתוכניתם של ינון מגל וענת דוידוב ב-103FM על קלפיות, מדגמים, רשתות חברתיות, בני גנץ ושלל נושאי בחירות נוספים.
ד"ר מינה צמח: "לסוקר אסור לומר שהוא יכול לדעת היום מה יהיה בעוד שלושה חודשים. סקר בודק את תמונת המצב ליום שבו הוא הסקר נערך. סקר הוא לא תחזית למה יהיה ביום הבחירות. ראינו במערכת הבחירות האחרונה שבשלושת הימים לפני יום הבוחר חל שינוי בתוך המחנה הימני מתמיכה בבית היהודי לתמיכה בליכוד".
פרופסור קמיל פוקס: "אנחנו בהחלט לא יודעים מה יקרה אך יש לנו תמונה די טובה על המצב היום. אנחנו רואים שיש תופעות שקורות כבר בימים אלו. זכרו שגם ביום הבחירות עצמו קורים דברים. בייחוד בהתמקדות על אחוזי ההצבעה. גם המדיה כולה משנה את הדברים לקראת יום הבחירות. המחקרים שנעשים כיום בוחנים בדיוק את הדברים האלו. לדעתי, בשנים הבאות יהיה להן השפעה על חלק מהתחזיות שלנו המבוססות על תשאול האנשים בלבד".
"מה שקובע הוא מי שעומד בראש הרשימה ולא מי שרץ איתו"
על חידת בני גנץ טענו השניים שהסקרים יכולים להשתנות בהתאם להחלטתו של גנץ אם לרוץ לבד או יחד עם מפלגות נוספות. ד"ר מינה צמח: "סביר שמה שהיה עד היום יהיה אחרת. עצם הכרזת הבחירות עושה משהו לאנשים ויכול להיות שיהיו שינויים. מאחר ובני גנץ טרם רשם את מפלגתו היינו צריכים לציין זאת בסקרים. זה אולי נתן לא יתרון אך לא משמעותי. סביר להניח שזה מה שיקרה גם אחרי הקמת המפלגה. מניסיון השנים אנחנו יודעים לומר שמה שקובע הוא מי שעומד בראש הרשימה ולא מי שרץ איתו".
פרופסור קמיל פוקס: "שמעתי הבוקר את חנן קריסטל שטען שבני גנץ צריך לרוץ לבדו ואת אהוד ברק שקרא לכולם לרוץ יחד. קיימת האופציה שגנץ יקים מפלגה אך לא ירוץ לבד".
כשנשאלו האם כניסתו של בני גנץ לפוליטיקה מעבירה קולות מהימין לשמאל, הבהיר פוקס: "זו שאלת השאלות. לפי הסקרים שלנו גנץ לוקח קצת מהימין הרך". מינה הוסיפה: "אם אורלי לוי נחשבת בימין אז הוא לוקח גם ממנה שני מנדטים".